Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Σε απόγνωση εκατομμύρια άνεργοι – Περνούν τις μέρες τους παλεύοντας με τη γραφειοκρατία

ΗΠΑ : Σε απόγνωση εκατομμύρια άνεργοι – Περνούν τις μέρες τους παλεύοντας με τη γραφειοκρατία

Εκατομμύρια άνεργοι σε όλο το εύρος των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν λάβει τα επιδόματα που δικαιούνται, ενάμιση μήνα μετά την απώλεια της εργασίας τους

Από την ημέρα που έχασε τη δουλειά της στις 28 Μαρτίου, η Alejandra περνά τις μέρες της προσπαθώντας να εξασφαλίσει το επίδομα ανεργίας που κανονικά θα έπρεπε να είχε εισπράξει εδώ και εβδομάδες, συχνά κάνοντας περισσότερα από 100 τηλέφωνα την ημέρα.

Η αίτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα, για την οποία απαιτήθηκαν δέκα ώρες εξαιτίας λαθών του συστήματος, ολοκληρώθηκε με ένα μήνυμα που την ενημέρωνε ότι δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά της. Αν είναι τυχερή, θα καταφέρει να μιλήσει με κάποιον εκλεγμένο εκπρόσωπο που θα την ενημερώσει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τη βοηθήσει, αναφέρει η ίδια στο Reuters. Συνήθως, θα περάσει ατέλειωτες ώρες στην αναμονή μέχρι κάποιος να της κλείσει ξαφνικά το τηλέφωνο.

Την ίδια εμπειρία μοιράστηκαν με το Reuters πάνω από 25 Αμερικανοί, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και οι κυβερνητικές οδηγίες αναφέρουν ότι οι άνεργοι που δικαιούνται επιδόματα θα τα εισπράξουν εντός τριών εβδομάδων από την αίτησή τους, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν το διπλάσιο διάστημα. Με την απόγνωσή τους να αυξάνεται, σχηματίζουν ουρές στις τράπεζες τροφίμων ή παρακαλούν τους ιδιοκτήτες των σπιτιών τους για μια παράταση της καταβολής του ενοικίου. Οι περισσότεροι περνούν τις μέρες τους αναζητώντας απαντήσεις από τους εξαιρετικά πιεσμένους διοικητικούς υπαλλήλους του Δημοσίου.

“Νιώθω απογοητευμένη απέναντι στην κυβέρνηση”, ανέφερε η Alejandra σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Reuters.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις δήλωσε τη Δευτέρα πως η πολιτεία του έχει αναδιαμορφώσει και επεκτείνει το υπολογιστικό σύστημά της, ενώ έχει επιστρατεύσει 2.000 υπαλλήλους για την τηλεφωνική επικοινωνία με το κοινό και σχεδιάζει έρευνα για τις αποτυχίες των συστημάτων της. Τα άτομα που έκαναν αιτήσεις τον Μάρτιο και εξακολουθούν να μην έχουν λάβει επιδόματα, είναι πιθανό να μην συμπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ή να μην το δικαιούνται, τόνισε.

Τεράστια πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες

Κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων εβδομάδων, οι πολιτείες παλεύουν με την επεξεργασία των 33 εκατομμυρίων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, περισσότερες από όσες εξετάζουν συνήθως μέσα σε ένα χρόνο. Ο αριθμός δεν συμπεριλαμβάνει εκείνους που δεν ήταν καν σε θέση να υποβάλουν αίτηση εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων, και οι οποίοι ενδέχεται να αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.

Οι συνεντεύξεις του Reuters σε τέσσερις πολιτείες (Φλόριντα, Μίσιγκαν, Αριζόνα και Μινεσότα) αποκαλύπτουν τεράστιες αποκλίσεις στο κατά πόσον οι δικαιούχοι έχουν εισπράξει το επίδομα, με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Στη Μινεσότα, όπου οι δημόσιοι λειτουργοί απαντούν στο κοινό μέσω των κοινωνικών δικτύων και του τηλεφώνου, έξι στους επτά ανέργους δηλώνουν ότι έχουν λάβει τα χρήματά τους – το ποσό μερικές φορές ξεπερνά το κανονικό τους μηνιαίο εισόδημα.

Στη Φλόριντα, όπου τα προβλήματα στο σύστημα υπολογιστών έχουν προκαλέσει την κατακραυγή των πολιτών, μόνο τρεις από τους οκτώ ανέργους έχουν εισπράξει το επίδομα, ενώ κανείς από τα έξι άτομα στην Αριζόνα και τα οκτώ στο Μίσιγκαν δεν έχει δει προς το παρόν χρήματα στον λογαριασμό του.

Σε κάθε πολιτεία, οι πολίτες αναφέρουν αντίστοιχες εμπειρίες με το σύστημα αποζημιώσεων. Ορισμένοι που έχουν αρχίσει να εισπράττουν τα χρήματά τους, λένε ότι πιστεύουν πως οι δημόσιοι λειτουργοί κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να διαχειριστούν μια κρίση που κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, όμως ακόμη κι εκείνοι αναφέρουν δυσκολίες στη λειτουργία του συστήματος.

Και οι τέσσερις πολιτείες αντιμετωπίζουν έναν τεράστιο αριθμό αιτήσεων και παίζουν σημαντικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι κυβερνήτες στην Φλόριντα και την Αριζόνα είναι Δημοκρατικοί, ενώ στο Μίσιγκαν και τη Μινεσότα Ρεπουμπλικάνοι.

“Θέλω αυτά που μου χρωστάνε”

Πριν την πανδημία η Ντέσαν Χέντρικ, που εργαζόταν ως σερβιτόρα στο Ντιτρόιτ, έκανε οικονομίες για να αγοράσει νέα κατοικία. Τώρα δεν ξέρει αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει το φαγητό της για τις επόμενες μέρες.

Η Χέντρικ, η οποία συγκατοικεί σε ένα μικρό σπίτι και απολύεται για πρώτη φορά στα 25 χρόνια εργασίας της δεν έχει λάβει ακόμη επίδομα, μετά την απόλυσή της στις 16 Μαρτίου.

“Δεν ξέρω ποιον να κατηγορήσω. Απλώς θέλω αυτά που μου χρωστάνε”, λέει η ίδια.

Από κάποιες απόψεις, το Μίσιγκαν ανήκει στις πολιτείες που τα έχουν καταφέρει καλά, καθώς μέχρι τις 25 Απριλίου είχε εντάξει το 21,1% των ενηλίκων παραγωγικής ηλικίας σε προγράμματα ανεργίας. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στη χώρα και υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο του 13,3% για όλες τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτό δεν παρηγορεί την Χέντρικ που εδώ και πάνω από ένα μήνα παλεύει με την ιστοσελίδα της αίτησης και αποτυγχάνει διαρκώς, ενώ αδυνατεί να βρει κάποιον υπεύθυνο στο τηλέφωνο. Η αίτησή της δεν έγινε δεκτή μέχρι τις 18 Απριλίου, κανονικά, θα έπρεπε να έχει λάβει τα χρήματά της στις αρχές Απριλίου.

Όπως αποκαλύπτει στο Reuters, επιβιώνει τρώγοντας σούπα σε κονσέρβα και είναι πίσω στους λογαριασμούς της κατά 4,000 δολάρια.

Η εκπρόσωπος του τμήματος Εργασίας και Επαγγελματικών Ευκαιριών του Μίσιγκαν Έρικα Κουέιλι, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως σημειώνει ότι έχουν επεκταθεί οι ώρες λειτουργίας των τηλεφωνικών κέντρων και έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των υπαλλήλων που ασχολείται με την εξυπηρέτηση του κοινού.

Για τον Τζαμέλ Βερς, κάτοικο του Φίνιξ, η ανεργία δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες, καθώς πάσχει από αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, ένα αυτοάνοσο που του προκαλεί σοβαρούς πόνους στις αρθρώσεις, τα μάτια και το στομάχι.

Μαζί με τη δουλειά του ως λογιστής στις 9 Απριλίου έχασε και την ασφαλιστική του κάλυψη. Τώρα δεν ξέρει πώς θα εξασφαλίσει τα 2,000 δολάρια το μήνα που απαιτούνται για την αγωγή του.

“Όταν η ασθένεια φουντώνει, το κάνει γρήγορα, βίαια και χωρίς προειδοποίηση”, λέει ο ίδιος.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Αριζόνα, Νταγκ Ντούσι χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς τον Μάρτιο, επιτρέποντας στους δικαιούχους να πληρωθούν νωρίτερα και αίροντας τον όρο αναζήτησης εργασίας. Όμως έως τις 25 Απριλίου μόλις το 5,9% των δικαιούχων είχε λάβει τα χρήματά του. Πρόκειται για το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στη χώρα.

Ο Βερς, που δεν έχει λάβει ακόμη το επίδομά του, αναφέρει ότι προσπαθεί καθημερινά να μιλήσει με κάποιον υπάλληλο, κάνοντας έως και 100 κλήσεις και ξεκινώντας τις προσπάθειες πριν τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, ώστε να πιάσει θέση στη νοητή ουρά.

Προτεραιότητες : Δάνειο, τρόφιμα και πάνες

Τα πράγματα δείχνουν καλύτερα στη Μινεσότα, όπου αναφέρεται πως οι άνεργοι που κάνουν αιτήσεις λαμβάνουν τα χρήματά τους την ίδια εβδομάδα. Ταυτόχρονα, η πολιτεία προσφέρει έως και 740 δολάρια την εβδομάδα, ένα από τα υψηλότερα ποσά στις ΗΠΑ. Μέχρι τις 18 Απριλίου, η πολιτεία είχε καταγράψει το 13,8% των δικαιούχων, ποσοστό ελαφρώς καλύτερο από το μέσο όρο.

Αυτόματο πρόγραμμα επανάκλησης χρησιμοποιούσε ο πωλητής αυτοκινήτων Πρέστον Τζόργγκενσεν για να καταφέρει να πιάσει γραμμή, κάνοντας 200 κλήσεις την ημέρα επί δύο εβδομάδες μετά την απόρριψη της αίτησής του. Όταν κατάφερε να πιάσει γραμμή, έμεινε σε αναμονή επί πέντε ώρες. Στο τέλος κάποιος απλώς του έκλεισε το τηλέφωνο.

Πριν δύο εβδομάδες ενημερώθηκε ότι το αίτημά του εγκρίθηκε.

Ο Τζόργκενσεν, ο οποίος είναι 36 ετών, θα λάβει ελάχιστα χρήματα σε σχέση με τα 8,000 δολάρια που έβγαζε κάθε μήνα. Όμως ελπίζει με αυτά να καλύψει το δάνειο, τα τρόφιμα και τις πάνες για τα τρία μικρά παιδιά του. Η γυναίκα του, η οποία ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών τους, είναι και πάλι έγκυος. Ο ίδιος εκφράζει την κατανόησή του για τους δημόσιους υπαλλήλους:

“Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, και κάνουν το καλύτερο που μπορούν”.

Εκατομμύρια άνεργοι σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να μην έχουν λάβει ούτε ένα δολάριο.

Η Τζέσικα Ντα Σίλβα, κάτοικος μιας παραλιακής πόλης της Φλόριντα, της πολιτείας με τη χειρότερη απόδοση στην καταβολή των επιδομάτων, εξακολουθεί να μην έχει εισπράξει τα χρήματά της, τα οποία θα αγγίξουν μόλις τον μισό κανονικό της μισθό.

“Αυτή τη στιγμή μου φτάνει απλώς να λάβω το οτιδήποτε”, τονίζει στον Guardian, καθώς η ίδια και ο σύζυγός της αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

“Αυτή η κατάσταση σε διαλύει. Σε κάνει να χάνεις τον ύπνο σου, σε κάνει να τρως υπερβολικά ή να μην τρως τίποτα απολύτως”, προσθέτει η Ντα Σίλβα.

Πηγή: www.reuters.com

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024