Τζέφρι Πάιατ: ΗΠΑ και Ελλάδα, εταίροι στην πανδημία και την επόμενη μέρα
Προσβλέπουμε σε αύξηση της συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας καθώς αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σοκ.
Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 η αμερικανική πρεσβεία συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να διατηρήσει τη δυναμική στις οικονομικές μας σχέσεις όταν λήξει η κρίση. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα, περιλαμβανομένης της καινοτόμου και επιτυχημένης ψηφιοποίησης πολλών κυβερνητικών διαδικασιών, κέρδισε επαίνους πολλών διεθνών εταίρων και μέσων πληροφόρησης και αναμφίβολα θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως μελλοντικό επενδυτικό προορισμό.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα επέδειξαν τεράστια γενναιοδωρία και η ευρηματικότητά τους βοήθησε τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση. Για παράδειγμα, οι Google, Cisco και Microsoft συνεργάζονται με τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και τον ΟΑΕΔ ώστε οι μαθητές να μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους από το σπίτι, οι γιατροί να επικοινωνούν με ασθενείς εξ αποστάσεως και όσοι αναζητούν εργασία να βελτιώσουν τις ευκαιρίες τους για απασχόληση. Οι Hewlett Packard, Oracle, Enterprise, IBM, Coursera, Envipco, ONEX, Avis, Airbnb, και MAC Cosmetics πρόσφεραν δωρεές στην ελληνική κυβέρνηση σε συνέχεια μιας μακράς παράδοσης προσφοράς στις κοινότητες όπου λειτουργούν.
Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε αμερικανικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές, περιλαμβανομένων του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και του FSRU, νέων αδειών αιολικών πάρκων και των Ναυπηγείων Ελευσίνας: αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι των οποίων η στρατηγική αξία δεν έχει αλλάξει. Βλέπουμε επίσης μεγάλες μακροπρόθεσμες προοπτικές στον τουρισμό με προμετωπίδα την επένδυση στο Ελληνικό, που τελικά ξεκινά.
Συζητώ συχνά με τον υπουργό κ. Κικίλια για την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησής μας σε αυτή την πανδημία, επενδύσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ στην έρευνα και στους διαγνωστικούς ελέγχους που θα επιτρέψουν την επάνοδο της ομαλής οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η συνεργασία χτίζει στα θεμέλια που τέθηκαν κατά τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν ο υπουργός κ. Κικίλιας συναντήθηκε τον Ιούλιο με αμερικανικές εταιρείες.
Η περίπτωση της Pfizer είναι ένα από τα παραδείγματα-ναυαρχίδες επενδύσεων του αμερικανικού τομέα της υγείας στην Ελλάδα και μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν ακόμη να γίνουν, περιλαμβανομένων της στήριξης της μακράς παράδοσης της Ελλάδας στη βιομηχανική παραγωγή γενοσήμων και της μεγάλης της δυνατότητας για κλινικές δοκιμές. Είμαι πολύ περήφανος που ο κορυφαίος επιδημιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών Dr Anthony Fauci αναγνώρισε στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας διεθνώς στις κλινικές δοκιμές για το φάρμακο Remdesivir της Gilead Sciences. Ελπίζουμε ότι αυτές οι κλινικές δοκιμές θα επεκταθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας.
Είμαι επίσης σε συχνή επαφή με τον γενικό διευθυντή Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών Michael Kratsios, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη Συμφωνία για την Τεχνολογία και τις Επιστήμες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, που θα επιτρέψει σε αμερικανούς και έλληνες επιστήμονες να συνεργάζονται πιο ελεύθερα σε κάθε είδος ερευνών, περιλαμβανομένων των σχετικών με τον COVID-19.
Σε αναγνώριση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού να προμηθευτεί νόμιμο λογισμικό για τα κυβερνητικά συστήματα υπολογιστών και σχετικά με την έκδοση σχετικού διαγωνισμού προμήθειας τον Μάρτιο, το Γραφείο του Αμερικανού Εμπορικού Εκπροσώπου (USTR) ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου την αφαίρεση της Ελλάδας μετά από 12 χρόνια από τον Ειδικό Kατάλογο 301 των χωρών που δεν προστατεύουν επαρκώς την πνευματική ιδιοκτησία. Ο υπουργός κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε έγκαιρα ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη ισχυρού τεχνολογικού τομέα που εκτείνεται από την πληροφορική και τις τεχνολογίες επικοινωνιών μέχρι τις φαρμακευτικές και τους κινηματογραφικούς παραγωγούς. Είμαστε βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε νέες επενδύσεις σε αυτούς τους σημαντικούς καινοτόμους τομείς.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ενώσεις όπως η Business Council for International Understanding (BCIU), στην οποία μίλησα την περασμένη εβδομάδα με τον υφυπουργό κ. Φραγκογιάννη, την American-Central European Business Association (ACEBA), που συναντηθήκαμε μαζί και με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη τον Ιανουάριο, και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για να υπενθυμίζουμε στους επενδυτές την αξία της πρότασης της Ελλάδας και την εκπεφρασμένη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη μέσω της αγοράς και στους ισχυρούς εμπορικούς και επενδυτικούς μας δεσμούς. Προσβλέπουμε σε αύξηση της συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας καθώς αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σοκ.
Ο Τζέφρι Πάιατ είναι πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Πηγή: tanea.gr
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες