Τα μέτωπα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και στο βάθος …εκλογές
Η κυβέρνηση διαψεύδει εκλογές, η αντιπολίτευση δεν τις ζητά. Τα δυσοίωνα μαντάτα για ύφεση και ανεργία. Η όξυνση της αντιπαράθεσης για περιβάλλον και παιδεία. Στην αρένα της σύγκρουσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο. Το ορόσημο του Ιουλίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε για ακόμα μια φορά σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού
«Δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να πάμε σε εκλογές. Το έχουμε ξεκαθαρίσει, πολλές φορές, αυτό. Θα συνεχίσουμε το έργο μας» είπε ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ πως από τη στιγμή που άλλαξαν οι συνθήκες η ΝΔ θα πρέπει να ζητήσει εκ νέου λαϊκή νομιμοποίηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο εξής.
Από την κυβέρνηση επιμένουν πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, η εφαρμογή βήμα το βήμα των εξαγγελθέντος σχεδίου για την αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας σε υγειονομικό και οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο.
Ωστόσο υπάρχουν φωνές που δείχνουν ότι παρασκηνιακά υπάρχουν ζυμώσεις και συζητήσεις μέσα στην κυβερνητική παράταξη για το αν και πότε πρέπει να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις.
Το ρίσκο
Ουσιαστικά πίσω από τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης για το σενάριο των πρόωρων εκλογών μετριέται το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης και ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά της χρονικής στιγμής που θα μπορούσαν να προκηρυχτεί η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.
Μπορεί προς ώρας στο μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός να μιλάει για τη σχέση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και το κράτος που αναπτύχθηκε την περίοδο της καραντίνας, ωστόσο οι –κατά τα λόγια του ίδιου του κ. Μητσοτάκη- δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα γίνονται αντιληπτές στην κοινωνία όσο θα απομακρύνεται από την καραντίνα.
Μόνο τα προβλήματα που υπάρχουν στην επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης που είναι δύο εκ των βασικότερων τομέων που συνεισφέρουν περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας είναι αρκετά για να καταδείξουν ότι η οικονομία εισέρχεται στα άδυτα μιας πολύ σοβαρής ύφεσης.
Υπ’ αυτή την έννοια οι επόμενες μέρες και οι πρώτες εβδομάδες μέσα στο Μάιο ίσως δείξουν μας κάνουν σοφότερους στην ανάγνωση των πολιτικών εξελίξεων.
Σε κάθε περίπτωση το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς είναι πως το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο βρίσκεται σε κινούμενη άμμο.
Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα υγειονομικό πισωγύρισμα σε περίπτωση έξαρσης ενός δεύτερου κύματος του κοροναϊού τους επόμενους μήνες που θα μπορούσαν να πλήξουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κατά την φάση της καραντίνας.
Απουσία διάψευσης
Μέχρι στιγμής πάντως, στο πολιτικό ερώτημα που πλανάται ως προς το που βαδίζει η οικονομία και με ποιο πολιτικό σχέδιο θα βαδίσει η χώρα ξεχωρίζουν δύο σημεία.
Το πρώτο είναι ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη βουλή δεν θέλησε να διαψεύσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών –ούτε φυσικά και να το επιβεβαιώσει- καθώς απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά.
Απλά, ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη το προσπέρασε, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά είχε προκληθεί την προηγούμενη μέρα από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος διέρρευσε την εκτίμηση που κατέθεσε στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αναπόφευκτα ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές κάτω από το βάρος μιας πρωτοφανούς ύφεσης, ανεργίας και λουκέτων στην αγορά.
Αξίζει να επισημανθεί ταυτόχρονα ότι ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης για το νομοθετικό έργο της βουλής, όπως και κάποιες άλλες παρεμβάσεις όπως η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν τρίμηνο ορίζοντα. Ολοκληρώνονται στα τέλη Ιουλίου.
Κάτι περισσότερο ως προς τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό δεν είναι σαφές ακόμα και για την ακρίβεια είναι ανύπαρκτος σε ότι αφορά τουλάχιστον τη δημόσια θέα.
Δραπέτευση μέσω εκλογών
Το δεύτερο στοιχείο, εξίσου αξιοσημείωτο είναι πως η αντιπολίτευση, σύσσωμη η αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα, δεν ζητούν εκλογές. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση ξορκίζει ως τυχοδιωκτισμό το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Η μόνη αλλαγή πλεύσης που υπάρχει στη ρητορική του κ. Τσίπρα είναι πως οι πρόωρες εκλογές θα καταστούν αναγκαίες λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση.
Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όμως –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν τολμά να θέσει θέμα εκλογών.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» χαρακτήρισε τυχοδιωκτισμό και εμπαιγμό του ελληνικού λαού τυχόν πρόθεση της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές.
Ανέφερε ωστόσο πως ορισμένες φράσεις του κ. Μητσοτάκη περί λογοδοσίας καθώς και τα δημοσιεύματα του φιλικού προς την κυβέρνηση τύπου δείχνουν πως «μερικοί φαίνεται να το σκέφτονται».
Και ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Ο μοναδικός λόγος που μπορεί να φανταστεί κανείς ως κίνητρο πραγματικό για κάτι τέτοιο, είναι να θέλει ο πρωθυπουργός να δραπετεύσει από τις συνέπειες της πολιτικής του το αμέσως επόμενο διάστημα».
Η ασάφεια της Ευρώπης
Η αλήθεια είναι πως οι πολιτικές δυνάμεις περιμένουν να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς πέραν ενός ανεπαρκούς πρώτου οικονομικού πακέτου που ενέκρινε το Eurogroup δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.
Οι αντιθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τέτοιες που και αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο πολλοί ποντάρουν και προσδοκούν πολλά μέχρι στιγμής έχει γίνει αντικείμενο αργόσυρτων διαπραγματεύσεων με αβέβαιη κατάληξη.
Ύφεση, ανεργία, προσφυγικό και ελληνοτουρκικά
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο νέες κόντρες με το ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί το γεγονός ότι ενώ επισήμως η κυβέρνηση δείχνει να κινείται με βασικό σενάριο μια ύφεση της τάξης του 4-5%, εντούτοις στο αγγλικό κείμενο που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο στην Κομισιόν ενυπάρχει και το σενάριο μιας ύφεσης σχεδόν διπλάσιας και συγκεκριμένα της τάξης του 7,9%.
Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ εκτιμά ότι έρχεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας, μεγαλύτερη και από την περίοδο 2011-2013, καθώς εκτός όλων των άλλων η κρίση που θα πλήξει τον τουρισμό οδηγεί στην κατάρρευση των εποχικών προσλήψεων για τη θερινή περίοδο.
Το μείγμα είναι εκρηκτικό και οι ανοιχτές πληγές μεγάλες και αρκετές.
Στα της οικονομίας και της κατάστασης στην αγορά εργασίας έρχονται να προστεθούν το προσφυγικό και η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις που δείχνουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τους εκβιασμούς προς την Ευρώπη και τη Δύση όσο κοπάζει η πανδημία.
Οι αντιπαραθέσεις βγαίνουν από την καραντίνα
Στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων δεν διαφαίνεται κλίμα συναίνεσης.
Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αρχίζουν να βγαίνουν σιγά από την καραντίνα και να επανέρχονται στο προσκήνιο. Ήδη τα ήδη υπάρχοντα μέτωπα έρχονται να προστεθούν και νέα. Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση είναι μερικά μόνο από τα νέα πεδία της αντιπαράθεσης που ανοίγονται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Σ’ αυτά κανείς μπορεί να προσθέσει πως η κατάσταση με τους χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού που βρίσκονται εκτός μέτρων στήριξης, τείνει να εξελιχθεί μάλλον δυσάρεστα για την κυβέρνηση όπως στην περίπτωση με τα μέτρα στήριξης των επιστημόνων με τα voucher.
Ακόμα και το γεγονός ότι από τα πρώτα πράγματα που εκκινούν στη μετά καραντίνα κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου με νέα αδικήματα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τότε καθίσταται σαφές ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται σε όξυνση των πνευμάτων.
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί