Κολομβία : Αύξηση της βίας κατά των τρανς ατόμων εξαιτίας των μέτρων του lockdown
Βίαιες επιθέσεις εκ μέρους αστυνομικών και πολιτών καταγγέλουν τα τρανς άτομα, σε μια χώρα που σημειώνει αριθμούς - ρεκόρ στις δολοφονίες τρανς ατόμων
Η βία κατά των διεμφυλικών ατόμων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στη Μπογκοτά της Κολομβίας, εξαιτίας του μέτρου του lockdown που ορίζει πως οι άνδρες και οι γυναίκες της πόλης μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους σε ξεχωριστές ημέρες, καταγγέλλουν ακτιβιστές.
Η δήμαρχος της πόλης, Κλαούντια Λόπεζ, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως οι γυναίκες επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για αναγκαίες υποχρεώσεις τις ζυγές ημέρες και οι άνδρες τις μονές, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στον δρόμο.
Τα τρανς άτομα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν με βάση την ταυτότητα φύλου τους, ενώ οι αρχές της πόλης αναφέρουν ότι κανείς δεν καλείται να αποδείξει το φύλο του με κάποιο τρόπο.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Τζούλι Σαλαμάνκα, μια τρανς ακτιβίστρια, η απόφαση εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους τα τρανς άτομα, αλλά και τα άτομα που δεν ταυτίζονται ούτε με το γυναικείο ούτε με το ανδρικό φύλο (non binary).
Καθημερινές επιθέσεις εναντίον τρανς ατόμων
Η ομάδα στην οποία ανήκει η Σαλαμάνκα έχει καταγράψει 20 βίαια περιστατικά σε σούπερ μάρκετ, εναντίον τρανς ατόμων για το διάστημα του lockdown, ανάμεσα στα οποία και ο ξυλοδαρμός μιας τρανς γυναίκας από έναν άνδρα που της είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να είναι έξω την ημέρα κυκλοφορίας των γυναικών. Ακόμη, η ομάδα έχει λάβει αναφορές για βία εκ μέρους αστυνομικών στην περιοχή της Σάντα Φε, όπου εκατοντάδες τρανς γυναίκες εργάζονται ως σεξεργάτριες.
“Κάθε μέρα στη Μπογκοτά έχουμε περιστατικά βίας εναντίον τρανς ατόμων, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι”, υπογραμμίζει η Σαλαμάνκα στον Guardian. “Αυτή η πολιτική αφήνει την τρανς κοινότητα έρμαιο στα χέρια εκείνων που παραδοσιακά της επιτίθενται – των αστυνομικών – οι οποίοι ιστορικά έχουν κακοποιήσει, βασανίσει, ακόμη και σκοτώσει τρανς άτομα”.
Καταγγέλλουν αστυνομική βία
“Η πόλη έδωσε στους αστυνομικούς τα όπλα για να ελέγξουν και να προβούν σε έμφυλες διακρίσεις εις βάρος των τρανς ατόμων, και αυτό συμπαρασύρει και τη συμπεριφορά των πολιτών στα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες και την κοινωνία ευρύτερα, με τα τρανς άτομα να εμποδίζονται από το να μπουν σε διάφορα μέρη επειδή δεν συμμορφώνονται στα στερεότυπα που ορίζουν τι συνιστά έναν άνδρα ή μια γυναίκα”, συνεχίζει.
“Σε μια πόλη όπως η Μπογκοτά, όπου οι τρανς γυναίκες εξακολουθούν να δολοφονούνται επειδή τολμούν να πουν ότι είναι ελεύθερες γυναίκες, είναι ανεύθυνο να εισάγει κανείς μια πολιτική που ενισχύει τις προκαταλήψεις, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στον καθημερινό λόγο και τα κοινωνικά δίκτυα”, προσθέτει.
Σε ανακοίνωσή της που καλεί σε κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, η ομάδα της Σαλαμάνκα αναφέρει: “Ο διαχωρισμός με βάση το φύλο στην εποχή του κοροναϊού, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή μας”.
Μια χρόνια πληγή που επιδεινώνεται
Από το 2008 έως το 2016, το 74% όλων των καταγεγραμμένων δολοφονιών τρανς ατόμων συνέβησαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Transgender Europe.
Η Κριστίνα Ροντρίγκεζ Ρομέρο, μια τρανς ακτιβίστρια, αναφέρει ότι πολλές τρανς γυναίκες καταγγέλλουν σωματική βία ή λεκτική κακοποίηση στον δρόμο εκ μέρους ανθρώπων που τους λένε ότι δεν έχουν δικαίωμα να είναι έξω την συγκεκριμένη ημέρα.
“Η συγκεκριμένη πολιτική ενισχύει και τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να αναλαμβάνουν τη φροντίδα, την περιποίηση του σπιτιού, την ανατροφή των παιδιών, την εξυπηρέτηση συζύγων και γονιών, θέτοντας ένα τεράστιο βάρος επάνω τους που φτάνει μέχρι τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Τα δικαιώματά μας δεν βρίσκονται σε καραντίνα”, αναφέρει.
Το μέτρο είναι σε ισχύ έως τις 11 Μαΐου, ενώ είναι πιθανό να παραταθεί.
Αντίστοιχα φαινόμενα και στο Περού
Η Σαλαμάνκα αναφέρει ότι η δήμαρχος απέτυχε να πάρει μαθήματα από άλλες χώρες, όπου αντίστοιχα μέτρα οδήγησαν σε αύξηση της βίας κατά των τρανς ατόμων.
Στο Περού, όπου είχε επιβληθεί αντίστοιχος περιορισμός, το μέτρο καταργήθηκε μετά από καταγγελίες για κακοποίηση ατόμων από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ιδιαιτέρως τρανς γυναικών. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως έδειχνε τον εξευτελισμό τριών τρανς γυναικών από αστυνομικούς, σε ένα αστυνομικό τμήμα της Λίμα. Οι αστυνομικοί εξανάγκασαν τις γυναίκες να κάνουν βαθύ κάθισμα και να επαναλαμβάνουν τη φράση “Θέλω να γίνω άνδρας”.
Πηγή: www.theguardian.com
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιος θα υπερισχύσει;