Προσφυγικό : Ανησυχίες και αντιδράσεις για νομοσχέδιο για το άσυλο
ΜΚΟ και νομικοί ζητούν να καταψηφιστούν διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο - Ανησυχία για το νομοσχέδιο για το άσυλο εκφράζει η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς
Είκοσι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και νομικοί, σε κοινή τους ανακοίνωση ζητούν να καταψηφιστούν, αύριο, στη Βουλή διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο, που «θέτουν σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία».
Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι τα νέα μέτρα διατηρούν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των ασυνόδευτων παιδιών με ταχύρρυθμες διαδικασίες (νόμος 4636/2019), καταργούν την προτεραιοποίηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, συρρικνώνουν περαιτέρω τις προθεσμίες, ιδίως της προσφυγής, καταργούν τη δυνατότητα των Επιτροπών Προσφυγών να παραπέμπουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την έκδοση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και γενικεύουν περαιτέρω την επιβολή της διοικητικής κράτησης, καθιστώντας το εν λόγω μέτρο τον κανόνα, έναντι της εξαίρεσης που προβλέπει το ενωσιακό δίκαιο.
Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι βήματα όπως η σύσταση της νέας Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Παιδιών μπορεί να λειτουργήσουν θετικά, εφόσον παράλληλα δρομολογηθεί ο θεσμός της επιτροπείας και γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον τερματισμό της προστατευτικής φύλαξης των ασυνόδευτων παιδιών, ενώ ζητούν να διασφαλιστεί η έγκαιρη στελέχωση της νέας Γραμματείας με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και ο συντονισμός με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μην ψηφίσετε το νομοσχέδιο
Οι οργανώσεις καλούν τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην ψήφιση των επίμαχων διατάξεων του σχεδίου νόμου.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι ActionAid Hellas, ΑΙΤΗΜΑ, ΑΡΣΙΣ, ASB, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Defence for Children International Greece, ΔΙΟΤΙΜΑ, Equal Rights Beyond Borders, International Rescue Committee, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, HIAS Ελλάδας, HumanRights360, Legal Center Lesvos, Μητρώο Δικηγόρων Νομικής Συνδρομής Υπηρεσίας Ασύλου, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, SolidarityNow, Terre des Hommes Hellas και The HΟΜΕ Project.
Ανησυχίες Μιγιάτοβιτς για το νομοσχέδιο
Την ανησυχία της για το νομοσχέδιο για το άσυλο εκφράζει με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ενόψει της αυριανής συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η κ. Μιγιάτοβιτς σημειώνει ότι «συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ελληνικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση, κυρίως σχετικά με την εκτεταμένη χρήση της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των «κλειστών» κέντρων στα νησιά». Η Επίτροπος καταλήγει καλώντας τους βουλευτές «να ακολουθήσουν τις συστάσεις» των παραπάνω οργανισμών.
I share concerns raised by @UNHCRGreece, @Synigoros & National Commission for Human Rights on reform of Greek migration legislation, esp. expanded use of detention, incl in “closed” centres on the islands. https://t.co/M3XiaRiVTS
I invite MPs to follow their recommendations.
— Commissioner for Human Rights (@CommissionerHR) May 7, 2020
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
Σε συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από τη Βουλή, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το άσυλο, καλεί αύριο το απόγευμα το σωματείο συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, μαζί με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, το νομοσχέδιο «κινείται στην ίδια κατεύθυνση καταπάτησης των δικαιωμάτων και διαδικαστικών εγγυήσεων που ορίζουν μια ορθή, δίκαιη και συμβατή με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου». Επίσης, σημειώνει ότι «επιχειρείται η συνέχιση στελέχωσης του υπουργείου από σωρεία μετακλητών υπαλλήλων, την ίδια στιγμή που αποφάσισε αβάσιμα να στερήσει την εργασία από 17 συμβασιούχους εργαζόμενους».
Τέλος, το σωματείο που συνεχίζει για δέκατη ημέρα την απεργία του, καλεί τον υπουργό να ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων της Υπηρεσίας Ασύλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις