Κοροναϊός: Υγειονομική βόμβα τα υπαίθρια πάρτι – Σοβαρός κίνδυνος για νέες απαγορεύσεις
Εικόνες συγχρωτισμού εκατοντάδων ανθρώπων σαν αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας για ακόμη μια μέρα, κυρίως σε Αγία Παρασκευή, Λυκαβηττό και Παγκράτι αφενός δεν τιμούν κανέναν και αφετέρου είναι ικανές να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά στα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού
Τρίτη ημέρα άρσης της καραντίνας η σημερινή και οι εικόνες που συναντά κάποιος -ευτυχώς μεμονωμένα- σε περιοχές κυρίως της πρωτεύουσας κάθε άλλο παρά σε σοβαρούς και ευσυνείδητους πολίτες παραπέμπουν. Μπορεί ως κοινωνία να δείξαμε το προηγούμενο διάστημα την απαιτούμενη πειθαρχία προκειμένου σήμερα να έχουμε τη δυνατότητα -έστω και σε αυτό το βαθμό- να κυκλοφορούμε χωρίς κάποιους βασικούς περιορισμούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όλα τελείωσαν, εξ’ ου και απαιτείται η δέουσα προσοχή το επόμενο διάστημα.
Εικόνες συγχρωτισμού εκατοντάδων ανθρώπων σαν αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας για ακόμη μια μέρα, κυρίως σε Αγία Παρασκευή, Λυκαβηττό και Παγκράτι αφενός δεν τιμούν κανέναν και αφετέρου είναι ικανές να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά στα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας του κοροναϊού, καθώς αποτελούν υγειονομική βόμβα.
Αβλεψία, ελλιπής ενημέρωση, άγνοια κινδύνου ή απλά «δίψα» για διασκέδαση; Οι ειδικοί προειδοποιούν σε δραματικούς τόνους, φέρνοντας στη μνήμη όλων μας τις εικόνες με τα στρατιωτικά οχήματα στην Ιταλία να μεταφέρουν φέρετρα. Κρούουν δε, τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα χειροτερέψει.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει οποιαδήποτε μέτρα απαιτηθούν -το έδειξε άλλωστε με το λουκέτο στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή- και στέλνει το μήνυμα πως η περίοδος χάριτος έληξε και μαζί εξαντλήθηκε και η όποια επιείκεια. Ήδη, έχει ξεκινήσει εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη χώρα.
Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει ενδεχόμενη επιστροφή σε lockdown υπό πιο αυστηρές συνθήκες, κι ενώ η χώρα κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη με την πανδημία. Ιδιαίτερη σημασία δε, αποκτά η περίοδος την οποία διανύουμε, καθώς καταβάλλεται από όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία και η χώρα να επανέλθει σταδιακά σε μια πιο σταθερή μορφή κανονικότητας με λιγότερες αβεβαιότητες.
Μπορεί να υπάρχουν σκέψεις για άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή την 1η Ιουνίου, ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι αποτιμούν καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, έχουν διαμηνύσει πως, όπως για την ενδεχόμενη επιτάχυνση, υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και προς την αντίθετη κατεύθυνση: νέα lockdown, είτε γεωγραφικά είτε σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αρνητικές επιπτώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, οι αρχές απευθύνουν αυστηρές συστάσεις σε όσους κατάφωρα παίζουν με τη δημόσια υγεία και κρούουν καμπανάκι κινδύνου ότι από εδώ και στο εξής θα είναι αμείλικτες σε ενδεχόμενες παραβιάσεις των μέτρων.
Νέες εικόνες συγχρωτισμού στην Αγία Παρασκευή παρά την απαγόρεση
Παρά την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ότι η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει κλειστή από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί μέχρι νεωτέρας, δεκάδες κόσμου αψήφησαν τις εντολές με αποτέλεσμα μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ να κλείσει την πλατεία να εξελίσσεται σε θρίλερ.
Παρά τις συστάσεις με μεγάφωνα, παρά τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος, περισσότερα από 200 άτομα παρέμειναν στην πλατεία, αρνούνταν να φύγουν και λίγο μετά τις 23:15 τα ΜΑΤ άρχισαν να κυκλώνουν περιμετρικά την πλατεία, δείχνοντας πρόθεση να απομακρύνουν τον κόσμο.
Τελικά, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν όλοι μαζί από το κέντρο της πλατείας, αλλά παρατάχθηκαν απέναντι από τα ΜΑΤ επί της οδού Αγίου Ιωάννου, δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο πως δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από το σημείο.
Νωρίτερα, 150 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση της κυβέρνησης να την κλείσει επ’ αόριστον. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως «έξω απ’ την πλατεία η αστυνομία», και η ατμόσφαιρα «μύριζε μπαρούτι».
Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής: Χαίρομαι που κλείνει η πλατεία Αγίου Ιωάννου
Σχολιάζοντας την απόφαση των αρχών για κλείσιμο της πλατείας, ο δήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Ζορμπάς, εμφανίστηκε θετικά διακείμενος.
Όπως είπε, είναι χαρούμενος γι’ αυτή την απόφαση, καθώς στην εν λόγω πλατεία μαζευόταν πλήθος ατόμων, αφού ενδεικτικά μόνο για τη Δευτέρα υπολογίζεται πως στο σημείο συγχρωτίστηκαν πάνω από 500 άνθρωποι.
«Μας θορύβησε αυτό, κι ακόμη περισσότερο εμένα που είμαι πνευμονολόγος» τόνισε ο δήμαρχος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα από αρκετούς άλλους τι σημαίνει όλο αυτό» πρόσθεσε, αναφέροντας πως πάρα τις συστάσεις των αρχών, ο κόσμος συνέχισε απτόητος να συνωστίζεται στην περιοχή και την επόμενη μέρα.
Αντίστοιχες εικόνες σε Λυκαβηττό και Παγκράτι
Πάντως, δεν ήταν μόνο η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή στην οποία παρατηρείται το φαινόμενο των take away ποτών και των υπαίθριων πάρτι που εν μέσω του κοροναϊού ενδεχομένως να στοιχίσουν στη δημόσια υγεία.
Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, πίνοντας το ποτό τους που είχαν προμηθευτεί από καταστήματα της περιοχής.Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε νύχτα, καθώς τα εν λόγω μαγαζιά προσφέρουν take away τα προϊόντα τους στους θαμώνες της πλατείας.
«Εμείς πουλάμε take away, έχουμε μαζέψει τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μας και δεν γίνεται να κάνουμε τον χωροφύλακα σε εκείνους που κάθονται στην πλατεία, δεν είναι δική μας δουλειά αυτό» αναφέρει υπάλληλος καταστήματος στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, δεκάδες Αθηναίοι προτίμησαν να ανέβουν στον Λυκαβηττό, όπου ο χώρος του πάρκινγκ πλημμύρισε από αυτοκίνητα. Οι επισκέπτες ανέβηκαν «εξοπλισμένοι» με ποτά και φαγητά, προκειμένου να χαζέψουν το φεγγάρι.
Κρούουν το καμπανάκι οι επιστήμονες
Οι ειδικοί, βλέποντας τις παραπάνω εικόνες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα χειροτερέψει.
Μάλιστα, οι περισσότεροι τονίζουν πως το έργο έχει επαναληφθεί, καθώς στην Ιταλία τα πάρτι ήταν ένας λόγος που άνοιξαν… οι πύλες της κολάσεως, ενώ στην Αυστρία μολύνθηκαν 1.000 άτομα με αποτέλεσμα να υπάρξει επανεξέταση των μέτρων. Εκτός αυτού, συμφωνούν στο γεγονός πως δεν είναι τυχαίο το μέτρο που εξακολουθεί ακόμη να ισχύει περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων σε δημόσιους χώρους.
«Η στάση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη όσο πριν πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα» προειδοποιεί η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA.
Η καθηγήτρια δίνει ένα απλό παράδειγμα, τονίζοντας πως αν υπάρχει ένας εκεί που φέρει τον ιό, στο τέλος του μήνα θα έχουμε 460 νέα κρούσματα. Αν λοιπόν έχουμε δύο, τρεις σε μία πόλη που δημιουργήθηκαν θέματα, τότε αυτό σημαίνει πως συνολικά μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.500 και από εκεί 20 με 30 θανάτους.
«Το ζητούμενο είναι να αποκλείσουμε γενικώς τον ιό και όχι να βρούμε με ιχνηλάτηση μικρό αριθμό ατόμων. Το σημαντικό είναι να απαγορεύσουμε τις συγκεντρώσεις για να μην το μετανιώσουμε αργότερα» επισημαίνει.
Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίγκας Μαγιορκίνης, αναφέρει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που λίγοι είχαν σκεφτεί που μπορεί να προκύψει με τέτοια υπαίθρια πάρτι. Την ιχνηλάτηση, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη να πραγματοποιηθεί αν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.
Οτιδήποτε ξεφεύγει από το μέγεθος τάξης -συναθροίσεις έως 10 ατόμων- με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού» σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες» λέει και επαναλαμβάνει με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.
- Νότια Κορέα: Μέχρι πότε υπάρχει προθεσμία για τη σύλληψη του Γιουν – Συγκρούσεις με τους σωματοφύλακές του
- Η «ταράτσα» του γείτονα
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Νότια Κορέα: Άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί σε κτίριο που φλέγεται
- Η απόσταση από την έπαρση στην πτώση είναι πιο μικρή από όσο νομίζουν ορισμένοι
- Γάζα: Το βάρος του αφανισμού