Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έσπευσαν στις εκκλησίες οι πιστοί - Αποστάσεις, μάσκες και... Άγιο Φως μετά την απαγόρευση

Έσπευσαν στις εκκλησίες οι πιστοί – Αποστάσεις, μάσκες και… Άγιο Φως μετά την απαγόρευση

Ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού λόγω κοροναϊού και οι εκκλησίες άνοιξαν για ατομική λατρεία των πιστών

Ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού λόγω κοροναϊού και οι εκκλησίες άνοιξαν για ατομική λατρεία των πιστών. Ωστόσο, οι λειτουργίες θα συνεχίσουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών μέχρι την Κυριακή 17 Μαΐου, οπότε και οι πιστοί θα μπορούν να παραστούν και πάλι στη Θεία Λειτουργία και σε άλλες ακολουθίες.

Με την έξοδο από την καραντίνα, πιστοί βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε εκκλησίες για να προσευχηθούν, να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν τις εικόνες. Αρκετοί ήταν όμως αυτοί που δεν τις ασπάζονταν, αλλά προσέγγιζαν απλώς σκύβοντας ενώπιόν τους σε ένδειξη σεβασμού.

Μάλιστα, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου αρκετοί πιστοί έσπευσαν να προμηθευτούν από τους ιερείς το Άγιο Φως της Ανάστασης, το οποίο δεν μπόρεσαν να λάβουν το Μεγάλο Σάββατο, καθώς όλη την περίοδο του Πάσχα οι ναοί ήταν κλειστοί.

Τι έχει αλλάξει

Τηρώντας μέτρα ατομικής προστασίας, οι πιστοί το πρώτο πράγμα που συναντούν στην είσοδο των εκκλησιών είναι το αντισηπτικό. Οι προβλεπόμενες αποστάσεις τηρούνται και εντός των ναών κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος μπροστά στις εικόνες.

Μάσκες φορούν και οι νεωκόροι των ναών ανταλλάσσοντας ευχές με όσους προσέρχονται για ατομική προσευχή. Σε κάποιους ναούς μάλιστα έχει αλλάξει και η εσωτερική διαμόρφωση του χώρου με την αφαίρεση καθισμάτων ώστε να επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους για όσους πιστούς θελήσουν να καθίσουν.

Τι δηλώνουν οι ιερείς

Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανακοίνωσε τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν από τη Δευτέρα. Ευχαρίστησε τους πιστούς που τήρησαν τα μέτρα και σεβάστηκαν το κλείσιμο των ιερών ναών αλλά και τους κληρικούς που υπάκουσαν κατανόησαν και αποδέχθηκαν την απουσία του κόσμου.

https://youtu.be/BVWSwbBAmp0

Από την πλευρά του, μιλώντας στο kozanimedia.gr, ο ιερέας Χρήστος Δαλαγεώργος, σημείωσε πως ο κόσμος προσερχόταν ακατάπαυστα από το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να συνωστίζεται, στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Έκανε λόγο δε, για χαρά των πολιτών οι οποίοι προσέρχονται με μεγάλη προσοχή, ενώ παραδέχθηκε ότι πιστοί ασπάζονται τις εικόνες. «Δεν μπορείς να μην τούς το επιτρέψεις» τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο ίδιος και νεωκόρος του ναού ανά δεκάλεπτο καθαρίζουν και απολυμαίνουν τις εικόνες.

Μετά τις 17 Μαΐου τα μυστήρια που είχαν αναβληθεί

Σε ό,τι αφορά το ισχύον πλαίσιο από τις 17 Μαΐου και μετά, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, επιτρέπεται να υπάρχει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και να μη βρίσκονται μέσα στην εκκλησία πάνω από 50 άτομα, ακόμη κι αν η επιφάνεια του ναού ξεπερνά τα 500 τετραγωνικά μέτρα.

Μάλιστα, τότε αναμένεται να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και τα μυστήρια που είχαν αναβληθεί λόγω κοροναϊού.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν εξειδικευμένες οδηγίες που θα εκδώσει η νέα διαρκής Ιερά Σύνοδος στις 12 Μαΐου.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024