Ρίσκο η επαναλειτουργία των σχολείων; Οι ειδικοί απαντούν στο MEGA
«Debate» για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων έχει ξεσπάσει και στην Ελλάδα με αφορμή την υγειονομική κρίση του κοροναϊού
«Debate» για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων έχει ξεσπάσει και στην Ελλάδα με αφορμή την υγειονομική κρίση του κοροναϊού.
Οι έλληνες μαθητές, θα επιστρέψουν στα θρανία για 10-12 μέρες, καθώς τα μαθήματα δεν θα διεξάγονται σε καθημερινή βάση, ενώ οι τάξεις θα κατατμιστούν προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Εκεί, τίθεται και ο εκπαιδευτικός προβληματισμός για το κατά πόσο ήταν αναγκαία η επαναλειτουργία των σχολείων.
Πολιτικά, το ζήτημα στάθηκε ως αφορμή για ακόμα μια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου υποστήριξε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων «δεν είναι πολιτική απόφαση. Έγινε με βάσεις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρόκειται για μια «πρόβα τζενεράλε για το τι πρέπει να γίνει από το Σεπτέμβριο και μετά» καθώς «ο ιός θα μας ταλαιπωρήσει για πολύ καιρό ακόμα».
Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκου ρίσκο θα ήταν «η επαναλειτουργία των δημοτικών, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να υπακούσουν στις εντολές» περί των μέτρων υγιεινής.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ακαδημαϊκός λόγος για να πειραματιστούμε. Δηλαδή να πειραματιστούμε τώρα για να δούμε τι θα γίνει το Σεπτέμβριο. Δεν μπορούμε να πάμε σε αυτή την περιπέτεια».
Υπογράμμισε την ανάγκη «να οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις Πανελλήνιες», προσθέτοντας ότι έπρεπε να επιλεγεί «η άποψη με το λιγότερο ρίσκο».
«Δεν θα λύσουμε λόγω κοροναϊού τα προβλήματα που έχει το ελληνικό σχολείο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Το κυρίαρχο δεν είναι να δώσουμε αίσθηση θεατρική ότι υπάρχει μια κανονικότητα. Το νούμερο ένα είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Τα υπόλοιπα είναι μια ιστορία, για να λένε οι μεν ότι τα πράγματα είναι μια χαρά και οι άλλοι να λένε ότι δεν είναι μια χαρά» ανέφερε σχετικά.
Οι επιφυλάξεις της ΟΛΜΕ
Έντονες επιφυλάξεις για την επαναλειτουργία του γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου είχε εκφράσει από την αρχή η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Σχολιάζοντας το θέμα στο MEGA, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, επανέλαβε την αρχική θέση της ομοσπονδίας, η οποία έκανε λόγο «να ανοίξει μόνο η τρίτη λυκείου και αυτή με προσοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Τσούχλο, «τελικά όλα είναι πολιτικές αποφάσεις» κι έτσι «η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει και το γυμνάσιο και τις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου».
Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν θα απόσχουν των θέσεών τους ούτε θα απεργήσουν. «Απλώς λέμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, καθαριότητα, απολυμάνσεις» τόνισε σχετικά.
Τι λένε οι γονείς για το θέμα
Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στους γονείς των μαθητών.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η Στέλλα Βαλαβάνη, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, σημείωσε ότι οι ανησυχίες των γονιών «πατούν στις βασικές αδυναμίες των σχολείων μας».
Ως αδυναμίες, η κ. Βαλαβάνη προέκρινε «το χωροταξιακό, το κτιριακό, αλλά και το θέμα του προσωπικού», τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά σε όλους τους μαθητές στην χώρα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη