Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αγωνία για την άρση των μέτρων από Δευτέρα – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown

Αγωνία για την άρση των μέτρων από Δευτέρα – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο lockdown

Μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο θα έχει επηρεάσει στη διασπορά του ιού η άρση των περιορισμών και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών

Αγωνία για την επόμενη μέρα μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα υπάρχει στην κυβέρνηση αλλά και στους επιστήμονες που παρακολουθούν λεπτομερώς την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μπορεί από αύριο Δευτέρα να αρχίζει να «ξεκλειδώνει»  η χώρα με το σταδιακό άνοιγμα κάποιων καταστημάτων, ωστόσο η οικονομία θα αρχίζει να δουλεύει  ακόμη περισσότερα μετά από μία εβδομάδα, οπότε και θα ανοίξουν σχεδόν όλα τα καταστήματα ενώ στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές της Γ΄ λυκείου.

Μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο θα έχει επηρεάσει στη διασπορά του ιού η άρση των περιορισμών και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση εξήγησαν τις τελευταίες ημέρες πως έφτασε η ώρα για να βγούμε από τα σπίτια μας, τηρώντας όμως όλους τους κανόνες ασφαλείας ώστε να μην διακινδυνέψουμε πισωγυρίσματα με τον ιό.

Αυτό προϋποθέτει στη νέα πραγματικότητα τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και την τήρηση αποστάσεων.

Επαγρύπνηση

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά, επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας  δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα.

«Ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία» πριν αυτή λάβει διαστάσεις, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

Είναι πιθανό ένα νέο lockdown;

Ερωτηθείς για το τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown, είπε ότι αυτό θα είναι ο ενεργός παραγωγικός αριθμός R0 «που αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω από 1», όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες στην πορεία για την εκτίμηση της επιδημίας, οι οποίοι σχετίζονται με τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Πάντως, μία αναζοπύρωση της πανδημίας είναι κάτι που θεωρείται πιθανό από την επιστημονική κοινότητα, αν και ο χρόνος ενός νέου κύματος προσδιορίζεται από τους περισσότερους το Φθινόπωρο.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας υπογράμμισε ότι είναι πιθανή η επανάκαμψη της πανδημίας. «Παρακολουθούμε την επιδημία κάθε μέρα και αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά θα επαναλάβουμε τα μέτρα.» είπε ο καθηγητής χτυπώντας έτσι «καμπανάκι»  για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων από τους πολίτες.

Η παρακολούθηση της πανδημίας και τα στοχευμένα μέτρα

Μπορεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων,  αρχής γενομένης από αύριο να είναι μακρά και να διαρκέσει τουλάχιστο έως και τις αρχές Ιουνίου, ωστόσο τόσο η κυβέρνηση όσο και η ειδική ομάδα των επιστημόνων που έχει επωμισθεί την παρακολούθηση της πανδημίας, βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε όταν χρειάζεται να λαμβάνονται ταχύτατα αποφάσεις για επαναφορά κάποιων μέτρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, απαιτείται να περάσει ένα διάστημα δύο με τριών εβδομάδων προκειμένου να φανεί εάν έχει περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά του ιού ή αν η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα λειτούργησε υπέρ μίας πιθανής νέας διασποράς του ιού.

Αυτό αναμένεται να φανεί έως τις 24 Μαϊου, εκτιμούν οι επιστήμονες και θα συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες όπως ο δείκτης Ro . Αν ανέβει πάνω από το 1, τότε θα σημαίνει ότι υπάρχει και πάλι πρόβλημα με το μεταδοτικότητα του ιού και θα χτυπήσει «καμπανάκι» για επαναφορά κάποιων μέτρων.

Διαρκής η επιδημιολογική επιτήρηση

Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί καθώς και το Παρατηρητήριο για την εξέλιξη της πανδημίας θα παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις με τα κρούσματα, τη μεταδοτικότητα αλλά και τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Η προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Τόσο κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να κάνουν συστάσεις και ελέγχους σε ευπαθείς ομάδες, όπως Ρομά, πρόσφυγες αλλά και σε ηλικιωμένους που μένουν σε γηροκομεία, ώστε να αποφευχθούν νέες εστίες του ιού που μπορεί να αποβούν μοιραίες για κάποιους συνανθρώπους μας.

Must in

Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)

Ο Μουτίνιο άφησε χωρίς λόγο από το 33′ με δέκα παίκτες την Καλλιθέα και ο Γερεφέγεφ «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό στο 82′ για ακόμη μία νίκη με το αγαπημένο του 1-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο