Κρήτη: Στους ρυθμούς του «Εγκέλαδου» Ηράκλειο και Λασίθι
Ο σεισμός προκάλεσε μίνι τσουνάμι στο νησί της Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι.
Ήταν λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα όταν σημειώθηκε ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα της Άρβης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Μετά τον ισχυρό σεισμό διαδοχικοί ήταν οι μετασεισμοί στον θαλάσσιο χώρο, αρκετοί εκ των οποίων είχαν μέγεθος από 4,1 έως και 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Λασίθι και Ηράκλειο και προκάλεσε μίνι τσουνάμι στο νησί της Χρυσής ή Γαϊδουρονήσι.
Αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε και στο λιμάνι της Άρβης, στα νότια του νομού Ηρακλείου
Επικοινωνία Τούρκου πρέσβη με γ.γ. ΥΠΕΞ
Ο Πρέσβυς της Τουρκίας στην Αθήνα Burak Özügergin επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυ Θ. Δεμίρη, σήμερα το απόγευμα, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νοτίως της Ιεράπτερας, στην Κρήτη.
Εξέφρασε την ετοιμότητα της γείτονος να παράσχει βοήθεια για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων από το σεισμό.
Από πλευράς του, ο κ. Δεμίρης διευκρίνισε ότι από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ευτυχώς δεν προκύπτει να έχουν υπάρξει ζημιές ή τραυματίες και τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων τουρκικών αρχών και τη διάθεση συνδρομής.
Χουλιάρας: Η μεγάλη απόσταση σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας
Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας λίγο μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ στα νότια της Κρήτης, προέβη σε ανάρτηση στο Facebook.
«Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στις 3:51 μμ και με επίκεντρο 63 χιλιόμετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε επιφανειακό εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων.
Γιατί δεν έγινε αισθητός σε όλο το νησί
Παρά τη μεγάλη ένταση της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε το μεσημέρι, αυτή δεν έγινε αισθητή στο σύνολο της Κρήτης, λόγω της μεγάλης απόστασης από το νησί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.
Ο κ. Φασουλάς διευκρίνισε ότι ο σεισμός ήταν πάνω στην αφρικανική πλάκα, στα ιζήματα που καλύπτουν τη Μεσόγειο, τα οποία συμπιέζονται όσο η Μεσόγειος κλείνει.
«Λογικά δεν αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια δόνηση ισχυρότερη από αυτή που καταγράφηκε λίγο πριν από τις τέσσερις σήμερα το μεσημέρι, καθώς πρόκειται για μεμονωμένα ρήγματα.
»Το σίγουρο είναι ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο σεισμό και επιφανειακό, ο οποίος πάντως λόγω της απόστασης από την Κρήτη, δεν έγινε αισθητός σε μεγαλύτερο μέρος του νησιού» συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης