Λαγκάρντ προς Καρλσρούη : «H EKT συνεχίζει απτόητη τις αγορές ομολόγων»
Με τη νευρικότητα να παραμένει στις αγορές ομολόγων, εξαιτίας της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απτόητη τις αγορές ομολόγων.
Με τη νευρικότητα να παραμένει στις αγορές ομολόγων, εξαιτίας της απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απτόητη τις αγορές ομολόγων.
Μιλώντας στο Bloomberg, η Λαγκάρντ υποστήριξε ένθερμα τις πρόσφατες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει μία ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο».
Προσέθεσε δε, ότι η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της».
«H EKT πιο αποφασισμένη από ποτέ να στηρίξει την οικονομία»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δηλώνοντας, δύο ημέρες μετά την προσπάθεια του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας να βάλει όρια στις αρμοδιότητές της, ότι η ΕΚΤ είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να βοηθήσει την πληγείσα από την ύφεση οικονομία της Ευρωζώνης.
Η δήλωση του ντε Γκίντος, μετά την πρωτοφανή απειλή από το γερμανικό δικαστήριο, δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να περιορίσει τη στήριξη που παρέχει, ακόμη και αν ρισκάρει τη μη συμμετοχή της Γερμανίας στις αγορές ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη την Τρίτη ότι η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της με τις αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισ. ευρώ από το 2015 και της έδωσε προθεσμία τριών μηνών για να αποδείξει ότι οι κινήσεις της ήταν αναγκαίες και αναλογικές. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) θα πρέπει να εγκαταλείψει το πλαίσιο αυτό στήριξης.
«Παραμένουμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να διασφαλίσουμε υποστηρικτικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε όλους τους τομείς και όλες τις χώρες για την απορρόφηση αυτού του πρωτοφανούς σοκ», είπε ο ντε Γκίντος στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στα μέτρα της νομισματικής πολιτικής μας, εφόσον δούμε ότι η έκταση της στήριξης είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δικαστική υπόθεση, ο ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ υπάγεται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μία αναφορά που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με το γερμανικό δικαστήριο.
Αναφερόμενος στις γερμανικές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη αναλογικότητας στις αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε ότι η ΕΚΤ αξιολογεί τις παρενέργειές τους και αποδεικνύει την αναλογικότητα πριν από τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Ο ντε Γκίντος ζήτησε να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο η δημοσιονομική πολιτική στη μάχη κατά της ύφεσης, λέγοντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να στηριχθεί.
«Είναι ζωτικής σημασίας να είναι επαρκώς ισχυρή η δημοσιονομική απάντηση σε αυτή την κρίση, σε όλα τα μέρη της Ευρωζώνης», σημείωσε, προσθέτοντας: «Πρέπει να υπάρξει τώρα μία πολιτική συμφωνία για να συγκροτηθούν τα κατάλληλα εργαλεία για αυτή την κοινή αντίδραση».
Κεντρικοί τραπεζίτες αντιτίθεται στην παροχή εξηγήσεων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ θα αναζητήσει μια «διπλωματική προσέγγιση» απέναντι στη γερμανική δικαιοσύνη, η οποία ζήτησε την Τρίτη από την ΕΚΤ να δικαιολογήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.
Ενώ η ΕΚΤ ανέφερε ότι «έλαβε γνώση» της κρίσης αυτής χωρίς να δεσμεύεται ότι θα απαντήσει, «η κα Λαγκάρντ θα αναζητήσει μια διπλωματική λύση που θα προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και θα πληροί παράλληλα τις προϋποθέσεις των δικαστών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή κοντά στις κεντρικές τράπεζες.
Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ «δεν θέλει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί διοικητές κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη, που δεν κατονομάζονται, αντιτίθενται στο να δώσει η ΕΚΤ μια απάντηση στη γερμανική δικαιοσύνη, κάνοντας λόγο για ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Η μεγάλη αναθεώρηση της στρατηγικής της, που ξεκίνησε η ΕΚΤ στην αρχή του χρόνου και μπήκε στον «πάγο» λόγω της πανδημίας, προβλέπει ήδη την «αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και των πιθανών παρενεργειών των εργαλείων νομισματικής πολιτικής που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία».
Καθώς οι αγορές κρατικού χρέους εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, αυτή η διαδικασία επανεξέτασης «θα μπορούσε να γίνει χωρίς καθυστέρηση και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σε ένα ευρύ κοινό», δήλωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να ικανοποιήσει η ΕΚΤ τις προσδοκίες των Γερμανών δικαστών χωρίς να τους απαντήσει απευθείας.
Καμπανάκι από Moody’s
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική αυτή περιπέτεια, θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου θα μπορούσε να εξασθενίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού τους.
Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση αναδεικνύει τους περιορισμούς στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του τελευταίου προγράμματός της (του έκτακτου προγράμματος αγορών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ), καθώς αναφέρεται ρητά στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ για να μη θεωρηθούν οι αγορές αυτές ως νομισματική χρηματοδότηση των χωρών, η οποία είναι παράνομη.
Και προσθέτει: «Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν τη δέσμευση για αγορές κρατικών ομολόγων αυστηρά με βάση το ποσοστό συμμετοχής μίας χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ καθώς και τη μη αγορά περισσότερων από το ένα τρίτο των συνολικά επιλέξιμων ομολόγων της.»
» Όταν, όμως, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, δήλωσε ότι θα άρει τον περιορισμό για τα ομόλογα που αγοράζει από μία χώρα και ότι θα δείξει ευελιξία όσον αφορά τον κανόνα για τη συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να καταστεί δύσκολο να διατηρηθεί, επηρεάζοντας δυσμενώς την ικανότητα της ΕΚΤ να στηρίξει ένα χαμηλό κόστος χρηματοδότησης σε όλες τα κράτη – μέλη».
Το γερμανικό δικαστήριο έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ να παρουσιάσει μία πιο αναλυτική δικαιολόγηση του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων, προκειμένου η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) να συνεχίσει τη συμμετοχή της σε αυτό.
Η Moody’s εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κάνει αυτή την αξιολόγηση εντός του παραπάνω χρονικού πλαισίου.
Η απόφαση ανέφερε ρητά ότι δεν αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, αλλά η Moody’s σημείωσε ότι η απόφαση αυτή θα έχει πιθανόν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ευελιξίας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ με το PEPP.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP
- Ούτε η μείωση ΦΠΑ θα βάλει «στοπ» στην ακρίβεια
- Χριστούγεννα: Τι ήταν τελικά το άστρο της Βηθλεέμ
- Τραμπ: Δισεκατομμυριούχος και γεράκι έναντι της Κίνας ονομάζονται υφυπουργοί Αμυνας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα κυρίευσαν άλλα 2 χωριά στις περιφέρειες Χαρκόβου και Ντονέτσκ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους