Ανταρκτική : Η ζωή στο τελευταίο μέρος του πλανήτη που παραμένει ασφαλές από την πανδημία
Αν και η ήπειρος δεν έχει ντόπιους κατοίκους, φιλοξενεί μερικές χιλιάδες επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες στις διάφορες βάσεις της
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ενώ όλος ο υπόλοιπος πλανήτης δίνει τη μάχη του κατά του κοροναϊού, μια ήπειρος έχει καταφέρει να παραμείνει ελεύθερη από κρούσματα.
Η Ανταρκτική, το πιο παγωμένο μέρος της γης, αυτή τη στιγμή θεωρείται “το ασφαλέστερο μέρος στον πλανήτη”, καθώς προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί καμία λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό.
Αν και στα τελευταία κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν την παγωμένη ήπειρο σημειώθηκαν κρούσματα του ιού μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κοροναϊός δεν αποβιβάστηκε ποτέ στους πάγους της Ανταρκτικής. Και, καθώς αυτή τη στιγμή η ήπειρος κινείται προς τον χειμώνα, όταν παραμένει εντελώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να έχουν ΄τσι.
Αν και η ήπειρος δεν διαθέτει ντόπιο πληθυσμό – με εξαίρεση τα ζώα που κατοικούν σε αυτή – πλέον βρίσκονται εκεί εγκατεστημένοι περίπου 5.000 άνθρωποι που εργάζονται ως επιστήμονες και ερευνητές στις 80 βάσεις της.
Η Κέρι Νέλσον, διοικητική συντονίστρια στο Palmer Station, την βορειότερη αμερικανική βάση στην ήπειρο, είναι μία εξ αυτών.
Το ασφαλέστερο μέρος στη γη
“Νομίζω πως όλοι μας είμαστε ευγνώμονες που είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή και είμαστε ασφαλείς, ανέφερε η ίδια σε e-mail της προς το CNN Travel.
“Κάποιοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να γυρίσουν σπίτι, για να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν στην παρούσα ιστορική συγκυρία. Όμως όλοι μας εκτιμάμε το γεγονός ότι ζούμε σε ένα μέρος από όπου απουσιάζει η ασθένεια”.
Αν και είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια της φονικής πανδημίας, η Νέλσον και οι συνεργάτες της προσπαθούν να μένουν σε επαφή με τις εξελίξεις.
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Η βιομηχανία του τουρισμού ακμάζει στην Ανταρκτική τα τελευταία χρόνια, με τις κρουαζιέρες γύρω από την ήπειρο να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης των Εργαζόμενων στον Τουρισμό της Ανταρκτικής, περίπου 56.168 άτομα επισκέφθηκαν την ήπειρο κατά τη σεζόν 2018-2019, μια αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σε αυτό το διάστημα, εγκρίθηκαν και κονδύλια πολλών εκατομμυρίων για τις επιστημονικές βάσεις της Ανταρκτικής, με στόχο την ανανέωση των εγκαταστάσεων, τη δημιουργία νέων εργαστηρίων και την ανακαίνιση των κοιτώνων.
Περίπου 78.500 τουρίστες αναμενόταν να επισκεφθούν την Ανταρκτική στο διάστημα 2019-2020, με την τουριστική σεζόν να διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο οι βάσεις άρχισαν να θέτουν περιορισμούς στις επισκέψεις των τουριστών στην αρχή της χρονιάς, καθώς ο ιός άρχισε να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, και αργότερα επιβλήθηκε lockdown στην περιοχή, με απαγόρευση κάθε τουριστικής δραστηριότητας.
Η απόφαση ελήφθη μετά από μια σειρά από επίφοβα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης ενός κρουαζιερόπλοιου με Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς επιβάτες εξαιτίας ενός ατυχήματος. Το 60% των ατόμων που επέβαιναν στο πλοίο ήταν θετικοί στον ιό.
Δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν οι πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας γι;α το μέλλον του τουρισμού στην ήπειρο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς για την προστασία του μοναδικού περιβάλλοντος της Ανταρκτικής.
Αντιμετωπίζοντας στην απομόνωση
Αν και παραμένει άγνωστο το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον, οι επιστήμονες στις διάφορες βάσεις της ηπείρου συνεχίζουν να εργάζονται άοκνα, κάνοντας το καλύτερο που μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι όλα θα λειτουργούν σωστά την ερχόμενη σεζόν.
Σε ορισμένες περιοχές που σπανίως δέχονται επισκέψεις τουριστών, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ. Ωστόσο, ορισμένες διαδικασίες όπως ο επαναπατρισμός των επιστημόνων, έχουν γίνει πιο περίπλοκες, καθώς λόγω της απουσίας τουριστών έχουν υπάρξει αλλαγές στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις.
Παράλληλα, αρκετοί επιστήμονες επιλέγουν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην ήπειρο, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς από την πανδημία. Όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν αλλαγμένο κόσμο.
“Εδώ μπορούμε ακόμη να κοινωνικοποιούμαστε όπως θέλουμε, να αγκαλιαζόμαστε, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, να καθόμαστε δίπλα – δίπλα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανησυχούμε κάθε φορά που κάποιος βήχει”, λέει η Νέλσον.
“Είμαι ευγνώμων για αυτό και προσπαθώ να εκτιμώ την κάθε στιγμή που μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι. Όμως είμαι και βαθύτατα θλιμμένη που αυτά τα μικρά πράγματα έχουν γίνει αξιοσημείωτα”, συνεχίζει.
“Όταν φύγουμε από εδώ, θα αφήσουμε πίσω μας και όλα αυτά τα στοιχεία. Προσπαθώ να πιέζω το μυαλό μου να απομνημονεύει πώς είναι η ζωή εδώ – να καταγράψει αυτό το αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας – για να μην το ξεχάσω όταν γυρίσω”, καταλήγει.
Πηγή: www.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις