Ο Κοροναϊός έχει μεταλλαχθεί – Αγωνία για τα εμβόλια που αναπτύσσονται
Στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνεται ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κοροναϊού στις ΗΠΑ πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Εντείνεται η αγωνία στην επιστημονική κοινότητα, μετά την ανακάλυψη ότι ο κοροναϊός έχει μεταλλαχθεί.
Η ανησυχία σχετίζεται με τα εμβόλια που αναπτύσσονται και κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.
Η μετάλλαξη του κοροναϊού
Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό υποστηρίζουν ότι το μεταλλαγμένο και πιο επιθετικό στέλεχος του κοροναϊού άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ευρώπη.
Έκτοτε εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω στέλεχος του ιού είναι πλέον το επικρατέστερο ανά τον κόσμο.
Η ανησυχία για τα εμβόλια
Στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνεται ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται κατά του κοροναϊού στις ΗΠΑ πιθανόν να μην είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς η ανάπτυξή τους είχε βασιστεί στο πρωταρχικό στέλεχος.
Όπως προκύπτει, πάντως, από τη συγκεκριμένη έρευνα, το σημαντικό είναι ότι ο Covid-19 δεν μεταλλάσσεται με υψηλή ταχύτητα.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι μεταλλάσσεται ο ιός.
Η παρακολούθηση της μετάλλαξης
Οι ερευνητές του Los Alamos ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παρακολούθηση των μεταλλάξεων του κοροναϊού σε «πραγματικό χρόνο».
Οι αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας έχουν στόχο να εξετάσουν τις ιογενείς αλληλουχίες γονιδιώματος, ενώ επιχειρείται η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει ο ιός.
Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της ομάδας, ανακαλύφθηκαν 14 μεταλλάξεις.
Ορισμένες από αυτές εντοπίστηκαν απομονωμένες σε κάποιες κοινότητες, άλλες πιο εξαπλωμένες, ενώ σε μία περίπτωση χρειάστηκε να σημάνει συναγερμός.
Μετάλλαξη σημειώθηκε, συγκεκριμένα, στην πρωτεΐνη σε σχήμα ακίδας, μέρος του ιού που προεξέχει από την επιφάνειά του και που του επιτρέπει να προσβάλλει ανθρώπινα κύτταρα.
Στη μεταλλαγμένη αυτή πρωτεΐνη οι ερευνητές έδωσαν την ονομασία Spike D614G .
Δεν είναι, όμως, σαφές εάν η εν λόγω μετάλλαξη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα ή την Ευρώπη, αλλά σίγουρα συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη και, στη συνέχεια, «σάρωσε» τον κόσμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις