Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Κοροναϊός : Η χώρα έδωσε το πρώτο τεστ  – Από τι θα κριθεί η επιστροφή στην κανονικότητα

Κοροναϊός : Η χώρα έδωσε το πρώτο τεστ – Από τι θα κριθεί η επιστροφή στην κανονικότητα

Ημέρα ορόσημο αποτελεί για την Ελλάδα η 4η Μαΐου. Η χώρα μας μετά από μια μακρά και επιτυχημένη μάχη κατά του κοροναϊού ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα

Ημέρα ορόσημο αποτελεί για την Ελλάδα η 4η Μαΐου. Η χώρα μας μετά από μια μακρά και -στα πλαίσια του δυνατού- επιτυχημένη μάχη κατά του κοροναϊού ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάρει σκληρά και πρωτόγνωρα μέτρα με σκοπό να περιορίσει την εξάπλωση του φονικού ιού, τη στιγμή που άλλες χώρες μετρούσαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, νεκρούς καθημερινά.

Έτσι, αφού η χώρα μας έδωσε το πρώτο τεστ και φαίνεται ότι το πέρασε με επιτυχία, περνάει στη δεύτερη φάση, που δεν είναι άλλη από τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Σήμερα, Δευτέρα, άνοιξαν και πάλι -μεταξύ άλλων- βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα ανθέων, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ) και αυτά που βρίσκονταν πρώτα με διαφορά στη λίστα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων: τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής.

Ακόμα, σήμερα «καλωσορίσαμε» τις μάσκες στην καθημερινότητά μας, ως υποχρεωτικό μέτρο προφύλαξης από τον κοροναϊό σε κλειστούς χώρους, όπως τα κουρεία και τα κομμωτήρια, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ακόμα, σήμερα η μέρα έφερε και θετικά νέα, αφού πέραν την υπακοής της πλειοψηφίας των Ελλήνων, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό πως το «R0» στη χώρα μας, ένας από τους παράγοντες που ενδιαφέρει όλους τους επιστήμονες, είναι κάτω από 0,5. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας φορέας του ιού μολύνει αυτή τη στιγμή λιγότερους από έναν ανθρώπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Τσιόδρας στο παρελθόν, ο ιός να μειώνεται και στη συνέχεια να εξαφανίζεται.

Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε ότι ο ιός έχει νικηθεί και ότι από σήμερα επιστρέψαμε στην προ κοροναϊού εποχή. Ο φονικός ιός υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας, ενώ και οι επιστήμονες τονίζουν πως εφόσον παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, δεν θα διστάσουν να προτείνουν εκ νέου αυστηρά μέτρα, χωρίς να μένει εκτός συζήτησης και μια νέα απαγόρευση κυκλοφορίας.

Άπαντες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τόνισε πως από δω και πέρα «όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε. Από εμάς θα κριθεί».

«Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα. Που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία» συμπλήρωσε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ενδεικτικά της νέας καθημερινότητας που ξημέρωσε σήμερα, ήταν τα λόγια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. «Σήμερα αφήσαμε πίσω μας 42 μέρες πρωτόγνωρης προσπάθειας. Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο.Θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες απώλειες» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε μέχρι τώρα. Μπήκαμε σε νέο στάδιο, κάναμε το επόμενο βήμα, αλλά ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμη» ανέφερε.

Πότε θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την άρση των μέτρων

Αναφορικά με το πότε θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την άρση των μέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο θα έχει επηρεάσει στη διασπορά του ιού η άρση των περιορισμών και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 24ωρο και αν κάτι δεν πάει καλά δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα μέτρα. Ανοιχτό εξάλλου είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και γεωγραφικοί περιορισμοί αναλόγως της πορείας του ιού στη χώρα.

«Όλα είναι επικίνδυνα από τα σχολεία μέχρι τις εκκλησίες για επανάκαμψη επιδημίας» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του καθηγητή Παθολογική Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στο MEGA ξεκαθάρισε πως  δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «αυτό που μας ανησυχεί είναι ο εφησυχασμός. Να πιστέψει ο κόσμος ότι ο κοροναϊος τελείωσε, ότι ο κίνδυνος δεν υπάρχει».

«Δηλαδή να παραβιάσει τα μέτρα ασφάλειας, την απολύμανση των χεριών και τη χρήση μάσκας όπου χρειάζεται» πρόσθεσε.

Όπως είπε «φοβόμαστε ότι θα υπάρξει εκ νέου διασπορά του ιού στην κοινότητα, περισσότερα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Θα αναγκαστούμε να πάρουμε εκ νέου μέτρα».

«Θα ξανακάνουμε lockdown αν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων» κατέληξε.

Πότε θα σημάνει συναγερμός

Περισσότερα από 100 κρούσματα σε καθημερινή βάση είναι αυτά που θα σημάνουν συναγερμό – σύμφωνα με επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας – για επικίνδυνη διασπορά του κοροναϊού, ύστερα από τη σημερινή άρση των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας!

Την ίδια ώρα, κύριος στόχος των υγειονομικών αρχών είναι ο συντελεστής μετάδοσης R0 της νόσου να μην υπερβεί το «1» (δηλαδή κάθε φορέας του ιού να μολύνει μόνο ένα άτομο). Κι αυτό γιατί έστω μία στοιχειώδης αύξηση της τάξης του συγκεκριμένου συντελεστή στο 1,1 ή έως 1,3 (όπως συνέβη προσφάτως στη Γερμανία) σηματοδοτεί επικίνδυνη κλιμάκωση της νόσου που ίσως προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση των θανάτων και «επιβάρυνση» των ΜΕΘ.

Άλλοι μιλούν για 50 κρούσματα

Ωστόσο επιδημιολόγοι όπως ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης προσδιορίζουν ότι «αυτός ο αριθμός συναγερμού είναι τα 50 κρούσματα, που αν καταγραφούν διαδοχικές ημέρες θα σημαίνει δείγμα επέκτασης της νόσου». Σημειώνεται ωστόσο ότι μόνο πέντε φορές το τελευταίο δίμηνο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερος των 100. Η πρώτη ήταν μάλιστα στις 15 Μαρτίου, δηλαδή την επομένη της επιβολής της καραντίνας.

Φόβοι

Τα αρμόδια στελέχη της Πολιτικής Προστασίας – πολλά από τα οποία εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της πανδημίας – αναφέρουν ότι «με το δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι περίπου 10-15 ημέρες, ο μικρός αριθμός των 7-25 κρουσμάτων που έχουμε τις τελευταίες ημέρες αντιστοιχεί στην αυτοσυγκράτηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα. Αν υπάρξει λοιπόν αύξηση των κρουσμάτων λόγω άρσης της καραντίνας, αυτό θα αναδειχθεί μετά τις 15-18 Μαΐου. Μέχρι τότε ο αριθμός των κρουσμάτων ίσως παραμείνει μικρός γιατί ακόμη θα αφορούν την περίοδο περιορισμού των κινήσεων, των SMS κ.λπ. Κι αν υπάρχουν ορισμένες αυξομειώσεις αφορούν ίσως την κινητικότητα που υπήρξε λόγω Πρωτομαγιάς, βελτίωσης του καιρού κ.λπ.».

Πάντως κρατικοί λειτουργοί συμπλήρωναν ότι μετά τις 15-18 Μαΐου που θα αναδειχθούν τα αποτελέσματα της καραντίνας ίσως υπάρξουν προβλήματα στις ιχνηλατήσεις αλλά και στη διαπίστωση τι ακριβώς συνετέλεσε στην ενδεχόμενη αυτή άνοδο του αριθμού των νοσούντων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Β. Λαμπρόπουλου στο Βήμα της Κυριακής, υψηλόβαθμο στέλεχος του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας τονίζει: «Είμαι απαισιόδοξος για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις ιχνηλατήσεις, που δεν θα είναι πλέον εύκολες, ώστε να απομονώνονται οι νοσούντες και οι επαφές τους, αφού όλος ο κόσμος θα κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν θα μπορεί να βρεθεί με ευκρίνεια τι είχε συμβεί πριν από 15 ημέρες, που είναι ο χρόνος επώασης της νόσου. Οσο γι’ αυτό που μνημονεύεται, ότι μπορεί τα μέτρα να είναι σαν ροοστάτης που ανοίγουν και κλείνουν αν διαπιστώνεται έξαρση της νόσου, αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Γιατί ίσως δεν θα μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ποιος τομέας από καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών κ.λπ. έχει την ευθύνη ώστε να υπάρχει αντίστοιχο κλείσιμό του και στοχευμένη καραντίνα».

Οι προβληματισμοί

Είναι ενδιαφέρουσες οι ανησυχίες αξιωματούχων και επιστημόνων για όσα μπορεί να συμβούν με τη σταδιακή άρση των περιορισμών και η περιβόητη επιστροφή στην κανονικότητα. Με κύριο ζητούμενο ότι ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται κατά κύριο ρόλο στην τήρηση των αποστάσεων, στη χρήση της μάσκας και στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών. Ομως κρίνεται ότι μπορεί να προδοθεί από τη διάθεση εκτόνωσης μετά τη δίμηνη καραντίνα, από την έλλειψη προσοχής, τη χαλαρότητα που μπορεί να υπάρξει ύστερα από μερικές ημέρες, αλλά κι από την ισχύ της επιδημίας που εξέθεσε τα αποτρεπτικά μέτρα δεκάδων κυβερνήσεων.

Ακόμη προβληματικό σημείο είναι ότι πλέον η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να ελέγξει προφανώς την εφαρμογή των μέτρων από εκατομμύρια κινούμενους πολίτες και σε χιλιάδες ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, αφού 7.000-9.000 διαθέσιμοι αστυνομικοί στην Αθήνα δεν μπορούν προφανώς να ελέγξουν αν τηρούν μέτρα 4.000.000 πολίτες. Με το δεδομένο ότι υπάρχει και το μείζον θέμα περιορισμού της εγκληματικότητας.

Μια… διαφορετική κανονικότητα

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε σε… κανόνες για τους Έλληνες, οι οποίοι μπορεί να είπαν «αντίο» στο SMS στο 13033 και να είδαν το «Μένουμε Σπίτι» να γίνεται «Μένουμε Ασφαλείς», ωστόσο πρέπει να συνηθίσουν νέους κανόνες, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το τρίπτυχο πλένουμε χέρια, φοράμε μάσκες και κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας.

Στα ΜΜΜ, όπως έχει γίνει γνωστό, είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε μάσκα. Μάλιστα, σήμερα όσοι δεν φορούσαν αναγκάστηκαν να κατέβουν από αυτά, μετά τις υποδείξεις και τις συστάσεις των αρχών.

Ακόμα, στον… χορό της επιστροφής μπήκαν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, με τις κυρίες και τους κυρίους που πρόλαβαν να κλείσουν το ραντεβού τους έγκαιρα, να υποχρεούνται και εκείνοι να φορούν μάσκες, όπως και οι υπάλληλοι που τους εξυπηρετούν.

Μπροστά σε ίδια εικόνα βρέθηκαν και όσοι επισκέφτηκαν σήμερα τα καταστήματα που άνοιξαν, στα οποία ισχύουν τα μέτρα της απόστασης, αλλά και των ατόμων που επιτρέπονται να βρίσκονται μέσα σε αυτά ανάλογα με τα τετραγωνικά τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αναταραχές. Οι περισσότεροι δείχνουν να καταλαβαίνουν την κατάσταση και έτσι περίμεναν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε πως «υπήρχε κίνηση στα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας, κυκλοφόρησε ο κόσμος και τηρήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας. Η πρώτη μέρα πήγε καλά για τα καταστήματα που λειτούργησαν, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχω από επιμελητήρια και συνδέσμους».

Τέλος, ανοιχτοί είναι πλέον και οι ιεροί ναοί για ατομική προσευχή, με τους ιερείς να λαμβάνουν μέτρα στις πόρτες των εκκλησιών, με αντισηπτικά, ενώ και εκεί είναι αναγκαία η χρήση μάσκας.

Δείτε εικόνες από τη σημερινή μέρα:

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024