Κοροναϊός : Κάτω του 0,5 ο δείκτης «R0» στην Ελλάδα
Την ικανοποίησή του για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας εξέφρασε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη του φονικού ιού στη χώρας μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Την ικανοποίησή του για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας εξέφρασε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη του φονικού ιού στη χώρας μας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στον δείκτη «R0».
Συγκεκριμένα, όπως είπε πως, κατά μεγάλη βεβαιότητα το «R0» στην Ελλάδα είναι αρκετά κάτω του 0,5.
«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι κάτω του 0,5» δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε».
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρητική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.
Εκτίμησε δε, ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».
Τι είναι το «R0»
Ο δείκτης «R0» αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι θα κολλήσουν τη νόσο από έναν και μόνο άνθρωπο.
«Δηλαδή, αν αφήσεις τον ιό χωρίς μέτρα και έχεις R0 πάνω από 2, ο ένας θα “κολλήσει” τουλάχιστον άλλους δύο» έχει αναφέρει προσφάτως ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας τον ορισμό του δείκτη.
Στόχος όλων των κρατών είναι η διατήρηση του «R0» κάτω του 1, δηλαδή το ένα κρούσμα να μολύνει έως λιγότερους από έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαφανιστεί.
«Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι»
«Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην επόμενη μέρα.
«Όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία» είπε συμπλήρωσε.
Πότε μπορούμε να έχουμε το εμβόλιο
Επιπλέον, για το εμβόλιο, το οποίο αποτελεί -σύμφωνα με όλους τους επιστήμονες- το εισιτήριο για την επιστροφή την κανονικότητα, μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας οι μελέτες κινούνται αρχικά σε δύο στρατηγικές φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνονται δοκιμές με πληθυσμό εθελοντών που παίρνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ώστε να βρεθεί η σωστή ποσότητά της, αλλά και οι όποιες παρενέργειες.
Μετά από αυτές τις δύο φάσεις, όπως είπε, ακολουθεί η τρίτη, κατά την οποία το εμβόλιο δοκιμάζεται σε μεγάλο αριθμό πολιτών.
Ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή την ώρα υπάρχει μία τεράστια προσπάθεια συνεννόησης και κοινών προσπαθειών για τον κοινό στόχο: την ανάπτυξη εμβολίου.
Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την παροχή – αρχικά – του εμβολίου (όταν αυτό βρεθεί) σε ομάδες προτεραιότητας, σημειώνοντας πως ενδεχομένως έως το τέλος του έτους μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τα οποία ενδέχεται να χορηγηθούν σε ευπαθείς ομάδες.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η ανάπτυξη του εμβολίου έχει εξελιχθεί σε μία «μη ανταγωνιστική προσπάθεια» και πως «κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου».
Έξι νέα κρούσματα, στα 2.632 τα συνολικά – 146 θάνατοι
Τέλος, αναφορικά με την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως τα νέα κρούσματα στη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι έξι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.632. Ακόμα, δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 146.
Εκ των νοσούντων το 22,6% των κρουσμάτων θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδια από το εξωτερικό και 50% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης το 55,4% των κρουσμάτων αφορά άνδρες.
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 35 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία 67 έτη. Το 23% γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 91,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι 90 ετών και άνω. Επιπλέον, 81 άτομα εξήλθαν από ΜΕΘ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις