Άνγκελα Μέρκελ : Γιατί η πανδημία απογείωσε τη δημοτικότητά της
Εν μέσω της πανδημίας η Γερμανίδα Καγκελάριος είδε τη φήμη της να αποκαθίσταται
- Στα λευκά ορεινά της χώρας - Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Η Άνγκελα Μέρκελ συνήθως αποφεύγει τους μεγάλους λόγους. Η Γερμανίδα Καγκελάριος απευθύνεται στους πολίτες της μια φορά το χρόνο, μέσω ενός προ-ηχογραφημένου πρωτοχρονιάτικου μηνύματος. Όταν αποφάσισε να ενημερώσει τους πολίτες για το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο, προχώρησε στην πρώτο της μη προγραμματισμένο τηλεοπτικό διάγγελμα στα σχεδόν δεκαπέντε χρόνια που ηγείται της χώρας.
Το διάγγελμα αποδείχθηκε τρομερά δημοφιλές.
Η Μέρκελ παρουσίασε τα δυσάρεστα δεδομένα για την πανδημία, τα οποία διάνθισε με κάποια λόγια παρηγοριάς. Αναφέρθηκε στην ανατολικογερμανική καταγωγή της και τη δυσκολία της να αποδεχθεί την ιδέα περιορισμού των ελευθεριών ή της κίνησής της. Όμως εξήγησε τους λόγους που αυτό ήταν απαραίτητο, παίρνοντας με το μέρος της τους Γερμανούς.
Τι λέεν οι ειδικοί
“Δεν είναι καμία εξαιρετική ομιλήτρια, όμως αυτό το ήρεμο μήνυμα προς το έθνος συνέβαλε στη σιγουριά των πολιτών: Το 80% με 90% πίστεψαν ότι μπορεί να τα καταφέρει”, αναφέρει στο CNN ο Βόλφγκανγκ Μέρκελ (πρόκειται για απλή συνωνυμία), καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. “Όταν οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια για το μέλλον, αναζητούν προστασία και βεβαιότητα από την κυβέρνηση”.
Ήταν μια πραγματική μεταμόρφωση για την Μέρκελ, που μπήκε στο 2020 ως ανίσχυρη πολιτική ηγέτης. Η δημοτικότητά της είχε δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις αντιδράσεις για την μεταναστευτική πολιτική ανοιχτών συνόρων, το σχέδιο διαδοχής της κατέρρευσε, ενώ το κόμμα της υποχωρούσε διαρκώς στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Η Μέρκελ έχει ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί κατά τη διάρκεια του 2021 και να σταματήσει να ηγείται του κόμματός της. Είχαν υπάρξει ακόμη και φήμες για την κατάσταση της υγείας της.
Όμως με το ξέσπασμα της πανδημίας, πήρε την κατάσταση στα χέρια της.
“Η δημοτικότητά της ξαναζωντάνεψε, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλο τον κόσμο. Γιατί για πρώτη φορά εδώ και 150 χρόνια ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια παγκόσμια κρίση, και οι άνθρωποι δεν περιμένουν οι ΗΠΑ να παίξουν τον ρόλο παγκόσμιου καθοδηγητή, αλλά στρέφουν τις ελπίδες τους στη Μέρκελ”, τονίζει η Άντρεα Ρέμμελε, καθηγήτρια του Hertie School στο Βερολίνο.
Τα ατομικά της ποσοστά δημοτικότητας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη ενώ επισκιάζει τα υπόλοιπα μέλη της συγκυβέρνησης. Από ό,τι φαίνεται, έχει καταφέρει να σώσει την υστεροφημία της.
Η Ρέμμελε πιστεύει ότι ο κόσμος θα τη θυμάται ως μετρ της διαχείρισης κρίσεων, καθώς ηγήθηκε της χώρας της κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της κρίσης χρέους της ΕΕ, αλλά και της προσφυγικής κρίσης του 2015.
Η Γερμανία ως success story
Σχεδόν όλος ο πλανήτης επαινεί τη Γερμανία για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία – και όχι μόνο εξαιτίας της ήρεμης προσέγγισης και της υψηλής δημοτικότητας της Μέρκελ που έρχεται σε αντίθεση με πολλούς διεθνείς ηγέτες.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Ο αριθμός των νεκρών στη Γερμανία παρέμεινε σχετικά χαμηλός συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ το περιθώριο πόρων του δημόσιου συστήματος υγείας επέτρεψε στα νοσοκομεία της χώρας να αποδέχονται ασθενείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπέφεραν από την πανδημία. Ενώ τα περισσότερα κράτη αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες, η Γερμανία έγινε το καλό παράδειγμα των μαζικών τεστ για τον κοροναϊό.
Η διεθνής σύγκριση είναι και ένας από τους λόγους που η Μέρκελ είδε τη δημοτικότητά της να απογειώνεται.
Η Καγκελάριος φάνηκε να αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή τη βαρύτητα της κατάστασης, αναφέρει ο Μέρκελ, πράγμα που της χάρισε αξιοπιστία όταν η κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη. “Στην Βρετανία και τις ΗΠΑ, για την κοινή γνώμη, οι ηγέτες δεν φάνηκαν να αποδέχονται ότι είναι αντιμέτωποι με μια τεράστια πρόκληση. Για την ακρίβεια, τους έβλεπες να δηλώνουν με μάτσο ύφος, ότι “Δεν είναι τίποτα” και “Θα τα καταφέρουμε”, σημειώνει ο Μέρκελ.
Έχοντας ήδη αναφέρει ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική, η Μέρκελ δεν αντιμετωπίζει τις πολιτικές πιέσεις των συναδέλφων τηςς Μπόρις Τζόνσον, Εμμανουέλ Μακρόν ή Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι σύντομα θα αντιμετωπίσουν τη μάχη για την επανεκλογή.
Αυτό της επιτρέπει να μην εμπλέκεται στις καθημερινές πολιτικές διαμάχες και να κρατά τον ρόλο της “προσεκτικής μητέρας”, αναφέρει ο Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ, επιφανής πολιτικός επιστήμονας της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα, η πανδημία της επέτρεψε να ανακτήσει τη διεθνή φωνή και αξιοπιστία που διέθετε στο παρελθόν, σε μια κρίσιμη στιγμή για την υστεροφημία της.
Αυτές οι εξελίξεις εύλογα γεννούν το ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση να κατέβει και πάλι στις εκλογές, πιθανώς καταλήγοντας να εκλέγεται για πέμπτη φορά;
“Έχουν υπάρξει σχετικές φήμες, εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικές φήμες, όμως νομίζω ότι είναι απίθανο”, εξηγεί ο Νοϊγκεμπάουερ. “Έχω μάθει ποτέ να μην λέω ποτέ, όμως είναι αρκετά έμπειρη για να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να έχει την υποστήριξη του κόμματός της. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών είναι διχασμένο. Το έχει πει τόσες φορές που δεν υπάρχει επιστροφή. Aυτό είναι το τέλος της πορείας της”.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις