Προετοιμασία 15’ Ψήσιμο 30’

ΥΛΙΚΑ  (για 2 μερίδες)

5 λευκά χοντρά σπαράγγια

5 πράσινα χοντρά σπαράγγια

50 γρ. βούτυρο

200 γρ. κουσκούς (ζυμαρικό)

50 ml ελαιόλαδο

100 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κυβάκια ενός εκατοστού

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

100 γρ. κατίκι Δομοκού ή άλλο τουλουμίσιο τυρί

2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε φιλέτα* (κρατάμε τον χυμό που βγαίνει)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια με το πίλερ που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα της πατάτας.

Τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μισό λίτρο νερό, 30 ml ελαιόλαδο και αλάτι και βάζουμε στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κουσκούς, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο μάτι, σε χαμηλή θερμοκρασία να φουσκώσει (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας).

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε την κολοκύθα με 50 γρ. βούτυρο και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Στο τέλος, προσθέτουμε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.

Ανάβουμε τον φούρνο στο γκριλ στους 200°C.

Σε ένα αντικολλητικό μικρό ταψί, στρώνουμε τα σπαράγγια. Αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά, για να πάρουν χρώμα τα σπαράγγια.

Σουρώνουμε το κουσκούς και το βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Κόβουμε τα μισά σπαράγγια σε μικρά κομμάτια (περίπου 2-3 εκ.) και τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε επίσης το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τη γλυκοκολοκύθα και αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε τη σαλάτα. Από τα 5 σπαράγγια που έμειναν κόβουμε τα 3 κατά μήκος και διακοσμούμε με αυτά το πιάτο. Γαρνίρουμε με τα φιλέτα πορτοκαλιού, τα υπόλοιπα σπαράγγια και μία κουταλιά τυρί.

*Για να πάρουμε τα φιλέτα από ένα πορτοκάλι, με ένα αιχμηρό μαχαίρι αφαιρούμε τη μεμβράνη από τις σκελίδες