Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές και τα «ψιλά γράμματα»
Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη προχωρήσει στην εκπλήρωση της σχετικής φορολογικής υποχρέωσης.
Η περίοδος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου και το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα παραμείνει (προς το παρόν) το ίδιο.
Δηλαδή ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.
Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις
Στο βασικό ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εμφανίζονται για πρώτη φορά σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019 προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που αποκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Στόχος της προσυμπλήρωσης των συγκεκριμένων στοιχείων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι να διευκολυνθούν οι φορολογικές αρχές στον έμμεσο προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων χιλιάδων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σ’ αυτά.
Η φορολόγηση
Τα εισοδήματα θα φορολογηθούν ως εξής:
Η κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους αποτελείται από τέσσερα (4) κλιμάκια, με ανώτερο συντελεστή 45%, ο οποίος εφαρμόζεται για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ και έχει ως εξής:
Το αφορολόγητο
Στην φετινή δήλωση ισχύει ακόμη για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότης το χτίσιμο του αφορολόγητου με ένα ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Συγκεκριμένα για εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 10% του εισοδήματος για εισοδήματα από 10.001 ευρώ έως και 30.000 θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις στο 15% του ετήσιου και για εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ θα πρέπει συγκεντρωθούν αποδείξεις στο 20% του ετήσιου εισοδήματος.
Η ατομική εκκαθάριση
Ατομική θα είναι η εκκαθάριση των δηλώσεων όπως και το 2019 ακόμη και για ζευγάρια που κάνουν κοινή δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν περίπου 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Από αυτά, τα πέντε εκατομμύρια θα είναι μηδενικά, το ένα εκατομμύριο θα είναι πιστωτικά (δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει να πάρει πίσω χρήματα) ενώ τα τρία εκατομμύρια θα είναι χρεωστικά και ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον χρήματα.
Ενδιαφέρον για άμεση υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως από αυτούς που έχουν λάβει επιστροφή φόρου. Σε περιπτώσεις παντρεμένων, αν ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή και ο άλλος οφείλει να πληρώσει, δεν θα γίνεται συμψηφισμός. Τα χρήματα της επιστροφής θα πιστώνονται κανονικά και οι πληρωμές από τον άλλο σύζυγο θα γίνονται στον προγραμματισμένο χρόνο.
Τα SOS μέσα από ερωταπαντήσεις
Οι κυριότερες ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις έχουν ως εξής:
Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση;
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του Taxisnet. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 με το γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς τον λογιστή.
Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Κατά την είσοδό σας στον πίνακα της επιβεβαίωσης, εάν δεν εμφανίζονται τα στοιχεία της συζύγου, τότε πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση, αφού πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούνται.
Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε τον ΑΦΜ της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωση».
Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης. Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον/τη σύζυγό μου;
Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση. Η δήλωση που αφορά την πτωχευτική περιουσία υποβάλλεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ από τον σύνδικο πτώχευσης. Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.
Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν από την υποβολή της δήλωσης. Tι να κάνω;
Δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Ο εν ζωή σύζυγος υποβάλλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον αποβιώσαντα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια ΔΟΥ. Για την ηλεκτρονική δήλωση του εν ζωή συζύγου στη διαδικασία επιβεβαίωσης ισχύει ό,τι έχει αναφερθεί στις περιπτώσεις του χωρισμού.
Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων;
Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.
Είμαι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική μου κατοικία. Πώς θα τη διορθώσω;
Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.
Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;
Η προσυμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και, σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων, θα προσυμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.
Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις