Κοροναϊός: Το κοινό σχεδόν όλων των θυμάτων στην Ελλάδα – Τα νέα για ελπιδοφόρα θεραπεία
Τι απάντησε στους επικριτές του που ισχυρίζονται πως γίνεται "μαγείρεμα" στους θανάτους.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη έκαναν Ολλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι και είναι πολύ κοντά σε θεραπεία για τον κοροναϊό και η οποία βασίζεται στη δράση των μονοκλονικών αντισωμάτων.
Τα αντισώματα αυτά τα οποία αποτελούν έναν ανθρώπινο βιολογικό παράγοντα, μετά από συγκεκριμένη εργαστηριακή τροποποίηση μπορούν να «λάβουν την εντολή» ώστε να επιτεθούν στον ιό και να τον εξολοθρεύσουν.
Όπως επεσήμανε χθες κατά την τακτική ημερήσια ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαπιστωθεί μια ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού. Πρόκειται για τα αντισώματα που στοχεύουν στα ευάλωτα σημεία του ιού, δηλαδή σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί. Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων.
«Ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Η ελπιδοφόρα θεραπεία
Μάλιστα τόνισε πως ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε προχθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.
Την ίδια στιγμή ο κ. Τσιόδρας μίλησε και για την σημασίας την πρόληψης, ειδικά όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες .
Δηλαδή μπορεί μια ευπαθής ομάδα ή άτομα υψηλού ρίσκου να προσβληθούν από τον ιό να έχουν λάβει το φάρμακο ώστε σε περίπτωση επαφής με τον κοροναϊό ο οργανισμός τους να είναι έτοιμος να τον αντιμετωπίσει.
Βέβαια και τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι φάρμακα πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ασφαλή αλλά και να γνωρίζουμε τις παρενέργειες τους.
Εμβόλιο
Παράλληλα σημαντική θεωρείται και η εξέλιξη στην έρευνα όσον αφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Όπως είχε πει την Τρίτη ο κ. Τσιόδρας, αυτή τη στιγμή ένα εμβόλιο παρασκευάζεται στις ΗΠΑ και ενδέχεται να μας σώσει από τον νέο κορονοαϊό.
Το νέο εμβόλιο βασίζεται στην τεχνική messenger RNA. Με αυτήν την τεχνική εμβολιασμού, δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ώστε να κατασκευάσουν πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός.
Έτσι, το εμβόλιο, οδηγεί στην παραγωγή ενός ψευτο -ιού, που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού δηλαδή. Έτσι ο οργανισμός δεν αρρωσταίνει, αλλά φτιάχνει αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.
Τι είπε για τον τρόπο καταγραφής των θανάτων
Στους επικριτές τους, αλλά και στις φήμες για υποκαταγραφή θανατηφόρων κρουσμάτων απάντησε χτες ο Σωτήρης Τσιόδρας, δίνοντας διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι η καταγραφή των θανάτων γίνεται με βάση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, κάθε περιστατικό όπου υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού, θεωρείται περιστατικό της νόσου. «Σε αυτές σαφώς αναφέρεται πως οιοσδήποτε θάνατος με θετική εξέταση PCR, δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη. Έχεις θετική εξέταση PCR; Είσαι κρούσμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
«Αυτό είναι το επιστημονικά ορθό» ανέφερε και εξήγησε γιατί: «ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει ένας συντελεστής που να λέει τόσο συνέβαλε ο ιός, τόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού. Φυσικά ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλο βαθμό στην επέλευση του θανάτου και δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 90% ή παραπάνω».
Στοιχεία για τα θύματα κοροναϊού στη χώρα μας
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία για τα θύματα του κοροναϊόυ στη χώρα μας, λέγοντας πως ανεξάρτητα από το σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζαν όσοι κατέληξαν, σχεδόν όλοι είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και την αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και χθες είχαν καταλήξει 147 άνθρωποι.
«Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δική μου, αν ήταν ποτέ δυνατόν! Εμείς, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική» κατέληξε αναφορικά με την προέλευση των οδηγιών για την καταγραφή των θανάτων.
Η νέα οδηγία του ΕΟΔΥ για δωρεάν εξέταση – Τα συμπτώματα
Νέες οδηγίες για τον διαγνωστικό έλεγχο πολιτών για κοροναϊό εξέδωσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με αυτή, οποιοσδήποτε πολίτης εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία τον καθιστούν ύποπτο για να τον έχει μολύνει ο κοροναϊός, θα υποβάλλεται σε δωρεάν τεστ από το κράτος, είτε σε νοσοκομείο, είτε από τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, εάν ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικές δηλώσεις έκανε και ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και προσδιόρισε ποια είναι η κλινική εικόνα ενός ασθενούς, που είναι υποψήφιος για τεστ COVID-19.
«Αυτό αφορούν οι νέες μας οδηγίες, τον έλεγχο όλων των ανθρώπων που έχουν συμπτωματολογία ύποπτη για την παρουσία του νέου ιού, δηλαδή τα συμπτώματα που ξέρουμε όλοι: τον πυρετό, το βήχα, την δύσπνοια συν τα περαιτέρω που σας ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα, τις μυαλγίες, τον πονόλαιμο, την διαταραχή στην έλλειψη οσμής ή γεύσης, τον πονοκέφαλο. Συμπτώματα που είναι καθαρά συμπτώματα λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά είναι και χαρακτηριστικά για αυτό τον ιό» είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Άρα αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να ζητούν βοήθεια και ιατρικό έλεγχο. Ο ιατρικός έλεγχος μπορεί να γίνεται είτε από τον θεράποντα γιατρό τους, είτε από τον ΕΟΔΥ, σε κατευθείαν επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αν δεν έχουν θεράποντα ιατρό. Αυτόν τον έλεγχο θα εξυπηρετήσουν τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, όταν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα» συμπλήρωσε.
Έτσι, με βάση τα παραπάνω σε δωρεάν έλεγχο θα μπορεί να υποβάλλεται, όποιος έχει:
πυρετό
- βήχα
- δύσπνοια
- μυαλγία
- πονόλαιμο
- πονοκέφαλο
- διαταραχή στην οσμή και τη γεύση
Για την ιχνηλάτηση
«Τώρα, όσον αφορά τις επαφές του, αυτές θα ελέγχονται εφόσον αυτός βγει θετικός» είπε αναφορικά με την ιχνηλάτηση.
«Και αυτό, για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ίσως σας πω λίγα περισσότερα αύριο για την ιχνηλάτηση και τι σημαίνει, ώστε να μπορούμε να περιορίσουμε γρήγορα την διασπορά και την μετάδοση του ιού. Άρα αυτό θα γίνει» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις