Συγκίνηση: Συνάντησε μετά από 56 ημέρες τη σύζυγό του που πάσχει από Αλτσχάιμερ
Όταν ο Χάουαρντ συνάντησε τη Λόις: για πρώτη φορά μετά από 56 ημέρες, ένα ηλικιωμένος κατάφερε να δει τη σύζυγό του, που νοσηλεύεται σε οίκο ευγηρίας με Αλτσχάιμερ.
Για 56 ημέρες, η πανδημία του νέου κοροναϊού κράτησε τον Χάουαρντ Σμιθ μακριά από την Λόις Κίτσον, τη σύζυγό του εδώ και μισό αιώνα.
Ο αναγκαστικός χωρισμός έληξε αυτήν την εβδομάδα, με τη σύντομη αλλά συγκινητική επανένωση του ζεύγους –σε απόσταση ασφαλείας– έξω από το ίδρυμα όπου νοσηλεύεται εκείνη, στη Νέα Υόρκη.
Ο Χάουαρντ επισκέπτεται καθημερινά τη σύζυγό του στον οίκο ευγηρίας εδώ και χρόνια. Την Τρίτη κατάφερε να την ξαναδεί για 35 λεπτά στην είσοδο του Κέντρου Νιου Παλτς, όπου εκείνη ζει από το 2015, καθώς πάσχει από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο.
Λόγω της επιδημίας, είχαν ληφθεί όλα τα προληπτικά μέτρα: δεν του επιτράπηκε να την αγγίξει, έπρεπε να φορά συνεχώς μάσκα και να παραμείνει σε απόσταση δύο μέτρων από εκείνην.
Τα μάτια του Χάουαρντ όμως έλαμψαν όταν η Λόις, τυλιγμένη σε μια κουβέρτα και φορώντας καπέλο για τον ήλιο, έφτασε με το αναπηρικό αμαξίδιό της στην είσοδο, με τη βοήθεια του διευθυντή δραστηριοτήτων του κέντρου. Φρόντισε να την ενημερώσει για όλα, να της μεταφέρει τα νέα του κόσμου, της οικογένειάς τους και της κόρης τους, της Λόρελ, που ελπίζει να είναι παρούσα στην επόμενη επίσκεψη.
Η Λόις, που λόγω της ασθένειάς της δεν μπορεί πλέον να μιλήσει, χαμογελούσε και έβγαζε αδύναμους ήχους. Αυτός είναι ο τρόπος που εκφράζει τη χαρά της, εξήγησε ο Χάουαρντ.
Τον περασμένο μήνα, το πρακτορείο Reuters είχε κάνει ένα ρεπορτάζ για τη ζωή του ζευγαριού και το πώς αναγκάστηκαν να χωριστούν λόγω της πανδημίας. Καθώς η Covid-19 πλήττει ιδιαίτερα τους ευάλωτους ασθενείς σε γηροκομεία, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν ήταν σίγουρο ότι το ζευγάρι θα ξανασυναντιόταν ποτέ.
Πώς γίνονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας εν μέσω της πανδημίας
Η επίσκεψη αυτή δίνει μια αμυδρή ελπίδα σε χιλιάδες οικογένειες που χωρίστηκαν από τους αγαπημένους τους οι οποίοι ζουν σε γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα. Μολονότι υπάρχει η πιθανότητα η πανδημία να κρατήσει για πολλούς μήνες ακόμη, η επανένωση δείχνει το πώς τα αμερικανικά ιδρύματα προσπαθούν να οργανώσουν σύντομες επισκέψεις των συγγενών, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς ή το προσωπικό τους.
Στις ΗΠΑ, τα ιδρύματα που φιλοξενούν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευάλωτους ηλικιωμένους έχουν τεθεί σε καραντίνα από τον Μάρτιο. Η απαγόρευση επισκέψεων έχει ως στόχο να κρατηθεί μακριά ο ιός, αλλά για τους συγγενείς είναι ένας οδυνηρός χωρισμός. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι επισκέψεις από μέλη της οικογένειας αποτελούν βασικό μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας πολλών ηλικιωμένων, ακόμη και αυτών που πάσχουν από άνοια όπως η Λόις.
Όλο αυτό το διάστημα, το τηλέφωνο και το βίντεο ήταν τα μοναδικά μέσα που είχαν οι συγγενείς για να επικοινωνούν με τους τροφίμους. Αλλά καθώς η πανδημία συνεχίζεται, κάποια ιδρύματα επινοούν «δημιουργικές λύσεις» για να επιτρέψουν τις επισκέψεις. Σε ορισμένα οι επισκέψεις, υπό την επίβλεψη του προσωπικού, γίνονται στην αυλή ή στο πάρκινγκ, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται πάντα οι αποστάσεις. Άλλα ενθαρρύνουν τις «επισκέψεις από το παράθυρο», δηλαδή να συναντιούνται οι συγγενείς πίσω από ένα τζάμι, να τρώνε μαζί αλλά χωριστά, να γιορτάζουν γενέθλια…
Οι οίκοι ευγηρίας στη Νέα Υόρκη και αλλού εισάγουν νέα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι ένοικοι και το προσωπικό τους θα εξεταστούν για την ασθένεια. Υποχρεώνονται επίσης να ενημερώνουν τις οικογένειες αν οι φιλοξενούμενοί τους έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό. Μέχρι σήμερα, το Κέντρο Νιου Παλτς δεν έχει εντοπίσει κανένα κρούσμα της Covid-19.
Ο Χάουαρντ είπε ότι αισθάνθηκε βαθύτατη ανακούφιση όταν είδε ότι η σύζυγός του παραμένει σταθερή και το προσωπικό την φροντίζει καλά. Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να επαινεθούν οι οίκοι ευγηρίας για τις προσπάθειες που καταβάλουν και ελπίζει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες επισκέψεις. «Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, όμως εκείνη έδειχνε αρκετά καλά. Ήταν μια νέα εμπειρία για αυτήν και εμένα με καθησύχασε», τόνισε.
Όσον αφορά την προϋπόθεση να τηρεί αποστάσεις, ο ηλικιωμένος είπε ότι την κατανοεί απολύτως και θεωρεί ότι είναι μικρό το τίμημα, αν έτσι μπορεί να ξαναδεί τη γυναίκα του. «Δεν ήταν το ίδιο με το να βρίσκομαι δίπλα της, αλλά δεν με πείραξε», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
- Γιορτές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Αγρίνιο: «Συνήθως οι σεισμοί στην Τριχωνίδα έχουν συνέχεια» λέει ο Λέκκας – «Χρειάζεται επιτήρηση»
- Παράταση στην άφιξη Μενσά
- «Good Luck, Babe!»: Πώς το κομμάτι της Chappell Roan έγινε o ύμνος της γενιάς των situationships
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Έχω βαριά μελαγχολία, έχω σιχαθεί τόσο πολύ τους ανθρώπους»
- Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί