Άρση μέτρων: Οι φόβοι των ειδικών για πισωγύρισμα – Κρίσιμες οι επόμενες 14 μέρες
Πώς η μάσκα από σύμμαχος μπορεί να γίνει..εχθρός.
Μπορεί σήμερα να έγινε η μετάβαση στη νέα κανονικότητα, αυτή που δεν θα χρειάζεται SMS για τις μετακινήσεις και περιλαμβάνει το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ΔΕΝ επικρατεί προβληματισμός τόσο στα κυβερνητικά κλιμάκια όσο και στις υγειονομικές υπηρεσίες για τον τρόπο συμπεριφοράς των πολιτών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Τι κι αν μέχρι στιγμής αντιμετωπίσαμε με όλα μας τα μέσα την πανδημία, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να υπάρξει απότομη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και να οδηγηθούμε εκ νέου στη λύση της καραντίνας.
Άλλωστε μπορεί η επιστροφή στην κανονικότητα να είναι αναγκαία, μιας και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε σε καθεστώς lockdown μέχρι να είναι διαθέσιμο στην αγορά το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ωστόσο οι επόμενες 15 μέρες αποτελούν ένα crash test για την άρση των μέτρων που έρχονται.
Το μεγάλο στοίχημα λίγο πριν το καλοκαίρι
Αυτό που φοβούνται περισσότεροι οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι μπορεί να επικρατήσει στον γενικό πληθυσμό ένας εφησυχασμός αλλά και η σκέψη πως δεν υπάρχει πια απειλή από τον κοροναϊό, κάτι που προφανώς και δεν συμβαίνει ακόμη.
Ναι μεν η μετάδοση του ιού έχει περιοριστεί σημαντικά, ωστόσο «ένα και μόνο λάθος αρκεί για να καταστραφούν όλα όσα χτίστηκαν με τόσο κόπο» όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του υπ. Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε τονίσει πως οι επόμενες δύο εβδομάδες του Μαΐου συνιστούν μια πρώτης τάξεως δοκιμασία για το τι θα επακολουθήσει από τις αρχές του ερχόμενου μήνα.
Ο καθηγητής ανέφερε πως «οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες, όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως «αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικούς φορείς του κοροναϊού και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και εάν περιορίσουμε με τη θέληση μας τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς από τη Δευτέρα που θα αυξηθούν οι επαφές».
Φόβοι περί συνωστισμού
Μπορεί λοιπόν να έχει τεθεί σε ισχύ κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, όπως το πρόστιμο σε όσους δεν φορούν μάσκα όπου είναι υποχρεωτική, ωστόσο η ατομική ευθύνη και η εμπιστοσύνη στους ειδικούς είναι από τα δύο μεγαλύτερα συστατικά της επιτυχίας προκειμένου να συνεχίσουμε να ακούμε κάθε απόγευμα στις 6:00 όλο και χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών.
Ο κίνδυνος υπάρχει παντού και φυσικά υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από τον διπλανό τους.
Οι ουρές στις τράπεζες χωρίς τις αναγκαίες αποστάσεις, αλλά και στις εκκλησίες και τις παραλίες ήταν μία εικόνα που είδαμε στις αρχές του lockdown και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα που αφενός είμαστε στην φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων και αφετέρου κάθε φορά θα ανοίγουν όλο και περισσότερο καταστήματα και υπηρεσίες.
Με άλλα λόγια αν παρατηρηθούν ξανά αυτές οι εικόνες, το αντίκτυπο θα είναι πολύ χειρότερο απ’ ότι στις αρχές.
Είναι άλλωστε πλέον βέβαιο πως η άρση των μέτρων και η μετάβαση στις επόμενες φάσεις της «απελευθέρωσης» θα κριθεί τις επόμενες 10 ημέρες, ουσιαστικά μέχρι τις 15 Μαίου όπου θα υπάρχουν τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία του κοροναϊού.
Το κρίσιμο δεκαήμερο
Αν η μαζική πλέον επιστροφή στους δρόμους γίνει χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις και χωρίς την λήψη κανόνων ατομικής υγιεινής, τότε θα οδηγηθούμε σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων αλλά και σε πισωγυρίσματα όσον αφορά τα μέτρα προστασίας.
Έτσι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή και προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις σε περίπτωση που υπάρξει πισωγύρισμα με τον κοροναϊό.
Τι φοβούνται οι επιδημιολόγοι
Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν επιστήμονες και επιδημιολόγοι σχετικά με την έξοδο από την καραντίνα και την προσοχή που θα πρέπει να δείξουμε, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τούσουλη, καθηγητή καρδιολογίας και αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επιστροφή στην κανονικότητα.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει να έχουμε μια αυτοσυγκράτηση προκειμένου να πάνε όλα ομαλά».
Ο κ. Τούσουλης σημείωσε στο MEGA πως σε 14 μέρες θα μπορούμε να έχουμε ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του κοροναϊού.
«Θα πρέπει ο αριθμός των νοσούντων να είναι μικρότερος από αυτούς που μπορούν να μεταδώσουν την αρρώστια».
Ο καθηγητής σημείωσε πως το κλίμα παίζει μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση του ιού, ενώ παραμένει αισιόδοξος για την πορεία του στη χώρα.
«Πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα. Αν δε θα πάνε καλά πιθανόν να έχουμε πισωγύρισμα. Πρέπει να υπάρχει μια αυτοελεγχόμενη πειθαρχεία».
Όσον αφορά τον κλιματισμό, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, σημείωσε πως είναι σημαντικός ο αερισμός των χώρων και ο κεντρικός κλιματισμός θα πρέπει να αποφεύγεται.
«Μπορεί να γίνει διασπορά του ιού με τον κεντρικό κλιματισμό», τόνισε.
Μάσκα: Πώς από σύμμαχος, μπορεί να γίνει εχθρός
Πάντως μπορεί η μάσκα αυτή την ώρα να είναι ίσως το Νο.1 εργαλείο προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας κάθε φορά που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, ωστόσο αυτό που πρέπει να μας φοβίζει είναι ο τρόπος χρήσης της.
Είναι λογικό άλλωστε να μην έχουν εκπαιδευτεί όλοι και να μην γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα βάζει σωστά κάποιος τη μάσκα του, ώστε να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο του και κατ’ επέκταση να μην διατρέχει τον κίνδυνο να μολυνθεί.
Έχουμε δει άλλωστε στο δρόμο πολίτες να την φορούν καλύπτοντας μονάχα τη μύτη και όχι το στόμα, να την σηκώνουν για να μιλήσουν και μετά να την ξαναβάζουν.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν είναι αρκετό μόνο να φοράμε μία μάσκα και τίποτα άλλο.
Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, τις αποστάσεις ασφαλείας, τον συχνό καθαρισμό των χεριών και τη σωστή χρήση μασκών και στη συνέχεια να σκεφτόμαστε πως θα κάνουμε τις δουλειές μας εκτός σπιτιού.
Σημασία δηλαδή έχει πρώτα η προστασία η δική μας και των συνανθρώπων μας και μετά όλα τα άλλα.
Αυτό άλλωστε είναι και το μέτρο-κλειδί για να μην έχουμε πισωγυρίσματα μία ανάσα πριν το καλοκαίρι.
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό
- Μυθικό βίντεο: Ο Μπαρτζώκας είπε «εγώ είμαι το αφεντικό» και έδωσε τρεις ημέρες ρεπό στον Ολυμπιακό
- Μαθαίνει αντίπαλο στα play offs του Nations League η Εθνική