Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό είναι το έντυπο για την επιστροφή των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις

Αυτό είναι το έντυπο για την επιστροφή των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις

Συστήνεται σε όλες τις επιχειρήσεις η συμπλήρωση εντύπου αυτοαξιολόγησης, ώστε να διευκολυνθούν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων.

Τις οδηγίες για ασφαλή εργασία και την προστασία των εργαζομένων κατά την επιστροφή τους στους χώρους απασχόλησης, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας δίνοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την προστασίας της υγείας. Μεταξύ άλλων, συστήνεται σε όλες τις επιχειρήσεις η συμπλήρωση εντύπου αυτοαξιολόγησης, ώστε να διευκολυνθούν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων.

Όπως γράφει, στο In.gr, ο κ. Γιάννης Κάπος, Δικηγόρος – Εργατολόγος και Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «με  την υπ’ αριθμ. πρωτ. 17312/Δ9.506/4-5-2020 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας γίνεται η πρώτη πλήρης καταγραφή των ενδεδειγμένων μέτρων που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού».

Όπως εξηγεί ο κ. Κάπος, «ο πλήρης και αναλυτικός κατάλογος των σχετικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθιστά σαφές το βάρος που δίνουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη λήψη προληπτικών μέτρων αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη δυσχερή, πλην απαραίτητη, μετάβαση στην εποχή της παροχής εργασίας υπό καθεστώς γενικευμένου κινδύνου.

ΕΔΩ ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

egk_17312_d9_506_2020_yp_ergasias

Για τη εύρυθμη και ομαλή προσαρμογή εργοδοτών και εργαζομένων κρίνεται ουσιώδης η συμβολή του Ιατρού Εργασίας (όπου είναι υποχρεωτική η απασχόληση αυτού) αλλά και του Τεχνικού Ασφαλείας. Περαιτέρω, τα αναφερόμενα μέτρα κατηγοριοποιούνται σε α) οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν εργοδότες, β) σε μέτρα ατομικής υγιεινής, γ) σε περιβαλλοντικά μέτρα και δ) σε ειδικά μέτρα πρόληψης της διασποράς».

Ακολούθως οι εργοδότες οφείλουν:

  • να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατανομή του χώρου εργασίας και των θέσεων εργασίας, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των εργαζομένων και των προσώπων,  με τα οποία έρχονται σε επαφή οι τελευταίοι κατά την παροχή της εργασίας του. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν να ρυθμίζουν ανάλογα τα ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, ώστε να αποφεύγονται συνωστισμοί, να υιοθετούν τεχνικά μέτρα εξ αποστάσεως εργασίας και τηλεδιασκέψεων,
  • να ρυθμίζουν την προσέλευση τρίτων (πχ πελατών-συνεργατών) προς αποφυγή συνωστισμού και να εξασφαλίζουν ότι γίνεται από αυτούς η χρήση μασκών,
  • να οριοθετούν με διαχωριστικά (πχ plexiglass) τις θέσεις εργασίας,
  • να τοποθετούν σημάνσεις υπενθύμισης τήρησης της απαιτούμενης απόστασης,
  • να συστήνουν της αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων,
  • να παρέχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και αντισηπτικά διαλύματα στους εργαζομένους,
  • να τοποθετούν κατάλληλους μηχανισμούς για αντισηψία των χεριών στις εισόδους/εξόδους των χώρων εργασίας,
  • να παρέχουν στους εργαζόμενους τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (προσωπίδες κλπ),
  • να φροντίζουν για τον επαρκή φυσικό αερισμό των εργασιακών χώρων και την απολύμανση των χώρων εργασίας.

Όπως σημειώνει  ο κ. Κάπος οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη υποχρεωτικά κατόπιν κρατικής εντολής αλλά και οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις σχέσεις εργασίας του προσωπικού αυτοβούλως οφείλουν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας-πρόληψης, πριν την επάνοδο των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.

Παράλληλα, οι  εργαζόμενοι από την πλευρά τους οφείλουν να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής (τακτικό πλύσιμο χεριών,  αποφυγή χειραψιών, τήρηση αποστάσεων, κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντηλο). Γίνεται δε ειδική μνεία για την υποχρέωση του εργαζόμενου να ενημερώνει τον εργοδότη σε περίπτωση διαπίστωσης συμπτωμάτων κορωνοϊού ή επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κάπο, ειδικό βάρος δίνεται στα ειδικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, τα οποία συνίστανται στον σχεδιασμό πρωτοκόλλων διαδικασίας για την διαχείριση υπόπτου κρούσματος , την αντιμετώπιση προβλημάτων εργασιακού άγχους και ψυχικής υγείας που ενδέχεται να προκύψουν σε εργαζομένους, λόγω της  παρούσας συγκυρίας και κυρίως στην διαφύλαξη των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζόμενων που νοσούν ή έχουν νοσήσει.

Τέλος, η ενημέρωση του προσωπικού για τα μέτρα που λαμβάνει η επιχείρηση αλλά και τα μέτρα που οφείλει να λάβει έκαστος εργαζόμενους κρίνεται όχι απλώς ενδεδειγμένη αλλά απαραίτητη.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Only in

Μάχη γοήτρου στο «Γκάζι» για τον Κασσελάκη: Τον «έκοψε» με το πόθεν έσχες και ο Πολάκης – Το τελευταίο κεφάλαιο της διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ

Στροφή Πολάκη 180ο μοιρών, το «ψευδές» πόθεν έσχες που τελικά ήταν Αρχική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης και ο πόλεμος του Συνεδρίου σε ζωντανή μετάδοση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 08 Νοεμβρίου 2024