Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τα ασυνήθιστα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Κοροναϊός : Τα ασυνήθιστα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε

Η ασθένεια διακρίνεται από ένα ευρύτατο φάσμα συμπτωμάτων, καλώντας μας σε επαγρύπνηση για την παραμικρή διαφορά στην κατάσταση της υγείας μας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κοροναϊού είναι ο πυρετός, το αίσθημα εξάντλησης και ο ξηρός βήχας. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση και διάρροια, ενώ πολλοί ασθενείς σημειώνουν ότι βίωσαν ανοσμία ή αγευσία. Όμως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι πιο σπάνια, όμως θα πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες σε περίπτωση που εμφανιστούν.

Δάχτυλα Covid

Ασθενείς σε πολλές χώρες αναφέρουν ότι παρουσίασαν ερεθισμούς στα δάχτυλα των ποδιών τους, οι οποίοι θυμίζουν χιονίστρες, συχνά χωρίς το παραμικρό επιπλέον σύμπτωμα της ασθένειας. Οι ερεθισμοί μπορούν να πάρουν την μορφή κόκκινου ή μοβ μώλωπα στα δάχτυλα, το πέλμα ή το πλάι του ποδιού ή ακόμη και στα χέρια ή τα δάχτυλα των χεριών του ασθενούς. Σύμφωνα με το European Journal of Pedeatric Dermatology, στην Ιταλία το συγκεκριμένο σύμπτωμα πήρε τη μορφή “επιδημίας” μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Σε αντίθεση με άλλους δερματικούς ερεθισμούς που έχουν συνδεθεί με τον ιό, παρατηρήθηκε μόλις πρόσφατα.

Επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο ο ιός έχει εντοπιστεί στα δάκρια ασθενών με επιπεφυκίτιδα. Στην Βρετανία, το Βασιλικό Κολέγιο Οφθαλμιάτρων και το Κολέγιο Οπτομετρών σημειώνει: “Είναι γνωστό ότι κάθε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα ως δευτερογενή επιπλοκή, και το ίδιο ισχύει και για τον νέο κοροναϊό. Ωστόσο, είναι απίθανο κάποιος να εμφανίσει το συγκεκριμένο σύμπτωμα χωρίς άλλα συμπτώματα της Covid-19 όπως ο πυρετός ή ο επίμονος βήχας, καθώς η επιπεφυκίτιδα δείχνει να εμφανίζεται αφού η ασθένεια έχει ήδη εξελιχθεί”.

Αγγειονευρωτικό οίδημα

Μια ισπανική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας έχουν διασταυρωθεί και από άλλες έρευνες, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο British Journal of Dermatology, ανακάλυψε ότι το 6% των 375 ασθενών κοροναϊού που εξετάστηκαν παρουσίασε αγγειονευρωτικό οίδημα, νέκρωση ιστών εξαιτίας προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος ή αποχρωματισμό του δέρματος. Το δέρμα μπορεί να παρουσιάσει ποικιλοχρωμία, με μοβ ή κόκκινα μπαλώματα, τα οποία ενδέχεται να εμφανίζονται σε μοτίβο “δαντέλας”. Η μελέτη διαπίστωσε πως το συγκεκριμένο σύμπτωμα αφορούσε κυρίως τους γηραιότερους ασθενείς με σοβαρότερα συμπτώματα της ασθένειας. Ωστόσο, νέκρωση εντοπίστηκε και σε ασθενείς με πιο ελαφρά μορφή της νόσου, οι οποίοι μάλιστα δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Ζαλάδα

Έρευνα σε 214 ασθενείς στην Κίνα, που δημοσιεύθηκε στο Jama Neurology τον περασμένο μήνα αναφέρει ότι πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (36,5%) παρουσίασαν νευρρολογικά συμπτώματα, όπως ζαλάδες ή πονοκεφάλους, ποσοστό που άγγιζε το 45,5% ανάμεσα στα σοβαρότερα κρούσματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ian Hones, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητή ιολογίας στο πανεπιστήμιο Reading: “Συμβαίνει, όμως δεν πρόκειται για κάτι που προκαλείται απ’ ευθείας από τους κοροναϊούς. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για επιπλοκές που οφείλονται στη βαρύτητα της ασθένειας και όχι για ένα καινούργιο σύμπτωμα”.

Μυρμήγκιασμα

Κάποιοι ασθενείς έχουν παραπονεθεί για αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή ακόμη και καύσου. Σύμφωνα με τον Φρ. Waleed Javaid, διευθυντή του τμήματος ελέγχου και πρόληψης από λοιμώξεις του Νοσοκομείου Σινά στη Νέα Υόρκη, είναι πιθανό να πρόκειται για μια αντίδραση του ανοσοποιητικού των ασθενών στην ασθένεια και όχι για αυτούσιο σύμπτωμα. “Ο ιός προκαλεί μια εκτεταμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού και ενεργοποίηση των αντίστοιχων κυττάρων. Αυτό οδηγεί στην έκλυση χημικών συστατικών στον οργανισμό μας, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε παράξενες αισθήσεις, οι οποίες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλες ασθένειες”.

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024