Τεταμένο παραμένει το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ συνεδριάζει το Eurogroup, για τον τρόπο στήριξης και χρηματοδότησης των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού.

Εκκλήσεις για λύση που θα αποδεικνύει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της απευθύνουν αξιωματούχοι κρούοντας κώδωνα κινδύνου για διάλυση της ΕΕ σε περίπτωση αποτυχίας.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία καταθέτει πρόταση στη Κομισιόν, ζητώντας το μέγεθος του ταμείου για την ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία να φθάνει τα 150-300 δισεκ. ευρώ κατ’ έτος το 2021-23.

Τζεντιλόνι: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε σταυροδρόμι και κινδυνεύει να διαλυθεί εάν οι κυβερνήσεις δεν συμφωνήσουν γρήγορα επί ενός νέου ταμείου για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη του ευρωπαϊκού μπλοκ από την κρίση του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Είμαστε πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να έχουμε μια ισχυρή κοινή απάντηση –αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί— είτε κινδυνεύει ολόκληρο το σχέδιο», δήλωσε ο Τζεντιλόνι, ζητώντας τη σύσταση το φθινόπωρο ενός ταμείου ανάκαμψης που θα αμβλύνει τις οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι χρειάζεται μια κοινή απάντηση αλλά πασχίζουν να βρουν κοινό έδαφος για τη δημοσιονομική στήριξη που μπορεί να προσφερθεί μέσω αυτού του νέου εργαλείου.

Η Γαλλία προτείνει το μέγεθος του Tαμείου να φθάνει τα 150-300 δισ. ευρώ

Το Παρίσι πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος κατ’ έτος, ή περίπου 150-300 δισεκ. ευρώ, το 2021-23, σύμφωνα με γαλλική πρόταση στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Η πρόταση έρχεται την ώρα που η ΕΕ συζητά πώς να επανεκκινήσει την ανάπτυξη ύστερα από την παράλυση που προκάλεσε στην οικονομία ο κοροναϊός.

Η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει επίσημη πρόταση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Μαΐου για έναν νέο κοινό προϋπολογισμό για τα 27 κράτη-μέλη για το 2021-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης που τον συνοδεύει.

«Το μέγεθος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1-2% του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος της ΕΕ κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα δώσει στον προϋπολογισμό της ΕΕ συμπληρωματικά 150-300 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο μεταξύ του 2021 και του 2023», αναφέρεται στο γαλλικό έγγραφο.

«Τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη θα μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό, αλλά πρέπει να παραμείνουν συμπληρωματικά προς τις επιχορηγήσεις. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία, αυτά τα δάνεια θα πρέπει να έχουν περίοδο χάριτος, πολύ μεγάλη ωρίμανση και χαμηλό επιτόκιο… Είναι επίσης σημαντικό αυτό το ταμείο να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν πριν τεθεί σε ισχύ το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters