Προσφυγικό : «Πόλεμος» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το νέο νομοσχέδιο
Απο πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως το νέο νομοσχέδιο φέρνει απελάσεις ανηλίκων, με την κυβέρνηση να τονίζει πως «όποιος μετανάστης δεν χρήζει προστασίας θα επιστρέφεται πίσω».
Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον απόηχο του νέου νομοσχεδίου για το προσφυγικό.
Απο πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως το νέο νομοσχέδιο φέρνει απελάσεις ανηλίκων, με την κυβέρνηση να τονίζει πως «όποιος μετανάστης δεν χρήζει προστασίας θα επιστρέφεται πίσω».
Το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ έχουν επίσης εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο με τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα να κάνει λόγο για «νέες σιδερόφρακτες φυλακές της ΕΕ» ενώ η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για αδιαφάνεια και απόπειρα διαμόρφωσης κομματικού κράτους.
Έντονη αντιπαράθεση Κουμουτσάκου-Τζανακόπουλου
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται γεωπολιτικούς λόγους για την κατάσταση στο μεταναστευτικό επί ημερών του αλλά για τις ροές του Ιουλίου και Αυγούστου του 2019 λέει ότι φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ και όχι η Τουρκία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Τζανακόπουλο, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχαν γεωπολιτικοί λόγοι και ότι αυτό το εκλαμβάνει ως μια δικαιολόγηση της απαράδεκτης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στη χώρα είπε ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνοντας ότι «γεννιόνται τα μεταναστευτικά κύματα από γεωπολιτικούς λόγους, όμως τo που αυτά αυτά στρέφονται και το πως αυτά τα διαχειρίζεται ένα κράτος αφορά τις κυβερνήσεις [..] κι εκεί πήρατε κάτω από τη βάση, είχατε μια καταστροφική πολιτική». Επέκρινε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, δεν είπε ούτε μια λέξη καταδίκης της πολιτικής της Τουρκίας: Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι γεωπολιτικοί οι λόγοι για τις ροές , κι εσείς λέτε όχι, ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, φταίει η κυβέρνηση και όχι η Τουρκία.
Ζητώντας τον λόγο, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι προσυπογράφει πως είναι γεωπολιτικοί οι λόγοι της αύξησης των ροών, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέλεξε αυτές τις ροές μεταναστών/προσφύγων «για λόγους βιοπολιτικής επιλογής δήθεν αποτροπής», να τους εγκλωβίσει στα νησιά και να τους εξαθλιώσει. Πήρατε αυτή την επιλογή για να κάνετε το χατήρι ιδεολογικών , κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που εσείς καλλιεργήσατε, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι «από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την πολιτική Ερντογάν και την ίδια στιγμή είπαμε ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από τον Ερντογάν δεν μπορούν να νομιμοποιούν επιλογές από μεριάς κυβέρνησης, για αντιπαραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».
Ανταπαντώντας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ο εγκλωβισμός στα νησιά «είναι δικό σας έργο» με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016.
«Όποιος δεν προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη και δεν χρήζει προστασίας και ασύλου»
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Όποιος δεν προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη και δεν χρήζει προστασίας και ασύλου, ας μην ρισκάρει τη ζωή του για να διαβεί παράνομα τα σύνορά μας. Δεν είναι ευπρόσδεκτος και σύντομα θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσής του». Αυτό τόνισε βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η απόπειρα εισβολής στα ελληνικά σύνορα από μετανάστες με την αρωγή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και παρακρατικών στοιχείων σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο απειλής για την Ελλάδα. Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης έδωσε την κατάλληλη απάντηση. Και επιπλέον, η χώρα μας κέρδισε με το σπαθί της την αναγνώριση ότι τα σύνορά μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στην πράξη με την συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην φύλαξη του Έβρου».
Για το νομοσχέδιο o κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «δεν επιτρέπεται να σέρνεται η διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία για όσους πραγματικά δικαιούνται το καθεστώς ασύλου, όπως είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία. Αντιθέτως, γίνεται εκμετάλλευση από άλλες κατηγορίες οικονομικών μεταναστών. Και επιπλέον, καταλήγει να γίνει κράχτης για όλους όσοι φιλοδοξούν να διαβούν τα σύνορα για να διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτείται ταχύτητα στην έκδοση των αποφάσεων. Όσοι είναι πρόσφυγες να λαμβάνουν όλα τα προνόμια που προβλέπονται από τις διεθνείς συνθήκες. Σε όσους, όμως, η αίτηση απορρίπτεται να υπάρχει ένας και μόνο δρόμος, αυτός της επιστροφής στην πατρίδα τους. Μόνον έτσι θα δοθεί το ορθό μήνυμα. Κι αυτό έρχεται να κάνει το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. Να επιταχύνει διαδικασίες με σύντμηση προθεσμιών και να αυστηροποιήσει το πλαίσιο».
Φωτίου: Το νομοσχέδιο φέρνει απελάσεις ανηλίκων
Για έλλειψη ανθρωπιάς, που «αποτυπώνεται ανάγλυφα» στις διατάξεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα έκανε λόγο η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου, μιλώντας επί του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με την κα Φωτίου, το μόνο που θέλει να επιτύχει το νομοσχέδιο, «είναι η απέλαση, ακόμη και των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που προέρχονται από δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης» με το εξής «τέχνασμα διεθνούς πρωτοτυπίας: Όσα ανήλικα είναι άνω των 15 ετών δεν θεωρούνται ανήλικοι και υπάγονται σε ταχύρρυθμες διαδικασίας απονομής ασύλου και απέλασης.
Εκτίμησε επίσης ότι η χώρα «θα το βρει μπροστά της στο πρώτο ανήλικο που θα απελάσετε. Μέχρι τότε είναι ντροπή και υποκρισία τα κροκοδείλια δάκρυα για τα «καημένα τα παιδιά» και οι πρωθυπουργικοί αποχαιρετισμοί στα αεροδρόμια όταν από τα 5.200 παιδιά φεύγουν 12 για το Λουξεμβούργο και 49 για τη Γερμανία».
Γεννηματα: Αλλάξτε πολιτική πριν είναι αργά
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα θέματα Ασύλου στους μετανάστες, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφείς τους λόγους για τους οποίους το Κίνημα Αλλαγής το καταψηφίζει, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για αδιαφάνεια και απόπειρα διαμόρφωσης κομματικού κράτους.
«Το νομοσχέδιο σας με αυτό ουσιαστικά ασχολείται, δεν βελτιώνει τη μεταναστευτική νομοθεσία, τη ζωή των κατοίκων, τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν έγινε τους τελευταίους 6 μήνες, ούτε επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ούτε αποσυμφόρηση των νησιών, ούτε επιμερισμός της ευθύνης με την ΕΕ, ούτε μηχανισμός επανεγκατάστασης σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ έχει καταρρεύσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
Ακόμη υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «προσλαμβάνονται μια στρατιά μετακλητών σε όλες τις βαθμίδες, εκ των οποίων πολλοί σε διευθυντικές θέσεις. Αντικαθιστά η ΝΔ με τους»κολλητούς» της, τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.
Και μάλιστα χωρίς να τους ζητούνται καν ιδιαίτερα προσόντα. Μιας και ο νόμος του δήθεν»επιτελικού κράτους» κατήργησε αυτές τις»πολυτέλειες». Δεν χρειάζεται πτυχίο, δεν χρειάζεται τίποτε. Μόνο να ψηφίζεις τον υπουργό» είπε.
Όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, διαιωνίζεται ένα καθεστώς που ευνοεί τη διαφθορά, συνεχίζοντας την πρακτική που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφανείς διαδικασίες σε σειρά συμβάσεων, χωρίς διαγωνισμούς.
Πελατιακές πολιτικές
«Χωρίς να λαμβάνετε μάλιστα υπόψη ότι οι πρακτικές αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Δεν ιδρώνει το αυτί σας ούτε από την παρέμβαση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και του Συνηγόρου του Πολίτη, που τόνισαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι το σ/ν πάσχει από σοβαρότατα προβλήματα νομιμότητας ως προς τις διατάξεις του για τις δημόσιες συμβάσεις.
Αυτές οι πελατειακές πολιτικές έριξαν τη χώρα στα βράχια, στην κρίση και τα μνημόνια. Δεν διδαχθήκατε τίποτε από την καταστροφική περίοδο 2004-2009», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα ως εθνικό και όχι ευρωπαϊκό, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαβίωση των μεταναστών/προσφύγων, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. «Είδαμε τι έγινε με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Κανένα σχέδιο και κανένας προληπτικός έλεγχος. Εικόνες ντροπής στην Ριτσώνα και στο Κρανίδι. Τα ίδια και στην Χίο, στην Σάμο, την Μόρια, την Κω, την Λέρο. Στην ανθρωπιστική κρίση προστέθηκε η υγειονομική», σημείωσε.
Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι αλληλένδετα, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες πολιτικές κι όχι ημίμετρα και επικοινωνιακές φούσκες, όπως είπε, και της πρότεινε να θέσει:
-Την αλλαγή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
-Τον αναλογικό επιμερισμό των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη
-Την αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε και οι διαδικασίες εξέτασης του ασύλου να μη γίνονται μόνο στις χώρες υποδοχής, όπως η χώρα μας και η Ιταλία, θέτοντας ακόμη και βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις.
«Αλλάξτε πολιτική πριν είναι αργά! Δώστε μάχη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην επιτρέψετε στην Τουρκία να κάνει παζάρια που συνδέονται με τα εθνικά μας θέματα. Όλα αυτά όμως έχουν προϋπόθεση τον σεβασμό των θεσμών, της διαφάνειας και του δημοκρατικού διαλόγου. Χωρίς προσχηματικά απόρρητα και κατά παρέκκλιση διατάξεις. Στο όνομα της πατρίδας και όχι στο όνομα του κόμματος και των αδιαφανών ιδιωτικών συμφερόντων», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.
Κουτσούμπας: Καταπάτηση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή, κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης να περνά νομοσχέδια για πολύ σοβαρά θέματα με «εξπρές διαδικασίες» και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ενώ στη Βουλή θα υπάρχει συνωστισμός νομοσχεδίων, την ίδια στιγμή η πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία στα νομοσχέδια αυτά θα θεωρείται επικίνδυνος και μη ανεκτός συνωστισμός. Δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να περάσει εν μέσω υγειονομικής κρίσης νομοσχέδια που λόγω της σημασίας τους θα έπρεπε να εξασφαλιστεί χρόνος, απαραίτητη ενημέρωση αλλά και η κινητοποίηση του ελληνικού λαού και των φορέων του, σημειώνοντας ότι είναι «ζήτημα στοιχειώδους δημοκρατίας».
Είπε ότι και το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έπρεπε να έλθει στη φάση αυτή και με αυτές τις διαδικασίες. Μιλώντας για το νομοσχέδιο είπε ότι «λίγο διάστημα μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις στα νησιά του Αιγαίου ενάντια στη δημιουργία κάθε είδους φυλακής/εγκλωβισμού, η κυβέρνηση έρχεται με το νομοσχέδιο σε συνέχεια και της απαράδεκτης ΠΝΠ που επιτάσσει εκτάσεις να νομοθετήσει τα κλειστά πολυδύναμα κέντρα κράτησης στα νησιά και να προχωρήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων σε όλη την Ελλάδα».
Νέες σιδερόφρακτες φυλακές της ΕΕ
«Φτιάχνετε στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα τις νέες σιδερόφρακτες φυλακές της ΕΕ που εκτός των άλλων θα είναι ενεργές υγειονομικές βόμβες, έτοιμες να εκραγούν εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών και προϋποθέσεων προστασίας και υγιεινής» τόνισε.
Είπε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, εισάγεται σειρά παγίδων και εμποδίων για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, ενώ για την Υπηρεσία Ασύλου όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία κάλυψη των αναγκών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, «αλλά χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε σαφές, ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 17 έμπειρων υπαλλήλων που απολύθηκαν».
Ικανοποιημένοι ο δήμαρχο Χίου και ο περιφερειάρχης
Εύσημα στην κυβέρνηση αλλά και στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, απέδωσαν με δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση συνάντησής τους στη Χίο ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Για πρώτη φορά δημόσια και οι δυο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα σημειώνοντας την αναγκαιότητα συνέχισης της φύλαξης των συνόρων και την ενίσχυση των μέτρων αποσυμφόρησης των νησιών «ώστε να απεγκλωβιστεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από τα νησιά είτε προς την Ευρώπη και την Τουρκία είτε προς την υπόλοιπη Ελλάδα στη βάση της ισοκατανομής του 1%».
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία δομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η αναγκαιότητά τους θα εκλείψει σύντομα, λόγω συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.
Ας σημειωθεί ότι στα νησιά του βορείου Αιγαίου από την 1η Απριλίου έχουν φτάσει συνολικά 88 άτομα με δυο βάρκες που κι αυτές πέρασαν στη Λέσβο. Μια με 37 άτομα την 1η Απριλίου και μια προχθές, 6 Μαΐου, με 51 επιβαίνοντες.
- O Μάρτιν Σκορσέζε ποζάρει για την κόρη του Φραντσέσκα, ενώ παίζει SZA
- Βηθλεέμ χωρίς Χριστούγεννα και χωρίς τουρισμό
- Ο Ραφίνια επέστρεψε στην Κοριτίμπα μετά από 19 χρόνια (pic)
- Τριχόπτωση παντού – Στα τάρταρα η ψυχολογία
- Αλέξης Τσίπρας: Να διαμορφώσουμε μαζί ένα κοινό μέλλον με ελπίδα
- IMDB: Οι (άλλες) καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που έγιναν ποτέ