Πρώην επικεφαλής του FDA : Δεν είναι βέβαιο αν η μετάλλαξη του κοροναϊού τον έχει κάνει πιο μεταδοτικό
Τι αναφέρει για την ανησυχητική μελέτη σχετικά με τις μεταλλάξεις του φονικού ιού
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Επιφύλαξη σύστησε ο Δρ. Σκοτ Γκότλιμπ, γιατρός και πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ, απέναντι σε νέα μελέτη που δείχνει ότι ο κοροναϊός έχει μεταλλαχθεί, με το νέο στέλεχός του να εμφανίζεται πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα.
“Δεν αποδεικνύεται ότι αυτό το νέο στέλεχος είναι όντως πιο μεταδοτικό”, τονίζει ο Γκότλιμπ σε εκπομπή του CNBC.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Los Alamos, το νέο στέλεχος του κοροναϊού άρχισε να κυκλοφορεί στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου και έπειτα μετανάστευσε σε άλλες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, έγινε η κύρια μορφή του ιού στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
“Η ανάλυση ενδέχεται να μπερδεύεται από το γεγονός ότι αυτό ήταν το κυριότερο στέλεχος στην Ευρώπη, λόγω του ότι έφτασε εκεί νωρίς και έπειτα ήρθε και στις ΗΠΑ”, αναφέρει ο Γκότλιμπ. “Στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύει τίποτα”.
Ελλιπή τα στοιχεία της έρευνας
Ο Γκότλιμπ αναφέρει ότι η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δεν έχουν διασταυρωθεί ακόμη από άλλες μελέτες, βασίζεται αποκλειστικά σε υπολογιστική ανάλυση, επομένως απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να υπάρξουν βεβαιότητες. “Δεν έχουμε κανένα άλλο στοιχείο για να στηρίξουμε αυτή την εκτίμηση, συμπεριλαμβανομένων και δεδομένων από καλλιέργεια κυττάρων”.
Το παράδειγμα του Έμπολα
“Παρατηρήσαμε τέτοιου είδους μετάλλαξη στον Έμπολα, και αν και αρχικά πιστεύαμε ότι θα τον έκανε πιο μεταδοτικό, έχοντας μάλιστα και δεδομένα από καλλιέργεια κυττάρων, ανακαλύψαμε μέσα από μελέτες σε ζώα ότι στην πραγματικότητα δεν είχε αλλάξει τίποτα ως προς τη μεταδοτικότητά του”.
Ο Γκότλιμπ ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο της Pfizer, η οποία επιχειρεί να αναπτύξει εμβόλιο για τον κοροναϊό. Αν η μελέτη αποδειχθεί σωστή, ενδέχεται η προσπάθειά τους να συναντήσει εμπόδια.
Οι ερευνητές του Los Alamos αναφέρουν ότι η μετάλλαξη αποτελεί “επιτακτική ανησυχία”, καθώς οι περισσότερες από 100 απόπειρες ανάπτυξης εμβολίου που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στηρίζονται στην αρχική γενετική δομή του ιού, όπως απομονώθηκε από τις υγειονομικές αρχές στην αρχή της πανδημίας στην Κίνα.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές του Los Alamos έχουν εντοπίσει 14 μεταλλάξεις.
Ο Γκότλιμπ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ιού σε κυκλοφορία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γίνει και πιο μεταδοτικός.
“Μόνο και μόνο επειδή μεταλλάσσεται, δεν σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει πιο μεταδοτικός ή ισχυρός”, σημειώνει. “Θα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η αλλαγή θα τον κάνει λιγότερο ισχυρό, λιγότερο επικίνδυνο και όχι περισσότερο, εξαιτίας της φυσικής επιλογής, αφού όσο πιο ελαφριά είναι η νόσος, τόσο πιθανότερο είναι ο ιός να επιβιώσει”.
Η μελέτη δεν κατέληξε στο κατά πόσον το νέο στέλεχος του ιού προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Πάντως το ποσοστό των ασθενών που απαιτούν νοσηλεία παραμένει σχετικά σταθερός σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, από την πρώτη ταυτοποίηση του ιού μέχρι τις σημερινές του μεταλλάξεις.
Πηγή: www.cnbc.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις