Κοροναϊός: Στους 147 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 89χρονη στο «Σωτηρία»
Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Στους 147 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κοροναϊό, καθώς τα ξημερώματα της Τετάρτης έχασε την μάχη για την ζωή μια γυναίκα ηλικίας 89 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Την ίδια ώρα επιβεβαιώθηκαν δέκα νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα κατά την ημερήσια ενημέρωση, ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα από την εμφάνιση της πανδημίας ανέρχονται σε 2.642.
Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 75 έτη, και το 92.3% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών.
Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ οι 8 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.
Από τα κρούσματα, το 55.4% είναι άνδρες ενώ τα 598 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.317 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 83.750 διαγνωστικά τεστ.
Ελπιδοφόρα μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ
Σε σχέση με νέες ελπιδοφόρες εξελίξεις, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μελέτη εμβολίου που ξεκίνησε προχθές στις Ηνωμένες Πολιτείες, που βασίζεται στην τεχνική mRNA, «μια πρωτοπόρα τεχνική κατασκευής εμβολίων», όπως είπε. Με αυτή την τεχνική εμβολιασμού, εξήγησε ο καθηγητής, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ανθρώπου για το πώς θα κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Ετσι, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, με την άκανθα του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.
«Ετσι νομίζω πρέπει να είμαστε όλοι μας αυτή την περίοδο, με μία αυξημένη επαγρύπνηση στην αλήθεια που αφορά τον ιό και όχι σε ψέματα που μας στεναχωρούν λίγο στην αρχή, σαν ένα τσίμπημα εμβολίου, αλλά γεννάμε αντισώματα και δεν μας αγγίζουν», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν το τεστ στην Ελλάδα
Ο κ. Τσιόδρας περιέγραψε και τις ειδικές ομάδες ασυμπτωματικών που θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κοροναϊό.
Ειδικότερα πρόκειται για άτομα τα οποία επιβάλλεται να γίνεται το τεστ και δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ελέγχου του πληθυσμού το οποίο έχει αναπτύξει ο ΕΟΔΥ και το εφαρμόζει μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής αυτή τη στιγμή, τα διαγνωστικά κριτήρια τα οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει επεξεργαστεί, θα εκδοθούν κάποια στιγμή από τον ΕΟΔΥ και αφορούν τη νέα φάση της νόσου. Δεν περιλαμβάνουν έλεγχο σε ασυμπτωματικούς, παρά μόνο σε συγκεκριμένα σενάρια.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «αφορούν ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο νοσοκομείο, άνθρωποι οι οποίοι είναι επαφές ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στο νοσοκομείο για να εργαστούν, αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε ευαίσθητους χώρους ή εισάγονται σε ευαίσθητους χώρους, όπως μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μια Μονάδα μεταμοσχευμένων, καρκινοπαθείς οι οποίοι υποφέρουν από κακοήθεια και πρέπει να αρχίσουν τη χημειοθεραπεία τους, την ακτινοθεραπεία τους. Τέτοιες κατηγορίες ανθρώπων αφορούν τα ασυμπτωματικά τεστ και φυσικά επιδημίες σε κλειστούς χώρους, το έχουμε ζήσει αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, όπως χώρους φιλοξενίας προσφύγων και άλλους».
Οι έλεγχοι θα γίνονται λοιπόν με αυτά τα κριτήρια και με μια ιεράρχηση
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε 10.000.000 Έλληνες κάθε μέρα, είναι αδύνατον. Και θα προστατεύσουμε αυτά τα νέα κριτήρια που είναι πολύ διευρυμένα και αφορούν οποιονδήποτε άνθρωπο έχει συμπτώματα συμβατά με τον ιό και προσέρχεται στο νοσοκομείο ή στον γιατρό του. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει κυρίως αυτή την στιγμή, ώστε να γίνει η κατάλληλη ιχνηλάτηση, η κατάλληλη απομόνωση, η κατάλληλη καραντίνα και ο περιορισμός της διασποράς».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρόσθεσε ότι τα κριτήρια του διαγνωστικού ελέγχου στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι τα ίδια σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την επικράτεια και βεβαίως καταγράφονται και τα θετικά κρούσματα από ιδιωτικές δομές στο σύνολο των κρουσμάτων που καταγράφονται στην χώρα.
«Έχουμε δώσει οδηγίες προς τα νοσοκομεία, και τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, έτσι ώστε κατά την διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου, πριν γίνει ένα τακτικό χειρουργείο, διότι βρισκόμαστε σε φάση που έχουν ξεκινήσει να επαναλειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία που είχαν διακοπεί την προηγούμενη περίοδο, να γίνεται η διεξαγωγή του τεστ» ανέφερε ο υφυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει κανένα θέμα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στην διαδικασία του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές.
Σχετικά με τις Κινητές Ομάδες Υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι το πρώτο διήμερο λειτουργίας τους, δηλαδή Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Μαΐου, περίπου 20 μονάδες την ημέρα δραστηριοποιήθηκαν στην Αθήνα και εκτός Αθηνών και τα δείγματα τα οποία συλλέχθηκαν ήταν περίπου 1.000.Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα και αφορούν έλεγχο σε ευπαθείς ομάδες ενώ υπάρχει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 κινητές ομάδες να είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις