Άρση μέτρων: Τι ισχύει με τις μετακινήσεις τις βραδινές ώρες
Σε νέα φάση, αυτή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί επί 42 ημέρες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, πέρασε από το πρωί της Δευτέρας η χώρα
Σε νέα φάση, αυτή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί επί 42 ημέρες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, πέρασε από το πρωί της Δευτέρας η χώρα.
Κι ενώ ήδη υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το πού πρέπει να φοράμε μάσκα ή πόση απόσταση πρέπει να κρατάμε από τους γύρω μας, αναστάτωση και σύγχυση επικράτησε από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα, στο οποίο υπήρχε σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων από τις 12:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Για το ζήτημα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τις βραδινές ώρες και πως η σύσταση που υπάρχει είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
«Όλα γίνονται προσεκτικά. Οι ειδικοί εισηγούνται και ο πρωθυπουργός αποφασίζει» πρόσθεσε.
Τι επιτρέπεται και τι όχι από σήμερα
Σημειώνεται πως από σήμερα, Δευτέρα, επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας τους.
Η μετακίνηση με αυτοκίνητα θα γίνεται με περιορισμούς, αφού σε κάθε ΙΧ θα επιτρέπονται το πολύ τρία άτομα (από δύο που ήταν μέχρι σήμερα).
Στα ταξί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί – ένας οδηγός και ένας επιβάτης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις μεταφορά γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Οδηγός και πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες.
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους επιβάτες και θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσουν και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης κυκλοφορούσαν στην Αθήνα περίπου 550 λεωφορεία αλλά από σήμερα αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί.
Το SMS στο 13033 και η βεβαίωση καταργήθηκαν, αλλά γίνονται συστάσεις για την παραμονή των ευπαθών ομάδων στα σπίτια τους και η εργασία από το σπίτι στο μέτρο του δυνατού. Για την μετακίνηση από και προς την δουλειά συστήνεται η χρήση ΙΧ και για αυτόν τον λόγο καταργείται προς το παρόν ο δακτύλιος.
Κατά τις ώρες αιχμής, (7-10πμ και 2-5μμ) στόχος είναι τα ΜΜΜ να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από εργαζόμενους για την προσέλευση και την αποχώρησή τους από την δουλειά. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, για την αποφυγή του συνωστισμού, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται σε τρεις διαφορετικές χρονικές ζώνες στην δουλειά τους στον δημόσιο τομέα, από τις 7 π.μ έως τις 9 π.μ. Στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους, η προσέλευση συστήνεται να γίνεται σε δύο φάσεις, στις 9 π.μ και στις 10 π.μ, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή κατανομή.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)