Λομβαρδία: Τι έφερε τελικά την καταστροφή; – Ξέχασαν τα γηροκομεία, έκαναν τη χάρη στις βιομηχανίες
Οι 5 παράγοντες που η Λομβαρδία χτυπήθηκε ανελέητα από τον κοροναϊό.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Το λόγο που η Ιταλία και συγκεκριμένα η Λομβαρδία χτυπήθηκε ανελέητα από τον κοροναϊό εξηγεί σε ανάλυσή του το Associated Press.
Ειδικότερα η Ιταλία είχε είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που χτυπήθηκε από την πανδημία και πλέον μετρά περισσότερους από 26.000 νεκρούς.
Το πρώτο εσωτερικό κρούσμα στην Ιταλία καταγράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακόμα πίστευε ότι ο ιός «μπορούσε να περιοριστεί», αλλά και ότι ήταν λιγότερο μεταδοτικός από τη γρίπη.
Ο ιός πάντως δεν χτύπησε μία μικρή πόλη της Ιταλίας, όπως πολλοί πιστεύουν καθώς η Λομβαρδία έχει το ένα έκτο του πληθυσμού της Ιταλίας των 60 εκατομμυρίων κατοίκων και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Εκεί βρίσκεται και το Μιλάνο, η καρδιά της ιταλικής βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας.
Ιολόγοι και επιδημιολόγοι υποστήριξαν στο Associated Press ότι τα λάθη στη Λομβαρδία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για χρόνια, δεδομένου ότι η πανδημία κατακερμάτισε το νοσηλευτικό σύστημα της περιοχής, ενώ στις περισσότερες γύρω περιοχές τα πράγματα ήταν ελεγχόμενα.
Σύμφωνα με την έρευνα του πρακτορείου, Associated Press, στη Λομβαρδία υπήρχαν όλοι οι κακή παράγοντες ώστε να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.
Δεν γνώριζαν
Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που διέκοψε την αεροπορική σύνδεση με την Κίνα στις 31 Ιανουαρίου, ενώ τοποθέτησε και ειδικές συσκευές στα αεροδρόμια για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των επιβατών. Ωστόσο ακόμη κι αν ήταν η πρώτη, το έπραξε πολύ αργά. Οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη Λομβαρδία από τις αρχές του Ιανουαρίου ή και νωρίτερα.
Γιατροί που είχαν ασθενείς με πνευμονία τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο δε γνώριζαν ότι προέρχεται από τον κορονοϊό, καθώς τα συμπτώματα ήταν τα συνήθη της πνευμονίας, ενώ υπήρχε η πεποίθηση ότι ο COVID-19 είχε περιοριστεί στην Κίνα. Ακόμη και μετά την 21η Φεβρουαρίου, οι γιατροί δεν καταλάβαιναν ακόμα τον περίεργο τρόπο με τον οποίο επιτίθεται ο νέος ιός και την ταχύτητα με την οποία επιδεινωνόταν η κατάσταση του ασθενούς.
Επίσης, επειδή οι ΜΕΘ της Λομβαρδίας γέμισαν πολύ γρήγορα, πολλοί γιατροί προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τους ασθενείς από το σπίτι, παρέχοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις οξυγόνο. Η στρατηγική αυτή αποδείχτηκε μοιραία και πολλοί πέθαναν πριν προλάβουν να φτάσουν στο νοσοκομείο ή ακόμα περιμένοντας για το ασθενοφόρο. Σε αυτό συνέβαλε και ο μικρός αριθμός ΜΕΘ ανά κάτοικο, μετά από χρόνια περικοπών των δημοσίων δαπανών.
Οι πιέσεις από τις βιομηχανίες
Σημαντικό ρόλο στο να σκάσει σαν βόμβα ο κοροναϊός στην Λομβαρδία έπαιξαν οι πιέσεις των βιομηχανιών στην Ιταλία.
Η Confindustria, το ισχυρότερο βιομηχανικό λόμπι της Ιταλίας ασκούσε αφόρητες πιέσεις για να μην γίνει lockdown και να μην κλείσει η παραγωγή των εργοστασίων, λόγω του τεράστιου κόστους για μία περιοχή που παράγει το 21% του ΑΕΠ της χώρας.
Στις 28 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά την εξάπλωση και με 100 κρούσματα στο Μπέργκαμο, η Confindustria έβγαλε στα κοινωνικά δίκτυα ένα μήνυμα στην αγγλική γλώσσα, για την καμπάνια #Bergamoisrunning ώστε να καθησυχάσει τους πελάτες. Οι καμπάνιες συνεχίστηκαν, ενώ ακόμα και την 7η Μαρτίου που η Ρώμη έκλεισε τη Λομβαρδία, τα εργοστάσια έμειναν ανοιχτά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν απεργίες από εργαζόμενους που φοβόντουσαν για την υγεία τους.
Προφανώς όλο αυτό ήταν λάθος, ενώ πλέον είναι κοινώς αποδεκτός ότι τα εργοστάσια τελικά δεν έκλεισαν μέχρι τις 26 Μαρτίου, εξαιτίας πιέσεων των ισχυρών.
Το νοσοκομείο που χτίστηκε από την αρχή
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στη Λομβαρδία ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να χτιστεί εκ του μηδενός ένα καινούργιο νοσοκομείο.
Το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες στις 31 Μαρτίου, κόστισε 21 εκατ. Ευρώ που μαζεύτηκαν από δωρεές που ζήτησε ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας, που ανήκει στη Λέγκα του Βορρά και είχε στόχο να ανακουφίσει τις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ήταν αντίθετη στο σχέδιο, με το επιχείρημα ότι δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να εξοπλίσει το εν λόγω νοσοκομείο με αναπνευστήρες και προσωπικό εγκαίρως. Και ζητούσε να γίνουν μικρότερες εγκαταστάσεις.
Τελικά, το νοσοκομείο στο Μιλάνο χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα και κούρασε μόνο μερικές δεκάδες ασθενείς…
Ξεχάσανε τα γηροκομεία
Τέλος ένα ακόμη τεράστιο λάθος ήταν το ότι η κυβέρνηση άφησε τα γηροκομεία στην τύχη τους. Εκατοντάδες ηλικιωμένοι πέθαιναν στη Λομβαρδία και σε ολόκληρη την Ιταλία, με τις αρχές να ερευνούν δεκάδες γηροκομεία, αλλά και τα μέτρα που έλαβαν οι τοπικές αρχές, που είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόβλημα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις