Βαγγέλης Μπουρνούς: «Η Πολιτική Προστασία συνδέεται με ζωές και κόπους μιας ζωής των πολιτών.»
Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς μίλησε στο in.gr: «Η Ραφήνα να γίνει διαβαλκανικό αθλητικό κέντρο αναφοράς»
Η Ραφήνα είναι μέρος για να ζεις, μέρος για να επιχειρείς και μέρος διαφυγής-με την… καλή έννοια – λόγω λιμανιού. Ο δε δήμαρχος, Βαγγέλης Μπουρνούς, είναι ο αυτοδιοικητικός τύπος ανθρώπου που εκφράζει χωρίς περιστροφές την άποψη του αδιαφορώντας αν είναι political correct. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, έκανε εκτενή αναφορά στην «κορωναϊκή εποχή» που βιώνουμε, μίλησε για τους μεγαλύτερους φόβους του σχετικά με την τοπική επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτικής προστασίας, στις προοπτικές του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, στην αναπτυξιακή εταιρία που σύστησε μαζί με άλλους 3 δήμους-λιμάνια και πολλά άλλα.
Ως επικεφαλίδες των όσων θα διαβάσετε ξεχωρίσαμε ενδεικτικές φράσεις από τις πολλές που αξίζουν ειδικής μνείας: «Δημιουργώντας στην πράξη μια Ριβιέρα στην Ανατολική Αττική» αναφερόμενος στο μελλοντικό σχεδιασμό. «Να κάνει στην πράξη την γραφειοκρατία παρελθόν» αναφερόμενος στην αναπτυξιακή εταιρία. «Σε λίγες μέρες πριν κλείσει το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου – μέσα με μέρες κορωνοϊού- υπογράφουμε το προσύμφωνο με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής για την έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μας μέσα σε μια τετραετία». «Όσον αφορά το θέμα ασφάλειας αυτό θα λυθεί όταν η κεντρική διοίκηση πάψει να βλέπει την Πολιτική Προστασία – στην εποχή της κλιματικής αλλαγής-ως πάρεργο και την αντιμετωπίσει ως βασική προτεραιότητα».
Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε με την πανδημία, πόσο θα επηρεάσει την λειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου πως έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις; Ο Δήμος σας είναι έτοιμος να εφαρμόσει όσα απαιτούν οι συνθήκες ή υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες πρέπει να καλυφθούν είτε με πρόσθετους πόρους είτε με άλλους τρόπους;
Διαθέταμε δημοτική κεφαλαιακή επάρκεια και στηρίξαμε ουσιαστικά τους πολίτες μας στις μέρες εφαρμογής των μέτρων της πανδημίας για την κάλυψη των αναγκών τους, για να μείνουν αυτοί σπίτι και είμαστε έξω εμείς γι’ αυτούς.
Είμαστε πάλι εδώ για να στηρίξουμε και την επανεκκίνηση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Χρειαζόμαστε φυσικά οικονομική ενίσχυση. Έχουμε καταθέσει στα αρμόδια αυτοδιοικητικά όργανα (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ) και την κεντρική κυβέρνηση, συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και στοχευμένη χρηματοδότηση από διαθέσιμους πόρους προγραμμάτων.
Πόσο όμως κ. Μπουρνού έχει επηρεαστεί η τοπική επιχειρηματικότητα λόγω της πανδημίας; Ποια μέτρα ελάφρυνσης λάβατε για τους επιχειρηματίες και τι προβλέπεται να συμβεί στην αγορά εργασίας στο δήμο σας;
Δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά ότι πολλοί επιχειρηματίες κινούνται προς την κατεύθυνση της μη επανεκκίνησης των επιχειρήσεων τους, ιδίως αυτοί που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας.
Διαβλέπουμε δυσοίωνες προοπτικές και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους.
Είμαστε αποφασισμένο γι’ αυτό.
Έχουμε ήδη από τις πρώτες μέρες εξαγγείλει μέτρα στήριξης, πριν ακόμα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, που αφορούν μηδενισμό μισθωμάτων δημοτικών κτιρίων και μηδενισμό δημοτικών τελών για την περίοδο των έκτακτων μέτρων, μειώσεις σε μισθώματα κοινοχρήστων χώρων και διευκολύνεις πληρωμών. Προχωρούμε σε διάθεση δωρεάν εξωτερικών χώρων για ανάπτυξη τραπεζικαθισματων και ότι άλλο απαιτηθεί για την επανεκκίνηση που επιζητούμε και χρειαζόμαστε όλοι μας.
Υπό κανονικές συνθήκες ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιήσετε;
Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και οι υπηρεσίες του, δεν σταμάτησαν την παραγωγή έργου ακόμα και την δύσκολη εποχή των μέτρων της πανδημίας.
Έργα υποδομής, όπως ασφαλτοστρώσεις, επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, φωτισμός, επεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, ολοκλήρωση πολιτιστικών υποδομών και οτιδήποτε άλλο είχε σχεδιαστεί προχωρούσε και συνεχίζει να προχωρά, χωρίς καθυστερήσεις και εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Όλα αυτά χωρίς συγχρόνως να αμελούμε τις δράσεις ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού, τα κοινωνικά παντοπωλεία, την ιατρό-φαρμακευτική βοήθεια ασθενών πληθυσμιακών ομάδων, το πρόγραμμα Βοήθεια στον Σπίτι και ένα σωρό άλλες δράσεις.
Έχει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και σε ποιους τομείς;
Στοχεύουμε ο δήμος μας να γίνει πόλος αναφοράς πολιτισμού, αναδεικνυόμενοι ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ανατολικής Αττικής, καθώς επίσης και διαβαλκανικό αθλητικό κέντρο αναφοράς με την υλοποίηση ενός μεγάλου παρα-ολυμπιακού αθλητικού κέντρου που ελπίζω σύντομα να γίνει με επίσημη ανακοίνωση.
Επιζητούμε ακόμα να αποκτήσουμε ξανά την αίγλη του παρελθόντος ως πόλος αναψυχής, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον, δημιουργώντας στην πράξη μια Ριβιέρα στην Ανατολική Αττική.
Η αναπτυξιακή εταιρία που συστήσατε από κοινού με τους δημάρχους Μαραθώνα, Λαυρεωτικής και Καρύστου κ. Μπουρνού ποιες ανάγκες θα καλύψει και ποιο αναμένεται το συνολικό όφελος; Επειδή και στο παρελθόν άλλες προσπάθειες άλλων δήμων, μάλλον δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα τι σας κάνει να πιστεύετε πως θα καταφέρετε τον στόχο σας; Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ξεπερνιούνται γρηγορότερα;
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νομοθετικού πλαισίου 4674/2020 δημιουργήσαμε τον πρώτο πανελληνίως αναπτυξιακό αυτοδιοικητικό οργανισμό με χαρακτηριστικά ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος μπορεί-λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου – για λογαριασμό των δήμων να κάνει στην πράξη την γραφειοκρατία παρελθόν, να δώσουμε σε δομές δημοσίου την ταχύτητα του ιδιωτικού τομέα.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή πάρα την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αν θέλουμε να αναδείξουμε την αυτοδιοίκηση ως αναπτυξιακό μηχανισμό.
Είμαστε και οι τέσσερις δήμαρχοι αποφασισμένοι να επιτύχουμε σε αυτή μας την προσπάθεια.
Ο εισπρακτικός μηχανισμός των δήμων είναι επαρκής ώστε να διασφαλίζονται τα προβλεπόμενα έσοδα; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;
Η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων αποτελούσε πάντα ζητούμενο.
Η επίτευξη του στόχου είναι πολυ-παραγοντική.
Έχει να κάνει με την επιλογή του τρόπου διοίκησης του κάθε Δήμου, τον εκσυγχρονισμό και την απόκτηση χαρακτηριστικών σύγχρονου management, έχει να κάνει ακόμα με κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, έχει να κάνει και με τους ίδιους τους πολίτες.
Η επιλογή του είδους του δήμου που θέλουμε και που τελικά έχουμε δημιουργήσει, είναι ο καθρέπτης των επιλογών μας.
Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ;
Για κάποιες αναπτυξιακές δράσεις είναι πλέον συνείδηση στην κοινωνία ότι απαιτείται άμεση πρόσβαση των αυτοδιοικητικών οργανισμών για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και κάποιες άλλες δράσεις-πιο κεντρικού χαρακτήρα- είναι απαραίτητο να γίνονται μέσα από κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.
Τίποτα δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση στην αυτοδιοίκηση.
Είμαστε δυναμικοί οργανισμοί και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.
Στην περίοδο της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση, κράτησε όρθιες της κοινωνίες. Ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ είναι για εσάς μείζονος σημασίας και πως σκοπεύετε να τον ενισχύσετε περαιτέρω;
Η αμεσότητα Α βαθμού αυτοδιοίκησης και πολιτών δεν αμφισβητείται. Η ενδυνάμωση αυτής της σχέσης περνάει μέσα από τη στήριξη όχι μόνο των ασθενέστερων ομάδων, πράγμα που κάνουμε συστηματικά, αλλά και μέσα από την γνωριμία των πραγματικών αναγκών των πολιτών.
Πραγματικό έργο προσφέρουμε στην κοινωνία όταν οι δράσεις μας καλύπτουν αυτές τις ανάγκες που επιζητούν οι ίδιοι οι πολίτες.
Εκεί καθημερινά δίνουμε την μάχη και λαμβάνουμε έπαινο ή αποδοκιμασία.
Κινούμαστε στην πορεία ανάπτυξης ενός κοινωνικού και περιβαλλοντικά ευαίσθητου αυτοδιοικητικου οργανισμού, με πολιτιστικό υπόβαθρο και με ουσιαστικό παρεμβατικό χαρακτήρα στη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Σε αυτή την πορεία θα επιμείνουμε και θα δώσουμε την μάχη της καθημερινότητας μας.
Συζήτηση για το παρόν αλλά και το μέλλον είναι τα θέματα περιβάλλοντος. Μειώσατε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και με ποιους τρόπους;
Ανακύκλωση, ολοκλήρωση οδοφωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας led στο σύνολο της έκτασης του Δήμου, ηλεκτροκίνηση, προγραμματισμός έλευσης φυσικού αερίου – που αποτελεί την ενεργειακή πηγή του μέλλοντος-και μείωση εκπομπών ρύπων, σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών είναι η απάντηση στο ερώτημα σας.
Ενταχθήκαμε στο Σύμφωνο των Δημάρχων της Ευρώπης για την μείωση των εκπομπών ρύπων και έχουμε ξεκινήσει μια αδιαπραγμάτευτη πορεία για να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο περιβάλλον.
Για ποιους λόγους δεν έχει δίκτυο φυσικού αερίου η Ραφήνα ακόμη;
Ήταν εκτός του σχεδιασμού για τα επόμενα 30 χρόνια, γιατί κανένας δεν είχε ενδιαφέρει πριν, μέχρι που ως Δημοτική αρχή ανατρέψαμε αυτή την πορεία.
Με συντονισμένες ενέργειες υπογράφουμε σε λίγες μέρες πριν κλείσει το 1ο δεκαήμερο του Μαΐου – μέσα με μέρες κορωνοϊού-το προσύμφωνο με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής για την έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μας μέσα σε μια τετραετία.
Είμαστε έμπρακτα παρόντες.
Παλεύουμε καθημερινά με προγραμματισμό για το μέλλον μας.
Νωπές είναι οι μνήμες από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι με τραγικό απολογισμό. Φωτιά που βιώσατε και στα όρια του δικού σας δήμου. Πλησιάζει η θλιβερή επέτειος των 2 ετών. Πότε κατά την άποψη σας οι πολίτες της χώρας θα μπορέσουν να νιώσουν ασφαλείς έναντι πυρκαγιών και πλημμυρών; Είμαστε σε αυτό το σημείο;
Έχουμε κάνει μεγάλη διαδρομή και έχουμε ακόμα άλλο τόσο δρόμο για την επαναφορά των ανθρώπων αυτών που πληγήκαν το καλοκαίρι του 2018 σε μια κανονικότητα στη ζωή τους.
Όσον αφορά το θέμα ασφάλειας αυτό θα λυθεί όταν η κεντρική διοίκηση πάψει να βλέπει την Πολιτική Προστασία – στην εποχή της κλιματικής αλλαγής-ως πάρεργο και την αντιμετωπίσει ως βασική προτεραιότητα.
Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει τελευταία σημαντικά βήματα, αλλά για να κοιτάμε κατάματα την αλήθεια, πολιτική προστασία με επιχορηγήσεις 42.000 ευρώ ετησίως για δήμους μεγέθους όπως η Ραφήνα-Πικέρμι, δεν νοείτε.
Ούτε για τους μισθούς των πυροφυλάκων δεν φτάνουν το τρίμηνο του θέρους.
Είναι η ώρα να δούμε με άλλη ματιά την Πολιτική Προστασία.
Συνδέεται με ζωές και κόπους μιας ζωής των πολιτών.
Είναι τώρα η ευκαιρία να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός, να δώσουμε την ασφάλεια που ζητούν οι πολίτες και να προστατέψουμε και το περιβάλλον.
Αυτό γίνεται με θέληση αλλά και χρήματα.
Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Οφείλουν και αυτοί να συμβάλλουν στη ασφάλεια που επιζητούμε.
Όλοι μαζί φτιάχνουμε το περιβάλλον ασφαλείας που ζητούμε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις