Αυτό είναι το έντυπο για την επιστροφή των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις
Συστήνεται σε όλες τις επιχειρήσεις η συμπλήρωση εντύπου αυτοαξιολόγησης, ώστε να διευκολυνθούν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων.
Τις οδηγίες για ασφαλή εργασία και την προστασία των εργαζομένων κατά την επιστροφή τους στους χώρους απασχόλησης, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας δίνοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την προστασίας της υγείας. Μεταξύ άλλων, συστήνεται σε όλες τις επιχειρήσεις η συμπλήρωση εντύπου αυτοαξιολόγησης, ώστε να διευκολυνθούν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την ολοκληρωμένη προστασία των εργαζομένων.
Όπως γράφει, στο In.gr, ο κ. Γιάννης Κάπος, Δικηγόρος – Εργατολόγος και Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 17312/Δ9.506/4-5-2020 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας γίνεται η πρώτη πλήρης καταγραφή των ενδεδειγμένων μέτρων που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού».
Όπως εξηγεί ο κ. Κάπος, «ο πλήρης και αναλυτικός κατάλογος των σχετικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθιστά σαφές το βάρος που δίνουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη λήψη προληπτικών μέτρων αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη δυσχερή, πλην απαραίτητη, μετάβαση στην εποχή της παροχής εργασίας υπό καθεστώς γενικευμένου κινδύνου.
ΕΔΩ ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
egk_17312_d9_506_2020_yp_ergasias
Για τη εύρυθμη και ομαλή προσαρμογή εργοδοτών και εργαζομένων κρίνεται ουσιώδης η συμβολή του Ιατρού Εργασίας (όπου είναι υποχρεωτική η απασχόληση αυτού) αλλά και του Τεχνικού Ασφαλείας. Περαιτέρω, τα αναφερόμενα μέτρα κατηγοριοποιούνται σε α) οργανωτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν εργοδότες, β) σε μέτρα ατομικής υγιεινής, γ) σε περιβαλλοντικά μέτρα και δ) σε ειδικά μέτρα πρόληψης της διασποράς».
Ακολούθως οι εργοδότες οφείλουν:
- να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατανομή του χώρου εργασίας και των θέσεων εργασίας, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των εργαζομένων και μεταξύ των εργαζομένων και των προσώπων, με τα οποία έρχονται σε επαφή οι τελευταίοι κατά την παροχή της εργασίας του. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν να ρυθμίζουν ανάλογα τα ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, ώστε να αποφεύγονται συνωστισμοί, να υιοθετούν τεχνικά μέτρα εξ αποστάσεως εργασίας και τηλεδιασκέψεων,
- να ρυθμίζουν την προσέλευση τρίτων (πχ πελατών-συνεργατών) προς αποφυγή συνωστισμού και να εξασφαλίζουν ότι γίνεται από αυτούς η χρήση μασκών,
- να οριοθετούν με διαχωριστικά (πχ plexiglass) τις θέσεις εργασίας,
- να τοποθετούν σημάνσεις υπενθύμισης τήρησης της απαιτούμενης απόστασης,
- να συστήνουν της αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων,
- να παρέχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και αντισηπτικά διαλύματα στους εργαζομένους,
- να τοποθετούν κατάλληλους μηχανισμούς για αντισηψία των χεριών στις εισόδους/εξόδους των χώρων εργασίας,
- να παρέχουν στους εργαζόμενους τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (προσωπίδες κλπ),
- να φροντίζουν για τον επαρκή φυσικό αερισμό των εργασιακών χώρων και την απολύμανση των χώρων εργασίας.
Όπως σημειώνει ο κ. Κάπος οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη υποχρεωτικά κατόπιν κρατικής εντολής αλλά και οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις σχέσεις εργασίας του προσωπικού αυτοβούλως οφείλουν να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας-πρόληψης, πριν την επάνοδο των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους οφείλουν να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής (τακτικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση αποστάσεων, κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντηλο). Γίνεται δε ειδική μνεία για την υποχρέωση του εργαζόμενου να ενημερώνει τον εργοδότη σε περίπτωση διαπίστωσης συμπτωμάτων κορωνοϊού ή επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κάπο, ειδικό βάρος δίνεται στα ειδικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, τα οποία συνίστανται στον σχεδιασμό πρωτοκόλλων διαδικασίας για την διαχείριση υπόπτου κρούσματος , την αντιμετώπιση προβλημάτων εργασιακού άγχους και ψυχικής υγείας που ενδέχεται να προκύψουν σε εργαζομένους, λόγω της παρούσας συγκυρίας και κυρίως στην διαφύλαξη των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζόμενων που νοσούν ή έχουν νοσήσει.
Τέλος, η ενημέρωση του προσωπικού για τα μέτρα που λαμβάνει η επιχείρηση αλλά και τα μέτρα που οφείλει να λάβει έκαστος εργαζόμενους κρίνεται όχι απλώς ενδεδειγμένη αλλά απαραίτητη.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
- Ρομπότ ζωγράφισε πίνακα, τον πούλησε για ένα εκατ. ευρώ
- Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια – Στάχτη δεκάδες σπίτια κοντά στο Λος Άντζελες
- Δήμαρχος Ρόδου: Χωρίς την Αυτοδιοίκηση πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνία, κράτος δεν στέκεται
- Ενδοοικογενειακή βία: Έναν εφιάλτη βίωνε μητέρα παιδιών ΑΜΕΑ στα χέρια του συζύγου της
- Αμστερνταμ: Επειγόντως στην Ολλανδία ο ισραηλινός ΥΠΕΞ – Αναχώρησε το πρώτο αεροπλάνο για την επιστροφή των οπαδών
- Gen Z: Έρευνα δείχνει ότι το 50% δεν θέλει το TikTok