Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία : Τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από κοροναϊό οι μαύροι πολίτες σε σχέση με τους λευκούς

Βρετανία : Τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από κοροναϊό οι μαύροι πολίτες σε σχέση με τους λευκούς

Έρευνα της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία για την ανισότητα εν μέσω της πανδημίας στην Αγγλία και την Ουαλία

Τέσσερις φορές πιο πιθανό είναι να πεθάνουν από κοροναϊό οι μαύροι Βρετανοί πολίτες σε σχέση με τους λευκούς, σύμφωνα με ανησυχητικά επίσημα στοιχεία που δείχνουν την δραματική διαφορά των επιπτώσεων της πανδημίας στις κοινότητες της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακάλυψε ότι η απόκλιση δεν οφείλεται μόνο σε προϋπάρχουσες διαφοροποιήσεις στον πλούτο, την υγεία, την εκπαίδευση και τις συνθήκες στέγασης.

Λαμβάνοντας υπόψη της διαφορές στην ηλικία και τα στοιχεία που ανέφεραν οι συμμετέχοντες για την υγεία, τις τυχόν αναπηρίες και άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι μαύροι πολίτες είχαν και πάλι σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από κοροναϊό σε σχέση με τους λευκούς.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι άνδρες με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ήταν 1,8 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από την ασθένεια σε σχέση με τους λευκούς άνδρες, αφού τα ευρήματα ελέγχθηκαν για άλλες υποκείμενες συνθήκες, ενώ οι γυναίκες των ίδιων εθνικοτήτων ήταν 1,6 φορές πιο πιθανό να χάσουν την ζωή τους από τον ιό σε σχέση με τις λευκές συμπολίτιδές τους.

Ο κίνδυνος θανάτου από κοροναϊό για τα άτομα κινεζικής ή μεικτής καταγωγής ήταν κοινός με αυτόν των λευκών.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διαφορά της θνητότητας στις μειονοτικές ομάδες, είναι εν μέρει αποτέλεσμα κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και άλλων συνθηκών, όμως και πάλι ένα μέρος της διαφοράς μένει να εξηγηθεί”, αναφέρει η υπηρεσία.

Έρευνα του Guardian τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι οι μειονότητες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από τον κοροναϊό, ενώ έδειξε ότι περιοχές με υψηλό αριθμό μειονοτικών ομάδων στην Αγγλία και την Ουαλία έτειναν να πεθαίνουν σε υψηλότερα ποσοστά από την ασθένεια.

Τι μπορεί να φταίει

Ενώ μόλις το 2% των βρετανικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει προβλήματα συνύπαρξης πολλών ανθρώπων σε μικρούς χώρους για το διάστημα 2014 – 2017, στις μειονοτικές κοινότητες το ποσοστό αυτό σκαρφάλωνε στο 30% για τους Μπαγκλαντεσιανούς, στο 16% για τους Πακιστανούς και στο 12% για τους μαύρους πολίτες. Αυτές οι ομάδες είναι και πιθανότερο να εργάζονται στην πρώτη γραμμή του δημόσιου συστήματος υγείας στην Αγγλία, όπου το 21% του συνόλου των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας δεν είναι λευκοί, σε σχέση με το 14% του συνολικού πληθυσμού της Αγγλίας και τηςς Ουαλίας. Οι μαύροι, πακιστανικοί και μπαγκλαντεσιανοί πληθυσμοί έχει αποδειχθεί πως αντιμετωπίζουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και παιδικής φτώχειας.

“Με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει την μεγαλύτερη ύφεση από την έναρξη τήρησης σχετικών στοιχείων, πρέπει να αναρωτηθούμε σε τι είδους κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε μετά το πέρας της πανδημίας”, δήλωσε στον Guardian η Helen Barnard, διευθύντρια του Ιδρύματος Joseph Rowntree. “Δεν χρειάζεται τα πράγματα να είναι έτσι – ως κοινωνία που θέλει να θεωρεί τον εαυτό της δίκαιο και αλληλέγγυο πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε καλύτερα”.

Η εθνικότητα αιτία αυξημένου κινδύνου

Τα στοιχεία που αναφέρονται στους θανάτους από τις 2 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου είναι η πρώτη επίσημη απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο η πανδημία επηρεάζει τις διαφορετικές μειονοτικές ομάδες στην Αγγλία και την Ουαλία. Έπονται της διαδεδομένης ανησυχίας σε σχέση με τις προϋπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των μαύρων και μειονοτικών πληθυσμών, ιδιαιτέρως σε ότι έχει να κάνει με την καρδιαγγειακή υγεία και τον διαβήτη, και οι οποίες μεγεθύνονται κατά την πανδημία.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιο μέρος της διαφοράς της θνητότητας οφείλεται καθαρά στην εθνικότητα, οι στατιστικοί προσάρμοσαν τα δεδομένα τους με βάση την ηλικία, την περιοχή, την ταξινόμηση σε αστικές και επαρχιακές περιοχές, την σύσταση των νοικοκυριών, τους τίτλους σπουδών, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την κτήση σπιτιού και την κατάσταση της υγείας με βάση την απογραφή του 2011.

“Τα προσαρμοσμένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η διαφορά που εντοπίστηκε δεν οφείλεται σε κανέναν από αυτούς τους παράγοντες, ως προς τα οποία τα μέλη των κοινοτήτων ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ τους”, σημειώνει η στατιστική υπηρεσία.

Μετά τις προσαρμογές, οι Ινδοί άνδρες και γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με τα άτομα μπαγκλαντεσιανής ή πακιστανικής καταγωγής, όμως και πάλι 1,3 και 1,4 φορές πιο ευάλωτοι από τους λευκούς.

Οι Κινέζες γυναίκες ήταν η μόνη ομάδα που αποδείχθηκε λιγότερο ευάλωτη από τους λευκούς, μετά την προσαρμογή των στοιχείων, όμως οι Κινέζοι άνδρες ήταν 1,2 φορές πιο ευάλωτοι.

Επιπλέον, με βάση την έρευνα, η πιθανότητα απώλειας ζωής από τον ιό παρέμενε εξίσου αυξημένη ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν τα άτομα μεταναστευτικής καταγωγής.

Οι διαφορές ενδέχεται να προκύπτουν από παράγοντες που δεν λαμβάνονταν υπόψη από την έρευνα.

Ορισμένες ομάδες ενδέχεται να υπερεκπροσωπούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με το κοινό, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να νοσήσουν. Περίπου το 12,8% των εργαζομένων μπαγκλαντεσιανής και πακιστανικής καταγωγής εργάζονται ως οδηγοί σε λεωφορεία ή ταξί σε σύγκριση με το 3,5% των λευκών.

Επιπλέον, η έρευνα λαμβάνει υπόψη της τα υποκείμενα νοσήματα που αναφέρθηκαν κατά την απογραφή του 2011, όμως ενδέχεται να μην συμπεριλαμβάνει άλλα προβλήματα υγείας που είναι ικανά να αυξήσουν τη θνησιμότητα.

Το υπουργείο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας αναφέρει: “Δυστυχώς ο ιός δείχνει να πλήττει δυσανάλογα άτομα μειονοτικής καταγωγής. Είναι ζωτικό να ανακαλύψουμε ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους”.

Πηγή: www.thegurardian.com

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024