Διθύραμβοι και αγωνία για την Ελλάδα
Μια γερμανοτουρκική «σύρραξη» στον Έβρο, η υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και οι σοβαρές επιπτώσεις των μέτρων στην εύθραυστη ελληνική οικονομία στα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου
- Λονδρέζα υπόσχεται τεράστια αποζημίωση για τον εντοπισμό κλεμμένων κοσμημάτων και Hermes τσαντών
- Το βιβλίο επισκεπτών της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύπτεται για πρώτη φορά
- «Δείχνεις με 35άρα!»: Η φωτογραφία της Μίλι Μπόμπι Μπράουν που έκανε άνω κάτω τα social media
- Peaky Blinders: Η ταινία «The Immortal Man» δεν σηματοδοτεί το τέλος, λέει ο Στίβεν Νάιτ
«Ο κορωνοϊός θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες της Ελλάδας για την απομείωση του χρέους» επιγράφει άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. O ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ επισημαίνει πως «οι άνθρωποι μπορούν και πάλι να αναπνεύσουν. Μετά από 40 ημέρες απαγόρευσης εξόδου, η κυβέρνηση χαλαρώνει τώρα τους περιορισμούς. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προσωπικά τα μέτρα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα».
Στη συνέχεια τα μέτρα απαριθμούνται και διαπιστώνεται ότι «χάρη στον έγκαιρο περιορισμό των επαφών, η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας στην Ευρώπη από τον Covid 19…Το Βέλγιο που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό κατοίκων, ο αριθμός των νεκρών είναι 53 φορές υψηλότερος».
Και το άρθρο σημειώνει λίγο παρακάτω: «Ακόμα όμως και εάν οι Έλληνες εξακολουθήσουν να φρενάρουν τον ιό, για την οικονομία η πανδημία θα έχει τεράστιες συνέπειες. Η χώρα μόλις είχε καταφέρει να αναρρώσει από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική περίοδο. Τώρα πήγε πάλι πολύ πίσω. Η οικονομική ζωή από τα μέσα Μαρτίου έχει παραλύσει. Κυρίως η κάμψη στον τουρισμό θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».
Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης η Handelsblatt παρατηρεί: «Διίστανται οι απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας. Αισιόδοξοι είναι οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αμερικής, οι οποίοι προβλέπουν ένα μείον του 7,5% για αυτό το χρόνο αλλά για το 2021 προβλέπουν μια μεγάλη αύξηση του 9,8%. Η Morgan Stanley υπολογίζει για του χρόνου ένα συν από 1,1% μέχρι 4,3% και το ΔΝΤ υπολογίζει 5,1%».
Και το άρθρο καταλήγει με μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση. Εξαιτίας ακριβώς της πανδημίας «θα μπορούσε να εξεταστεί το θέμα και άλλων μειώσεων του χρέους, όπως δηλώνει ο Τσολτ Ντάρβας από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα newmoney ο αναλυτής είπε πως η κρίση ίσως σταθεί αφορμή ‘για ένα είδος διαγραφής του χρέους’».
H Ελλάδα θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη
Αναλυτικό ρεπορτάζ παρουσιάζει στη διαδικτυακή του σελίδα το δημόσιο αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι ORF αφιερωμένο στην Ελλάδα και γράφει:
«Προνοητικές ενέργειες, αυστηρά μέτρα, σταδιακή άρση των περιορισμών: η Ελλάδα μέχρι τώρα καταγράφει λίγα κρούσματα και λίγους νεκρούς. Το κάποτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης αναδεικνύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένας παραδειγματικός μαθητής. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που θα έκαναν τους καλούς βαθμούς να ξεθωριάσουν».
Το ρεπορτάζ, όπως πολλά άλλα τις τελευταίες ημέρες, κάνει ειδική μνεία στον καταλυτικό ρόλο του κ. Τσιόδρα.
«Όλα αυτά τα μέτρα πάρθηκαν με τη βοήθεια ενός από τους κορυφαίους ειδικούς στην Ευρώπη στον τομέα του, του ιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα. ..Κάθε μέρα στις 6 μ.μ ο 55χρονος επιστήμονας εμφανίζεται μπροστά στις κάμερες και διαβάζει αριθμούς, ενημερώνει για τις νέες εξελίξεις, δίνει συμβουλές και εξηγήσεις για το πώς μπορεί κανείς να προστατευθεί και γιατί θα πρέπει γίνει αυτό ή το άλλο».
Το άρθρο αναφέρει ακόμα πως «το 85% των Ελλήνων και Ελληνίδων στηρίζει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση». Παράλληλα όμως επισημαίνει πως αναμένονται σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό.
«Το νέο ξεκίνημα των διεθνών πτήσεων θα πρέπει να συζητηθεί στην ΕΕ. Το γεγονός ότι ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος τομέας που θα εξομαλυνθεί ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως ταβέρνες, μπαρ, οικοδομή, έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ο αγροτικός τομέας που προμηθεύει τα ξενοδοχεία αποτελούν το 30% της οικονομίας».
Επεισόδιο στον Έβρο
Τέλος ένα δημοσίευμα του Spiegel. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σημειώθηκε επικίνδυνο επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Γερμανών συνοριοφυλάκων. Τούρκοι στρατιώτες σκόπευσαν εναντίον Γερμανών και σημειώθηκε τουλάχιστον ένας πυροβολισμός. Ασαφές παραμένει που πήγε η σφαίρα. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Frontex το οποίο έχει στη διάθεσή του το Spiegel. Δεν τραυματίστηκε κανείς».
Το άρθρο αναφέρει πως το περιστατικό σημειώθηκε στο Τυχερό. «Ένας Γερμανός συνοριοφύλακας άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, την Τρίτη το βράδυ έναν πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά. Αμέσως ο Γερμανός αστυνομικός πήγε να καλυφθεί. Με κιάλια οι Γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν πώς ένας Τούρκος στρατιώτης από την άλλη πλευρά της όχθης στόχευε με αυτόματο όπλο στην ελληνική πλευρά. Στη συνέχεια ο Τούρκος στρατιώτης έκανε μια άσεμνη χειρονομία και γύρισε στη σκηνή του. Άλλοι στρατιώτες φώναζαν ‘έλα, έλα’. Λίγο αργότερα άλλοι έξι Τούρκοι στρατιώτες εμφανίστηκαν και στόχευαν με όπλα εναντίον Γερμανών και Ελλήνων συνοριοφυλάκων».
Η Frontex, κατόπιν ερωτήσεως, δήλωσε πως όλα τα στοιχεία σχετικά με το επεισόδιο βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να απαντήσει την Πέμπτη».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις