Oxford Economics : Ο κοροναϊός θα εκτοξεύσει την ανεργία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics, η Ελλάδα έχει την πιο ευάλωτη αγορά εργασίας στην Ευρώπη και τα περιοριστικά μέτρα λόγω του lockdown θα φέρουν μόνιμη αύξηση της ανεργίας.
Στην κορυφή των χωρών οι οποίες θα δουν τη μεγαλύτερη και πιο απότομη αύξηση της ανεργίας λόγω κοροναϊού τοποθετεί η Oxford Economics την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως θα δυσκολευτεί επίσης περισσότερο να ανακάμψει από αυτό το «χτύπημα» μακροπρόθεσμα.
Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού έχουν ήδη τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να είναι οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο με εκτίναξη της ανεργίας βραχυπρόθεσμα και μόνιμα αυξημένη ανεργία μακροπρόθεσμα
Προς το παρόν, όπως τονίζει, τα σχέδια βραχυπρόθεσμης στήριξης των εργαζομένων (επιδότηση, άδειες ειδικού σκοπού κτλ) που εφαρμόστηκαν κρύβουν την πραγματική επίδραση της κρίσης στο ποσοστό ανεργίας. Όπως υπολογίζει, το «σκιώδες» ποσοστό ανεργίας, το οποίο περιλαμβάνει τους εργαζομένους σε αυτά τα συστήματα, θα μπορούσε να φτάσει το 30% περίπου, ή τους 50 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα πλαίσια για προγράμματα μερικής δραστηριότητας είναι άνισα μεταξύ των χωρών και είναι πιθανό να έχουν διαφορετική επιτυχία στη διατήρηση των θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα. Τα γερμανικά και τα γαλλικά συστήματα φαίνονται πιο κατάλληλα για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όπως επισημαίνει η Oxford Economics, καθώς οι χώρες του Νότου της Ευρώπης, οι οποίες και πιθανότατα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κοροναϊού, έχουν πιο ευάλωτες αγορές εργασίας και είναι πιθανό να δυσκολευτούν έντονα να ανακάμψουν μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον πίνακα που παραθέτει η Oxford Economics και στον οποίο βαθμολογεί τις αγορές εργασίες διαφόρων χωρών, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι πιο εκτεθειμένες στους κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας βραχυπρόθεσμα αλλά και μόνιμα υψηλότερη ανεργία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
H Ελλάδα εμφανίζεται ως η πιο ευάλωτη, όπως επισημαίνει η Oxford Economics. Η Ισπανία είναι δεύτερη, με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εργαζομένων με προσωρινές συμβάσεις να προκαλεί ανησυχία, ενώ η Ιταλία φαίνεται επίσης εκτεθειμένη. Αντίθετα, στην καλύτερη θέση βρίσκονται η Γερμανία και η Ολλανδία.
Όπως επισημαίνεται, οι χώρες που κατατάσσονται ως οι πιο ευάλωτες στον πίνακα, αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ (για την Ελλάδα εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 6% τουλάχιστον).
Το γεγονός ότι η Oxford Economics αναμένει σημαντική μείωση της παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με την αδυναμία των αγορών εργασίας σε αυτές τις χώρες, σημαίνει ότι η ανεργία είναι πιθανό να εκτοξευτεί τους επόμενους μήνες και αν παραμείνει υψηλή για μεγάλο διάστημα. Στην Ισπανία και την Ελλάδα, τις πιο ευάλωτες χώρες, το ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 20%.
- Βαλένθια: Αγνοούνται 93 άνθρωποι από τις πλημμύρες – Τουλάχιστον 219 νεκροί
- Λίβανος: Πως η Χεζμπολάχ εκδίωξε τον ισραηλινό στρατό από την πόλη Χιάμ
- Η νίκη Τραμπ αυξάνει τους μεσοπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους
- Ο Τζεφ Μπέζος συγχαίρει τον Τραμπ για την «εξαιρετική πολιτική επιστροφή»
- Πέντε πάνω, πέντε κάτω και στη μέση τα… μισά του νέου Format (vids)
- Μαρόκο: Βασιλικό διάγγελμα για τη Δυτική Σαχάρα και την Πράσινη Πορεία