Προσφυγικό – Μηταράκης: Εκτός από τους αιτούντες άσυλο, έχει και η χώρα δικαιώματα
Καταλυτική χαρακτήρισε για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τη συμβολή του νομοσχεδίου για το προσφυγικό και τη μεταναστευτική νομοθεσία, το οποίο καλείται - αργότερα σήμερα - να ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Καταλυτική χαρακτήρισε για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τη συμβολή του νομοσχεδίου για το προσφυγικό και τη μεταναστευτική νομοθεσία, το οποίο καλείται – αργότερα σήμερα – να ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής.
Προτεραιότητα η μείωση των ροών στα νησιά
Μιλώντας μετά τους εισηγητές των κομμάτων στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά.
Απαντώντας, δε, στην κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα κράτησης και διερμηνείας, τόνισε ότι εκτός από τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που «εφαρμόζουμε πλήρως, δικαιώματα έχει πρωτίστως και η χώρα. Είναι συνταγματική υποχρέωση μας η προστασία των συνόρων και η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών» είπε ο κ. Μηταράκης.
Ειδικότερα για το θέμα της γλώσσας διερμηνείας, με την προσθήκη της έννοιας της γλώσσας που «ευλόγως κατανοούν» οι αιτούντες, ο κ. Μηταράκης μίλησε για καταχρηστική άσκηση δικαιώματος.
Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος
Όπως είπε, το 1ο εξάμηνο του 2019 ήταν 500 περιπτώσεις Αφρικανών στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Λέσβου, που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, διότι δεν βρίσκονταν διερμηνείς για σπάνιες γλώσσες που ισχυρίστηκαν ότι μιλούν. Αλλά οι ίδιοι είχαν συμπληρώσει αίτηση για την πρώτη καταγραφή στα αγγλικά ή γαλλικά που ήταν επίσημη γλώσσα στις χώρες τους.
Έχω την απορία, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, πως αυτοί οι 500 μπορούσαν να συνεννοηθούν με τους δικηγόρους τους και τις ΜΚΟ, ενώ οι τελευταίες δεν μπορούσαν να μας βρουν διερμηνείς που πληρώνονται από δημόσιο, για να διευκολύνουν τη συνέντευξη.
Σημείωσε επίσης ότι όταν βγήκαν κάποιες απορριπτικές αποφάσεις, έγιναν ακολούθως προσφυγές, «που όμως απορρίφθηκαν λόγω καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος».
Ενοχικό σύνδρομο
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, την οποία «είχε δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και οδηγούσε «όπως γνωρίζουν οι νησιώτες» σε συμφόρηση αιτούντων στα νησιά, τα οποία «μετατράπηκαν σε αποθήκες» ανθρώπων.
Χαρακτήρισε επίσης «ρητορικό» το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για αποσυμφόρηση, το οποίο όπως είπε «ακούγεται ως ενοχικό σύνδρομο».
Μετακλητοί υπάλληλοι
Απαντώντας στην κριτική για τα θέματα προσωπικού του υπουργείου είπε ότι κατέθεσε ήδη βελτιωτική ρύθμιση ώστε οι μετακλητοί να μην μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.
Αναφερόμενος στον αριθμό των μετακλητών είπε ότι στο υπουργείο υπηρετούν 1.647 υπάλληλοι και ότι «προσθέσαμε» 8 μετακλητούς σε πέντε γραφεία διοίκησης, και 15 έκτακτους μετακλητούς (με θητεία έως 31/12) στη νομική υπηρεσία, στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων εν όψει και της διεθνούς διαπραγμάτευσης για τον νέο κανονισμό του Δουβλίνου, και στην τεχνική υπηρεσία,
«Δηλαδή το 1,3% στο υπουργείο είναι μετακλητοί. Ε, αυτό δεν το λες και υπουργείο μετακλητών εάν δεν θες να λαϊκίσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Οι ΜΚΟ διοικούν το 90% των δομών
Όπως κατήγγειλε ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στο θέμα της μετανάστευσης με τις ΜΚΟ, «που σήμερα διοικούν το 90% των δομών της χώρας, χρηματοδοτούνται από κονδύλια που είναι για την Ελλάδα, αλλά τα παίρνουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ. Δηλαδή είχαν διοριστεί χιλιάδες «μετακλητοί», με τα δικά μας χρήματα, χωρίς έλεγχο. «Είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για εξωτερική ανάθεση (outsourcing), αλλά το 90% δεν είναι εξωτερική ανάθεση, αλλά ιδιωτικοποίηση», παρατήρησε ο κ. Μηταράκης.
Ακολούθως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρέθεσε στοιχεία για τα κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ στην Ελλάδα το διάστημα 2015-2019: Το υπουργείο απορρόφησε μόλις το 1,9% είπε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε ότι το 82% των κονδυλίων (1,3 δισ.) πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ, για να διαχειριστούν εκ μέρους της Πολιτείας το μεταναστευτικό, «χωρίς τον νόμο των δημοσίων συμβάσεων, και με μετακλητούς».
Δημόσιες συμβάσεις
Για τις δημόσιες συμβάσεις του υπουργείο του – και αφού σημείωσε ότι θα ενταχθούν στη διαδικασία ολικής ανανέωσης της σχετικής νομοθεσίας που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο – είπε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια με τη σύναψη μεγάλων διεθνών συμφωνιών.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Μηταράκης, προχθές δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της ΕΕ, η πρώτη συμφωνία-πλαίσιο του υπουργείου για την καθαριότητα όλων των δομών και υπηρεσιών της Υπηρεσίας Ασύλου για 4 χρόνια, ενός έργου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.
«Πρέπει να μπούμε σε ανοιχτές διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες και ξεκινάμε με την καθαριότητα» είπε ο κ. Μηταράκης.
Εξάλλου, επανέλαβε ότι ορισμένες κατεπείγουσες διαδικασίες είναι αναγκαίες καθώς «δεν μπορείς να προβλέψεις» ροές όπως αυτή του Μαρτίου, που μπήκαν 2.000 άνθρωποι, με γεμάτες τις δομές.
Τέλος για το θέμα των απορρήτων δαπανών, οι οποίες «γίνονται γνωστές στα κόμματα μέσω Βουλής», είπε ότι πρέπει να τις δούμε υπό το πρίσμα της ανάγκης αντιμετώπισης των διακινητών, των κυκλωμάτων που εμποδίζουν απελάσεις, και των κυκλωμάτων εντός των δομών.
Γ. Ψυχογιός
Σας είχαμε επισημάνει ότι η γενικευμένη κράτηση θα εκθέσει τη χώρα είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός.
Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε την επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία, όπως είπε ο κ. Ψυχογιός, ζήτησε από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τη γενικευμένη και αόριστη κράτηση που «διατηρείται σε δήθεν κλειστές δομές».
Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να μη συγκρίνει στοιχεία για τους παραμένοντες στα νησιά με τους προηγούμενους μήνες «δηλαδή με τον εαυτό σας» αλλά να συγκρίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ «που ήταν 17.000 στα νησιά και εσείς έχετε 34 χιλιάδες».
Κ. Κατσαφάδος
Προτεραιότητά μας είναι να ξεχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους παράνομα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Κατσαφάδος σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να μας πει «ένα νούμερο», πόσους μετανάστες και πόσους πρόσφυγες αντέχει η χώρα, «για να μην κάνουμε τους τσάμπα μάγκες στην αίθουσα».
Για τους μετακλητούς είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ αυτής της λύσης, αλλά βρήκε «άδειο κουφάρι» του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με μόλις έναν δικηγόρο στην νομική υπηρεσία και μόλις τέσσερις μηχανικούς στην τεχνική υπηρεσία.
Β. Κεγκέρογλου – Γ. Καμίνης
Να αποσύρει τις διατάξεις για την πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων, τις «απόρρητες» συμβάσεις και τα «μυστικά» κονδύλια κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου.
Σημειώνεται ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τροπολογία με τίτλο «κατάργηση κατά παρέκκλιση διατάξεων στις διαδικασίες ανάθεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».
Ως προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, που «δεν ωφελεί σε τίποτα» χαρακτήρισε την παρέμβαση Κεγκέρογλου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης.
Η κυβέρνηση νομοθετεί υπό την πίεση των κρίσεων, όπως φάνηκε με τη επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης, είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνης.
Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη η κυβέρνηση «εξαπάτησε» τους νησιώτες προεκλογικά, μιλώντας για αποσυμφόρηση των νησιών και τώρα «κάνετε επιτάξεις» στα νησιά και δημιουργείτε «δαιδαλώδεις κλειστές δομές».
Ο κ. Καμίνης επανέλαβε τη σφοδρή αντίρρηση του κόμματός του στις διατάξεις για τις συμβάσεις και τα απόρρητα κονδύλια, ωστόσο, είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει τη διάταξη για το μητρώο ΜΚΟ.
Προανήγγειλε, τέλος την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα 52, 53, 54, 55, 56, 58 και 59 του νομοσχεδίου, που «αφορούν τις απευθείας αναθέσεις, τις κατά παρέκκλιση συμβάσεις και την αθρόα πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων».
«Η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες για εμάς και αποτελούν διαχρονικά τον πυρήνα της πολιτικής ταυτότητας της παράταξής μας» είπε ο κ. Καμίνης,
Μ. Κομνηνάκα
Η αγορήτρια του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα είπε ότι η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στους αιτούντες και επιδιώκει να κάνει δυσκολότερη την απόδοση ασύλου.
Στόχος της κυβέρνηση είναι να κάνει πιο αβίωτο τον βίο των μεταναστών/προσφύγων για να πάψει η χώρα να είναι ελκυστικός προορισμός, είπε η κ. Κομνηνάκα. Ζήτησε επίσης, να καταργηθεί το «Δουβλίνο» και να οργανωθεί η διαδικασία απόδοσης ασύλου εντός της Τουρκίας.
Α. Μυλωνάκης
Ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης επιδόθηκε σε ρατσιστικό παραλήρημα και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, φωνές από την κοινωνία του δίδουν τον τίτλο «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Επανέλαβε επίσης την πρόταση του κόμματός του να σταλούν οι «λαθρομετανάστες» σε ακατοίκητα νησιά όπως κάνει Δανία.
Φ. Μπακαδήμα
Να πάψει η Ελλάδα να είναι ο δεσμοφύλακας της Ευρώπης ζήτησε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα η οποία τάχθηκε υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών και την μεταφορά προσφύγων/μεταναστών στην ενδοχώρα και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η κα Μπακαδήμα είπε ότι και αυτό το νομοσχέδιο της ΝΔ διαπνέεται απόν νεοφιλελεύθερη λογική φέροντας ως παράδειγμα ότι διατηρεί την πρόβλεψη της διοικητικής κράτησης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ενώ δεν αναζητά τα χαμένα παιδιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις