Κοροναϊός : Τι λένε οι επιστήμονες για τη μετάδοση λόγω των αυτοσχέδιων πάρτι
Οι περισσότεροι ειδικοί τόνισαν πως το έργο έχει επαναληφθεί καθώς στην Ιταλία τα πάρτι ήταν ένας λόγος που άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως, ενώ στην Αυστρία μολύνθηκαν 1.000 άτομα με αποτέλεσμα να υπάρξει επανεξέταση των μέτρων.
Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με τα υπαίθρια πάρτι και τον συνωστισμό στους δρόμους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αλλά και που μπορεί να οδηγήσει αυτή η στάση των νέων επισημαίνουν και αναλύουν οι επιστήμονες.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες και επισημαίνουν πως όχι μόνο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα χειροτερέψει, αλλά και πως αυτή η εικόνα αρμόζει σε χώρα που δεν έχει πάρει καθόλου μέτρα, όχι σε κράτος που μόλις ξεπέρασε το lockdown.
Μάλιστα οι περισσότεροι ειδικοί τόνισαν πως το έργο έχει επαναληφθεί καθώς στην Ιταλία τα πάρτι ήταν ένας λόγος που άνοιξαν… οι πύλες της κολάσεως, ενώ στην Αυστρία μολύνθηκαν 1.000 άτομα με αποτέλεσμα να υπάρξει επανεξέταση των μέτρων.
Πριν από λίγς εβδομάδες ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος είχε δημοσιεύσει ένα εντυπωσιακό γράφημα το οποίο έδειχνε πώς μπορεί να γίνει η μετάδοση του ιού και πόσο σημαντική είναι η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.
Ο,τι δηλαδή καταστρατηγείται με τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις πολιτών χωρίς τήρηση των μέτρων.
Στο γράφημα αυτό με τίτλο: «Η δύναμη της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η σημασία των αποστάσεων ασφαλείας φαίνονται τα εξής:
Στην πρώτη στήλη ένας ασθενής ή φορέας μπορεί να μολύνει σε 5 ημέρες 2,5 άτομα και σε 30 ημέρες η διασπορά να φτάσει τους 406 συμπολίτες μας.
Στη δεύτερη στήλη, με μείωση των επαφών κατά 50%, η μόλυνση μπορεί να φτάσει σε 1,5 άτομο και σε 30 ημέρες να νοσήσουν μόλις 15 συμπολίτες μας.
Στην τρίτη στήλη του γραφήματος με μείωση των επαφών κατά 75% μπορεί να μολυνθεί μόλις 0,6 άτομα και η διασπορά σε ένα μήνα να είναι μόνο σε 2.5 συμπολίτες μας.
Είναι ενδεικτικό της σημασίας που έχει η καραντίνα, η μείωση των επαφών του κόσμου, το σύνθημα «μένουμε σπίτι» κι όχι κυκλοφορούμε αδιαφορώντας για το αν θα μολύνουμε ή όχι τους υπολοίπους.
Σε άλλη έρευνα που δημοσίευσαν οι New York Times, έγινε προσομοίωση της εξάπλωσης του κοροναϊού μέσα σε ένα λεπτό, σε δωμάτιο 55 τ.μ. και δείχνει πόσο ταχύτατα μπορεί κάποιος να μολύνει τον πληθυσμό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα σταγονίδια μπορούν να ταξιδεύουν περισσότερο από δύο μέτρα, ενώ τα μικρά σταγονίδια που είναι γνωστά ως αερολύματα μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν στον αέρα πριν τελικά πέσουν σε επιφάνειες. Έτσι θα μπορούσαν να διασκορπιστούν τα επόμενα 20 λεπτά.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν πόσο σοβαρά μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα από μια ενδεχόμενη… έξαρση του φαινομένου των συγκεντρώσεων σε πλατείες και μπαράκια.
Τι λένε οι επιστήμονες
Κι ενώ όσοι ήπιαν τα ποτά τους χτες βράδυ, σίγουρα θα σκέφτηκαν πως ένα παρτάκι δεν θα προκαλέσει κανένα κακό, σήμερα οι επιστήμονες αποφάσισαν να μιλήσουν με… αριθμούς και να εξηγήσουν τι θα γίνει στην περίπτωση που ένα άτομο στο πλήθος έχει κοροναϊό.
Το αποτέλεσμα όχι μόνο θα μας γυρίσει πίσω, αλλά μπορεί να γίνει η αφορμή ώστε να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εβίτα Φράγκου: Ποια είναι η βοηθός του Σωτήρη Τσιόδρα με το… ατελείωτο βιογραφικό
Κοροναϊός : Αγωνία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για πισωγύρισμα
Συνέλαβαν γνωστό ιδιοκτήτη μπαρ στο Κολωνάκι για υπαίθριο πάρτι
Εκτός αυτού, καθηγητές και γιατροί συμφώνησαν στο γεγονός πως δεν είναι τυχαίο το μέτρο που εξακολουθεί ακόμη να ισχύει περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων σε δημόσιους χώρους, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά στον κοροναϊό αρέσουν πολύ τα… πάρτι.
Άλλωστε είναι οφθαλμοφανές πως την ώρα που οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ φέρνουν καλά νέα, τονίζοντας πως σε λήψη δειγμάτων 1.000 πολιτών σε κλειστές μονάδες, δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό δείγμα, άλλοι εθελοτυφλούν και βάζουν πάνω την διασκέδαση από την δημόσια υγεία
20 έως 30 θάνατοι αν κάποιοι στα πάρτι έχουν τον ιό
«Η στάση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη όσο πριν πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μιλώντας στο MEGA.
Η καθηγήτρια έδωσε ένα απλό παράδειγμα τονίζοντας πως αν υπάρχει ένας εκεί που φέρει τον ιό, στο τέλος του μήνα θα έχουμε 460 νέα κρούσματα. Αν λοιπόν έχουμε δύο, τρεις σε μία πόλη που δημιουργήθηκαν θέματα, τότε αυτό σημαίνει πως συνολικά μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.500 και από εκεί 20 με 30 θανάτους.
Η καθηγήτρια διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης ενώ πρότεινε μία νέα καμπάνια στα social media για τους νέους, καθώς μέχρι τώρα κάθε εκστρατεία έχει επικεντρωθεί στις ευπαθείς ομάδες.
«Το ζητούμενο είναι να αποκλείσουμε γενικώς τον ιό και όχι να βρούμε με ιχνηλάτηση μικρό αριθμό ατόμων. Το σημαντικό είναι να απαγορεύσουμε τις συγκεντρώσεις για να μην το μετανιώσουμε αργότερα»,τόνισε η ειδικός.
Ο ιός υπάρχει ακόμη σε τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις
Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης ανέφερε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που λίγοι είχαν σκεφτεί που μπορεί να προκύψει με τέτοια υπαίθρια πάρτι. Την ιχνηλάτηση, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη να πραγματοποιηθεί αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.
Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού», αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», είπε και επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.
«Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπερμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό “αρέσουν” οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες», κατέληξε ο ίδιος.
Γώγος: Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά
«Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», σημείωσε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε φοβισμένος από το συμβάν που σημειώθηκε τη δεύτερη μόλις μέρα άρσης των μέτρων. «Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι στην φάση που βρισκόμαστε στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προκύψανε πολλοί άλλοι πυρήνες χειρότεροι».
Ο κ. Γώγος, σημείωσε πως στην παρούσα κατάσταση ο στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση στα λίγα κρούσματα που θα υπάρχουν και η περιχαράκωση με ιχνηλάτηση. «Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή», είπε.
Σύψας: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία
Από την πλευρά του και με αφορμή τις παραπάνω εικόνες, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκανε λόγο για «παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία».
«Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει στην κοινότητα. Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κοροναϊού) μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, δεν θέλει πολύ χρόνο» είπε ο κ. Σύψας στο ΘΕΜΑ 104,6.
«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν» συνέχισε ο κ. Σύψας υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».
Απαντώντας, δε, σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει» καθώς και ότι «οι εκκλησίες θα ανοίξουν ελεγχόμενα». «Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες, έχει ο πολίτης τις ευθύνες του» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».
Στο τραπέζι νέα πρόστιμα
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά σκοπεύει να πάρει μέτρα ώστε να μην ξαναδούμε ποτέ τέτοια εικόνα.
Όπως έγινε λοιπόν κατανοητό και χτες από τον κύριο Χαρδαλιά, ο οποίος τόνισε πως κάθε απόφαση επηρεάζει την εξέλιξη της πανδημίας και τα επόμενα στάδια άρσης των περιορισμών», συμπληρώνοντας πως οι συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, δεν αποκλείεται να δούμε τα επόμενα 24ωρα νέα μέτρα να παίρνουν σάρκα και οστά.
Έτσι μετά από τις συστάσεις που έγιναν και από την αστυνομία και από τον υφυπουργό Προστασίας, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα πρόστιμα-φωτιά καθώς και βαριές καμπάνες για όποιον καταστηματάρχη συνεχίσει να αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και προκλητική αφορμή για να συνεχιστούν τα πάρτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μαγαζιά δεν θα είναι τα μόνα που ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν βαριά πρόστιμα για αυτή την κατάσταση, αλλά και όσοι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσουν να “επαναστατούν” με ένα ποτήρι στο χέρι.
Το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που ανοίγουν με πονηρό τρόπο τα μαγαζιά και πουλάνε ποτά μπορεί να φτάνει τα 5.000 ευρώ αλλά και να μπαίνει λουκέτο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά και αφαίρεση άδειας σε περίπτωση υποτροπής.
Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι’ αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Τα όσα έγιναν την Τρίτη στην Αγία Παρασκευή και αλλού συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας και τα πρόστιμα πλέον θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;