Κοροναϊός : Δωρεές 89 εκ. ευρώ στο ΕΣΥ από 865 φορείς
Η θωράκιση του ΕΣΥ έγινε και πάλι εστία αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίαση από τον Βασίλη Κικίλια των δωρεών που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Δωρεές από 865 φορείς παρουσίασε ο υπουργός Υγείας. Ευπρόσδεκτες αλλά χρειάζεται επένδυση μόνιμου χαρακτήρα στη δημόσια υγεία σχολίασε ο Α. Ξανθός
Η θωράκιση του ΕΣΥ έγινε και πάλι εστία αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας των δωρεών που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.
Ο Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων δόθηκε η δυνατότητα στην κυβέρνηση να ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον κάτι το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Αντρέα Ξανθού ο οποίος υποστήριξε πως δεν έγινε καμία επένδυση μόνιμου χαρακτήρα στη δημόσια υγεία.
Πάντως ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις δωρεές ενώ κάλεσε τον κ. Κικίλια να θέσει υπό τον έλεγχο της βουλής κάθε κίνηση που έγινε για τη στήριξη της δημόσιας υγείας με «συνοπτικές διαδικασίες».
Δωρεές από 865 φορείς
Τις δωρεές που έχουν γίνει από φορείς, οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού Covid-19, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Οινόη Βοιωτίας, στις αποθήκες όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το υλικό των δωρεών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι δωρεές αφορούν 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες, που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δωρεάς καθώς και κράτη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σύνολο των δωρεών αυτών ξεπερνά τα 89 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 40 εκατ. ευρώ αφορούν τον ιατρικό εξοπλισμό.
Ενδεικτικά αφορούν: 1.228 Monitors ΜΕΘ, 1.051 αναπνευστήρες και 172 φορητούς αναπνευστήρες, 595 Κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη 24,2 εκατ. ευρώ αφορούν Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ενδεικτικά: 20.252.348 μάσκες, 330.199 χειρουργικές στολές, 160.397 ολόσωμες προστατευτικές στολές, 134.774 ποδονάρια. Επιπλέον, 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών. Ακόμη , όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υπάρχουν 226 Φορείς, Οργανισμοί, Ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών, ύψους περίπου 8,8 εκατ. ευρώ, για τις οποίες αναμένουμε να ολοκληρωθούν διαδικασίες.
Διαφάνεια και λογοδοσία
«Είμαστε εδώ, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Είμαστε εδώ, σε αυτήν την ειδική εκδήλωση, για να ευχαριστήσουμε τους ιδιώτες δωρητές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, που εξελίχθηκε σε πανδημία και στη μεγαλύτερη κρίση Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 100 χρόνια.
Είμαστε ευγνώμονες για όλους όσοι γενναιόδωρα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για την αγορά εξοπλισμού, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας, τη δωρεά χρηματικών ποσών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Η πρωτοφανής αυτή πανδημία, κατέρριψε δεδομένα και συνήθειες χρόνων, επανατοποθετώντας με βίαιο τρόπο, μέσα από τις παγκόσμιες απώλειες, την αξία της ανθρώπινης ζωής», ενώ πρόσθεσε ότι «ένα από τα βασικότερα δεδομένα που άλλαξαν, είναι οι δυνατότητες και ο τρόπος πρόσβασης της κάθε χώρας σε προμήθειες ιατροφαρμακευτικών και υγειονομικών υλικών».
Εμπορική και διπλωματική μάχη
Επιπλέον ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι ακόμα και τώρα διεξάγεται μια τεράστια διπλωματική και εμπορική μάχη, για τις προμήθειες που κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει για τους πολίτες της.
«Η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμα και για κραταιά υγειονομικά συστήματα χωρών με τεράστια οικονομική ισχύ, υπήρξε ζητούμενο η απλή χειρουργική μάσκα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές», τόνισε.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε την τεράστια αυτή πρόκληση με μεγάλη επιτυχία», ενώ συμπλήρωσε ότι «όλοι μαζί οργανώσαμε μια άνευ προηγουμένου αερογέφυρα προμηθειών, που τόσο μεγάλη ανάγκη είχαν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων μας».
Το δημόσιο κινήθηκε με διαφάνεια
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε «στη συντονισμένη δουλειά» που έγινε, «εν μέσω παγκόσμιας διαμάχης υλικών και παραδοσιακής γραφειοκρατίας. Το ελληνικό Δημόσιο όμως, κατάφερε να κινηθεί μέσα στην κρίση γρήγορα, οργανωμένα, αποτελεσματικά, αλλά κυρίως με διαφάνεια», υπογράμμισε.
Όσον αφορά την οργάνωση και αποδοχή των δωρεών, ο υπουργός ευχαρίστησε την ελεγκτική εταιρεία Deloitte «για τον επαγγελματισμό και τη σημαντική τεχνική βοήθεια που τους παρέχει».
Το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει για τον έλεγχο διαφάνειας, τριμελή επιτροπή ελέγχου, λογοδοσίας και αξιοποίησης των δωρεών, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο και μέλη τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Ιατρικής, Χρήστο Κίττα και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά.
Ευχαριστίες
«Με αίσθημα ευθύνης ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στήριξαν εμπράκτως, ηθικά και οικονομικά, το εν λόγω εγχείρημα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να αφήσουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας για το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι αυτό «περιλαμβάνει και το σχεδιασμό ενός λειτουργικού back up συστήματος ασφαλείας που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες κρίσεις».
Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τους δωρητές για μια ακόμη φορά για την αρωγή τους, ενώ ευχαρίστησε ξεχωριστά την προεδρία της κυβέρνησης για τον συντονισμό. Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Γρηγόρη Δημητριάδη, το υπουργείο Εξωτερικών για την σημαντική συνεισφορά του, τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη καθώς επίσης και το έμψυχο δυναμικό του υπουργείου Υγείας «για τις πολύτιμες υπηρεσίες και την αγαστή συνεργασία».
Ακόμη εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, στον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΦΕΤ Α.Ε., Δημήτρη Πανταζή.
Βρέθηκαν ευεργέτες
«Σε συνθήκες πανδημίας και μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης αλλά και ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου για την εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία, η Ελλάδα κατάφερε και να συντονίσει τις υπηρεσίες της με τη βοήθεια πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων αλλά κυρίως κατάφερε με τη βοήθεια δωρητών, ιδιωτών δωρητών που και σε άλλες στιγμές της πατρίδας βρέθηκαν ως ευεργέτες, να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη για την προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας και του ιατρικού εξοπλισμού αλλά και μερικές φορές τη βοήθεια και στην πρόσβαση σε αυτά τα υλικά», επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Προσέθεσε δε ότι «χάρη στις δωρεές αυτές συγκεντρώνουμε μια ικανή ποσότητα και μέσων ατομικής προστασίας αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ασυνέπεια
Ασυνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας διαπίστωσε ο Αντρέας Ξανθός.
Σε δήλωσή του τόνισε:
«Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε σήμερα τις δωρεές που έγιναν στο ΕΣΥ από ιδιώτες, φορείς και Κράτη , για την αντιμετώπιση αναγκών της πανδημίας. Είναι ευπρόσδεκτες αυτές οι κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα ποσά δεν είναι ευκαταφρόνητα (89 εκ. ευρώ) και, κυρίως, όταν η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια πραγματική δυσκολία εξεύρεσης στη διεθνή αγορά ορισμένων υγειονομικών υλικών και ειδικού εξοπλισμού.
Είναι θετικό επίσης ότι ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει συστήσει μια Επιτροπή κύρους για τη διαφανή διαχείριση αυτών των δωρεών. Σε αντίθεση με την επίμονη άρνηση του να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο το δημόσιο έλεγχο και τη διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και αμεροληψίας στις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που αφορούν έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις προσωπικού λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Αν ο κ. Κικίλιας δεν έχει να κρύψει τίποτα, τον καλούμε, έστω και τώρα, να θέσει υπό τον έλεγχο της Βουλής κάθε κίνηση που έγινε με «συνοπτικές διαδικασίες».
Αμείλικτη η πραγματικότητα
Είπε όμως και κάτι άλλο ο Υπουργός. Ότι «είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ για το μέλλον». Μόνο που αυτό δεν γίνεται χωρίς σοβαρή επένδυση μόνιμου χαρακτήρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η οποία θα καλύπτει παλιές και νέες υγειονομικές ανάγκες με αξιόπιστο τρόπο. Και φυσικά αυτό απαιτεί επιπλέον πόρους.
Εδώ όμως η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη: με βάση τα πρόσφατα στοιχεία από τον Μηχανισμό Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς ανταποκρίνονται τα συστήματα υγείας στην πανδημία (HSRM, Health System Response Monitor), η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 15 δολάρια ανά άτομο, τη στιγμή που η Λιθουανία (με πολύ χαμηλότερο ΑΕΠ) που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο.
Σε σύγκριση με τις επίσημες κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη του 2017, οι επιπλέον δαπάνες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 αντιστοιχούν στο 1,1% των ποσών αυτών, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών είναι πολύ μεγαλύτερα και στην Κύπρο είναι 12,4% .
Προκλητικό και προσβλητικό
Τώρα λοιπόν ο ΠΟΥ και η ΕΕ αναδεικνύουν αυτό που ισχυριζόμασταν από την αρχή. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν κάνει ούτε όσα μπορεί, ούτε όσα πρέπει. Παρά το πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, πολιτικός σχεδιασμός ενδυνάμωσης της δημόσιας περίθαλψης σε σταθερό και μόνιμο τρόπο και με την αναγκαία δημοσιονομική υποστήριξη, δεν υπάρχει. Και σίγουρα είναι προκλητικό και προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επαίρεται ο Πρωθυπουργός ότι «έχει καταφέρει σε λίγες εβδομάδες στο ΕΣΥ όσα δεν κατάφεραν άλλοι σε δεκαετίες»!
Για να υπάρξει «παρακαταθήκη» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά την πανδημία, απαιτείται ένα σχέδιο στήριξης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ όπως αυτό που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι», με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) για φέτος, στην προοπτική της σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης (στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ, στην ΠΦΥ κλπ)».
- Greek Household Deposits Up for Seventh Consecutive Year
- Ελλάδα: Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας
- Η ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι… αλλεργική στα σερί
- ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση
- ΠΑΣΟΚ: Πυκνές εξελίξεις από τη νέα χρονιά – Το μέτωπο στη Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα οργανωτικά
- «Ο Λουτσέσκου θέλει τον Σέρχιο Πένια στον ΠΑΟΚ»