Πώς τα lockdown ανέδειξαν την ανισότητα των φύλων
Όπως πολλές εργαζόμενες μητέρες, η Άννα είναι αυτοαπασχολούμενη έπρεπε να εργαστεί με μερική απασχόληση αφού απέκτησε το πρώτο της παιδί. Εν τω μεταξύ, ο σύζυγός της έχει πλήρη απασχόληση σε διαφημιστικό γραφείο.
Κατά τη διάρκεια του lockdown, η Άννα Μπόσγουορθ, ανεξάρτητη σύμβουλος μάρκετινγκ, παράτησε την καριέρα της, έτσι ώστε ο σύζυγός της να μπορεί να επικεντρωθεί στη δουλειά του.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο που μπορώ να δουλέψω, από τις 5πμ μέχρι τα παιδιά μου να κοιμηθούν στις 8.30μμ», λέει, στον βρετανικό Guardian. «Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραγωγικό».
Όπως πολλές εργαζόμενες μητέρες, η Άννα είναι αυτοαπασχολούμενη έπρεπε να εργαστεί με μερική απασχόληση αφού απέκτησε το πρώτο της παιδί. Εν τω μεταξύ, ο σύζυγός της έχει πλήρη απασχόληση σε διαφημιστικό γραφείο.
Συνεχίζει να εργάζεται κανονικά, εκτός από μία ημέρα την εβδομάδα που παίρνει ως ρεπό. «Κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τα παιδιά, αλλά αισθάνομαι τυχερή που έχει ακόμα δουλειά», λέει ο Άννα. «Η προτεραιότητα για εμάς είναι να διατηρούμε το σπίτι μας και να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας, και η δουλειά του είναι ο πιο εύκολος τρόπος για αυτό».
Περισσότερη φροντίδα από τις μητέρες
Δεν είναι η μόνη. Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι μητέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν συνήθως τουλάχιστον 50% περισσότερη φροντίδα παιδιών, ενώ ξοδεύουν περίπου 10% έως 30% περισσότερο χρόνο από ό, τι οι πατέρες που κάνουν τα παιδιά τους στο σπίτι, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από το Observer.
Δεν έχει σημασία αν μια γυναίκα εργάζεται από το σπίτι, εργάζεται έξω από το σπίτι ή δεν εργάζεται καθόλου: η έρευνα αποκαλύπτει ότι συνήθως ξοδεύει τουλάχιστον μία μισή ώρα για τη φροντίδα των παιδιών και την κατ ‘οίκον εκπαίδευση, σε σύγκριση στον μέσο άνθρωπο στις ίδιες συνθήκες.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από οικονομολόγους από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, της Οξφόρδης και της Ζυρίχης μεταξύ 9 και 14 Απριλίου, δείχνει ότι μια γυναίκα που βρίσκεται στο σπίτι – είτε εργάζεται επίσημα είτε όχι – επηρεάζεται από αυτό το χάσμα των φύλων.
Το χάσμα των φύλων
Τόσο οι εργαζόμενες όσο και οι άνεργες μητέρες ξοδεύουν συνήθως περίπου έξι ώρες παρέχοντας φροντίδα παιδιών και κατ ‘οίκον εκπαίδευση κάθε εργάσιμη ημέρα.
Αντίθετα, ο μέσος πατέρας στο σπίτι ξοδεύει λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες για τη φροντίδα των παιδιών και την κατ ‘οίκον εκπαίδευση κάθε εργάσιμη ημέρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής του, όπως μεταδίδει ο Guardian.
Το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ακόμη μεγαλύτερο στα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα. Μια μητέρα που «βγάζει» πάνω από 80.000 £ ετησίως και εργάζεται από το σπίτι συνήθως ξοδεύει 3,3 ώρες σε κατ ‘οίκον εκπαίδευση και 3,8 ώρες στην φροντίδα των παιδιών κάθε μέρα – πάνω από επτά ώρες συνολικά.
Ένας πατέρας που κερδίζει πάνω από 80.000 £ ξοδεύει μόνο 2,1 ώρες στο σπίτι για να εκπαιδεύσει τα παιδιά του και 2,3 ώρες για τη φροντίδα των παιδιών κάθε εργάσιμη ημέρα – λιγότερο από 4,5 ώρες συνολικά.
Τι γίνεται στις μικρομεσαίες τάξεις
Ωστόσο, το πιο έντονο χάσμα φύλων μεταξύ των χαμηλά αμειβόμενων γονέων αφορά τη φροντίδα των παιδιών.
Όπως και οι γυναίκες με τις υψηλότερες αμοιβές, οι γυναίκες που κερδίζουν 0 έως 20.000 £ ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών 3,9 ώρες κάθε μέρα. Αντίθετα, οι άνδρες με τις χαμηλότερες αμοιβές ασχολούνται μόλις 2,4 ώρες.
Με άλλα λόγια, μια γυναίκα που κερδίζει πάνω από 80.000 £ και εργάζεται από το σπίτι συνήθως ξοδεύει 60% περισσότερο χρόνο (επιπλέον 1,4 ώρες) για τη φροντίδα των παιδιών κάθε εργάσιμη ημέρα από τον μέσο άνδρα που κερδίζει 0 έως 20.000 £.
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- Τζέσι Άιζενμπεργκ: Αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος που κατέστρεψε την καριέρα του
- «Allou Fun Park»: Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη – «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά μας»
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής