Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Κοροναϊός: H γενετική μετάλλαξη δείχνει ότι μεταδόθηκε με ταχύτητα στο τέλος του 2019

Κοροναϊός: H γενετική μετάλλαξη δείχνει ότι μεταδόθηκε με ταχύτητα στο τέλος του 2019

Η μελέτη εντόπισε σχεδόν 200 γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν τον τρόπο με τον οποία εξελίσσεται με την διάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο

Γονιδιακή ανάλυση δειγμάτων περισσότερων των 7.500 ατόμων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 δείχνει ότι ο νέος κορονοϊός διαδόθηκε γρήγορα ανά τον κόσμο στο τέλος του περασμένου έτους και ότι προσαρμόζεται στους ανθρώπινους ξενιστές του, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL).

Η μελέτη εντόπισε σχεδόν 200 γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, που σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν τον τρόπο με τον οποία εξελίσσεται με την διάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Francois Balloux, καθηγητής του UCL και εκ των επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό της γενετικής διαφοροποίησης του SARS-CoV-2 απαντάται στις περισσότερο πληγείσες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός διαδιδόταν ήδη εντατικά ανά τον κόσμο στις πρώτες φάσεις της επιδημίας.

«Ολοι οι ιοί μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο. Οι μεταλλάξεις καθαυτές δεν είναι κακό πράγμα και δεν υπάρχει κάτι που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται ταχύτερα ή βραδύτερα από το αναμενόμενο», σημειώνει ο Francois Balloux. «Μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να πούμε αν ο SARS-CoV-2 γίνεται περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρος ή μολυσματικός».

Περισσότερα από 3,68 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο και 256.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδαφικές οντότητες από την εμφάνιση της νόσου στην Κίνα τον Δεκέμβριο 2019.

Η μελέτη του UCL, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Infection, Genetics and Evolution επιβεβαιώνει ότι ο ιός εμφανίσθηκε στο τέλος του 2019, πριν διαδοθεί με ταχύτητα στον κόσμο, σημειώνει ο καθηγητής.

Η μελέτη δεν κατόρθωσε να εντοπίσει το ακριβές σημείο εκκίνησης ή τον τόπο.

Η ερευνητική ομάδα του Francois Balloux χαρτογράφησε τα γονιδιώματα 7.500 δειγμάτων του ιού προερχόμενα από προσβληθέντες ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ιοί SARS-CoV-2 μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο που εμφανίζεται στο τέλος του 2019, οπότε και, σύμφωνα με τα συγκλίνοντα στοιχεία, φαίνεται ότι πέρασε από έναν ξενιστή του ζωικού βασιλείου στον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο ο ιός που προκαλεί την Covid-19 να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τον εντοπισμό του.

Μελέτη γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι άνδρας είχε προβληθεί από Covid-19 στις 27 Δεκεμβρίου, έναν σχεδόν μήνα πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στην Γαλλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό δεν προκαλεί έκπληξη και κάλεσε τις χώρες να ερευνήσουν για τέτοια περιπτώσεις.

Ο Francois Balloux δηλώνει ότι οι 198 μικρές γενετικές αλλαγές, ή μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν στην έρευνα φαίνεται ότι συνέβησαν ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορά. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί κλειδί στις προσπάθειες για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων.

«Μία μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των ιών είναι ότι ένα εμβόλιο μπορεί να μην πλέον αποτελεσματικό εάν ο ιός έχει μεταλλαχθεί», λέει ο καθηγητής του UCL . «Εάν επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στα μέρη του ιού είναι λιγότερο πιθανόν να μεταλλαχθούν, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουμε φάρμακα που θα είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματικά».

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024