Δημήτρης Κρεμαστινός : Ο διακεκριμένος επιστήμονας
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Χάλκη Δωδεκανήσου 1 Μαΐου 1942 – Αθήνα 8 Μαΐου 2020) ήταν ιατρός, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Χάλκη Δωδεκανήσου 1 Μαΐου 1942 – Αθήνα 8 Μαΐου 2020) ήταν ιατρός, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Υπήρξε προσωπικός ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, καθώς και διευθυντής καρδιολογικών κλινικών των νοσοκομείων Γεννηματά, Ωνασείου και Αττικού.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπήρξε διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και διακεκριμένο μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, προσκεκλημένος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Λονδίνου και Emory της Ατλάντα (ΗΠΑ), καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Το επιστημονικό και το κυριότερο μέρος του κοινωνικού έργου του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα.
Το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού του έργου το πραγματοποίησε ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.
Το 1993 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εκτίμησε πέραν των ιατρικών ικανοτήτων και τις γενικότερες απόψεις του περί ενός σύγχρονου εθνικού συστήματος υγείας και πρόνοιας.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μετεκπαιδεύτηκε με κρατική υποτροφία στη σύγχρονη Καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital, κατά τα έτη 1973-1976).
Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια.
Εκ του μηδενός δημιούργησε τη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.
Το ερευνητικό του έργο, που έχει διεθνή αναγνώριση και βράβευση, στηρίχτηκε στην έρευνα σε βάθος και όχι σε πλάτος, γεγονός που επιβεβαιώνεται από θετικές βιβλιογραφικές αναφορές και όχι απλώς αναφορές.
Ο εκλιπών είχε συγγράψει ακαδημαϊκά συγγράμματα, καθώς και βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία, καθώς και πληθώρα επιστημονικών εργασιών (2.550 ελληνικές και ξενόγλωσσες επιστημονικές εργασίες υψηλού κύρους), εκ των οποίων 486 δημοσιεύτηκαν σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μεταξύ άλλων, συνέγραψε δύο πανεπιστημιακά συγγράμματα («Επίτομη Καρδιολογία» και «Εξελίξεις στην Καρδιολογία»), καθώς και 2 εκλαϊκευμένα («Τα μυστικά της καρδιάς» και «Πώς θα νικήσουμε τις καρδιακές παθήσεις»).
Το επιστημονικό έργο του αναφέρεται στο επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.
Επίσης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε τιμηθεί για το ερευνητικό του έργο με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ κυκλοφορεί το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ