Χιλή : Κατακραυγή για τον διορισμό ανιψιάς του Πινοσέτ ως υπουργού γυναικείων δικαιωμάτων
Η Μακαρένα Σαντελίτσες έχει επαινέσει τη “θετική πλευρά” της δικτατορίας που διήρκεσε από το 1973 έως το 1990, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότερες από 300 γυναίκες βιάστηκαν κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει προκαλέσει κατακραυγή με την απόφασή του να ορίσει ως υπουργό της κυβέρνησής του μια ανοικτή υποστηρίκτρια της δικτατορίας Πινοσέτ, δίνοντάς της μάλιστα το υπουργείο για τα γυναικεία δικαιώματα και την έμφυλη ισότητα.
Οι αντιδράσεις για την υπουργοποίηση της Μακαρένα Σαντελίτσες, η οποία μάλιστα είναι και ανιψιά του δικτάτορα, εστιάζουν σε μια συνέντευξή της το 2016, στην οποία είχε επαινέσει τη “θετική πλευρά” της δικτατορίας, στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή “εξαφανίστηκαν” από τις αστυνομικές αρχές, με αρκετές χιλιάδες ακόμη να έχουν βασανιστεί και φυλακιστεί.
Επιπλέον, έχει δεχθεί επικρίσεις για τα αμφιλεγόμενα σχόλιά της για τους μετανάστες.
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά τηςς την Τετάρτη, η Σαντελίτσες αρνήθηκε ότι έχει “υποστηρίξει ή δικαιολογήσει” ποτέ τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ ζήτησε από τους Χιλιανούς να την κρίνουν “για ό,τι κάνω από εδώ και στο εξής, ως γυναίκα”.
Όμως οι ακτιβιστές τονίζουν ότι τα σχόλιά της για την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, κατά την οποία τουλάχιστον 316 γυναίκες βιάστηκαν στο πλαίσιο βασανιστηρίων και 11 εκ των οποίων ήταν έγκυοι, δεν συμβαδίζουν με τον νέο της ρόλο.
“Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί εξόφθαλμη πρόκληση και αναδεικνύει την πλήρη περιφρόνηση της κυβέρνησης για τα αιτήματα του χιλιανού φεμινιστικού κινήματος”, αναφέρει στον Guardian η Ρομίνα Παράντα, συνιδρύτρια της φεμινιστικής ομάδας Baila Capucha Baila.
Ποια είναι η Σαντελίτσες
Η Σαντελίτσες σπούδασε δημοσιογραφία και έχει εργαστεί σε αρκετά ΜΜΕ της Χιλής πριν γίνει δήμαρχος της Ολμούε, μιας μικρής πόλης της κεντρικής Χιλής, το 2012.
παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 για να θέσει υποψηφιότητα ως κυβερνήτρια του Βαλπαραΐσο με το ακροδεξιό κόμμα Ανεξάρτητη Δημοκρατική Ένωση. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1983 για να διατηρήσει την πολιτική και οικονομική κληρονομιά της δικτατορίας.
Η θέση είχε μείνει κενή για 54 ημέρες, από τη στιγμή που η προκάτοχος της Σαντελίτσες, Ιζαμπέλ Πλα, παραιτήθηκε μετά από μήνες επικρίσεων για την αποτελεσματικότητά της.
“Ανησυχούμε πάρα πολύ με την συνεχιζόμενη τάση της κυβέρνησης να ορίζει ανειδίκευτους υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν τα προσόντα ούτε είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν το ρόλο τους”, υπογραμμίζει η Μπάρμπαρα Σεπουλβέδα, επικεφαλής της ένωσης φεμινιστριών δικηγόρων της Χιλής.
“Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό στη Χιλή, όμως δεν είναι δυνατόν οργανισμοί όπως ο δικός μας να συνεχίσουν να φέρουν το βάρος της διατήρησης της δέσμευσής μας ως κοινωνία απέναντι στους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, προσθέτει η ίδια στον Guardian.
Πληγή η έμφυλη βία για την Χιλή
Μόνο για φέτος, η Χιλή έχει βιώσει 14 γυναικοκτονίες και 34 απόπειρες γυναικοκτονίας. Οι κλήσεις στην γραμμή βοήθειας για την οικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 125% κατά τις τελευταίες δέκα μέρες του Μαρτίου, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.
Τον Μάρτιο, ο Πινιέρα ηυπέγραψε έναν νέο νόμο που διεύρυνε τον ορισμό της γυναικοκτονίας για να συμπεριλάβει για πρώτη φορά τις περιπτώσεις στις οποίες το θύμα γνώριζε τον θύτη.
“Σε μια περίοδο αύξησης της πατριαρχικής βίας, ο πρόεδρος όρισε ως υπουργό μια γυναίκα χωρίς την παραμικρή εμπειρία ή εκπαίδευση σε έμφυλα ζητήματα”, εξηγεί η Χαβιέρα Μάνζι, εκπρόσωπος της οργάνωσης Coordinadora Feminista 8M.
Αντιδράσεις των φεμινιστικών οργανώσεων
“Δεν θα επιτρέψουμε την διοίκηση του υπουργείου από ένα άτομο που εκπροσωπεί όλα όσα προσπαθούμε να νικήσουμε. Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνσή της από τη θέση”.
Το hashtag #WeHaveNoMinister (δεν έχουμε υπουργό) έχει βρεθεί στα trends των κοινωνικών δικτύων στη χώρα από την ημέρα της ανακοίνωσης, ενώ αρκετές οργανώσεις γυναικείων και τρανς δικαιωμάτων έχουν ενώσει τις φωνές τους στην έκκληση για την απομάκρυνσή της.
Πηγή: www.theguardian.com
- Ιαπωνία: Ο 56χρονος αγώνας μίας γυναίκας για να σώσει τον αθώο αδερφό της από τη θανατική ποινή
- Απίθανη φάρσα στον Ροντινέι: Ο κουρέας του έβαλε ποδιά… Παναθηναϊκού (vid)
- Γκαρμπαχόσα: «Το NBA θα έρθει στην Ευρώπη»
- Ρόμπι Γουίλιαμς: Στην Ελλάδα για συναυλία υπερπαραγωγή & άκυρος για Όσκαρ
- Σολτς: «Τρομερή τραγωδία» χαρακτήρισε την επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Αναμένεται ενδελεχής έρευνα
- Πάρος: Ανήλικοι μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν δύο άνδρες