Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή των παιδιών στα θρανία;

Κοροναϊός : Πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή των παιδιών στα θρανία;

Έρευνες δείχνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την εξέλιξη της πανδημίας

Όλο και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία που παρέμεναν σφραγισμένα για τον περιορισμό της πανδημίας. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ενδέχεται αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει ένα δεύτερο κύμα του φονικού ιού.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ίδια τα παιδιά περνούν ήπια τη νόσο, όμως μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοσή της σε ευάλωτους ενήλικες. Για αυτό το λόγο, μελέτες προτείνουν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας.

Ανησυχητικά τα ευρήματα των ερευνών

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science την περασμένη εβδομάδα αναφέρει πως τα κλειστά σχολεία θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων και να καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού.

Ερευνητές από την Κίνα, τη Βοστόνη και την Ιταλία εκπόνησαν επιτόπιες έρευνες στην Ουχάν, όπου ο κοροναϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά, αλλά και στην Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας.

Εκτίμησαν ότι αν απαλειφθούν οι αλληλεπιδράσεις που διαδραματίζονται κανονικά στα σχολεία, μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 14 ετών, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να μειωθεί έως και κατά 42%, ενώ η μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των παιδιών, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, μπορεί να επιφέρει μείωση των νέων κρουσμάτων έως και κατά 64%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές “η πολιτική των κλειστών σχολείων δεν αρκεί για να αποκλείσουμε πλήρως ένα νέο ξέσπασμα του κοροναϊού, όμως μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική της ασθένειας, επομένως και την ικανότητα του συστήματος υγείας να αντεπεξέλθει στην πανδημία”.

Αθόρυβοι φορείς;

Το άρθρο αναφέρει ότι τα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών είναι τρεις φορές λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κοροναϊό σε σχέση με τους ενήλικες. Όμως οι ειδικοί τόνισαν στο CNN ότι τα στοιχεία της έρευνας δεν είναι επαρκή ώστε αυτή η διαφορά να είναι βέβαιη.

Ο Simon Clarke, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, σχολίασε ότι η έρευνα στηρίχτηκε στην ιχνηλάτηση επαφών και την αυτο-αναφορά συμπτωμάτων, επομένως δεν κατέγραψε τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Επιπλέον, αφορά μόνο συγκεκριμένες περιοχές της Κίνας, όπου ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού.

Μια μελέτη από την Σενζέν στην νοτιοανατολική Κίνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο Lancet ανακάλυψε ότι τα παιδιά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο προσβολής από τον ιό όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός, αλλά σπανίως παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα.

Άλλη μελέτη που αναρτήθηκε στο γερμανικό δίκτυο έρευνας Zoonotic Infectious Diseases τον Απρίλιο, προτείνει ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να ασθενήσουν σοβαρά από τη νόσο, όμως δεν αναφέρει το κατά πόσον διατρέχουν και χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Αβέβαιος ακόμη ο ρόλος των σχολείων

Παρά τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, ο Clarke πιστεύει ότι τα κράτη θα πρέπει να είναι επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων.

“Τίποτα δεν είναι καταληκτικό, όμως αρχίζει να σχηματίζεται μια εικόνα”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Αυτή τη στιγμή απλώς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε με βεβαιότητα τι κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά να νοσήσουν από τον ιό ή να τον μεταφέρουν. Επομένως, είναι καλύτερο να είμαστε προσεκτικοί”.

“Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα”, συνεχίζει ο Clarke. “Ό,τι κάνουμε από άποψη άρσης των μέτρων, πρόκειται να πιέσει προς τα πάνω τον δείκτη Ro, ο οποίος δείχνει πόσα άτομα μολύνονται κατά μέσο όρο από κάθε ασθενή. Το ζήτημα είναι να επιλέξουμε τις κινήσεις που θα δημιουργήσουν τη μικρότερη πίεση”.

Επιπλέον, ο Clarke σημείωσε ότι η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science εξέτασε αποκλειστικά το ζήτημα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και όχι τις επιδράσεις άλλων μέτρων, όπως η απολύμανση, που χρησιμοποιούνται σε πολλά από τα σχολεία που έχουν επιστρέψει σε λειτουργία.

Ειδικοί αναφέρουν στο CNN ότι δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποια μέθοδος σταδιακής επιστροφής των μαθητών στα θρανία θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η σύσταση των νοικοκυριών που διαφέρει από χώρα σε χώρα – με άλλα λόγια, το πόσο συχνό φαινόμενο είναι η συγκατοίκηση ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, με οικογένειες με νεαρά παιδιά.

Πάντως ο Clarke προειδοποιεί ότι η επαναλειτουργία των σχολείων μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών του 2009 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδημία της γρίπης των χοίρων. Τότε, ο αριθμός των ασθενών είχε μειωθεί εκπληκτικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να αυξηθεί και πάλι μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πηγή: www.cnnc.com

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024