Άρση μέτρων: Η «μάχη» της πλατείας ανησυχεί την κυβέρνηση
Παρά τις συστάσεις των ειδικών, οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στις πλατείες και συγχρωτίστηκαν μη τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας σε πολλές περιπτώσεις
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Στις πλατείες και στις συναθροίσεις που πραγματοποιούνται τις βραδινές ώρες εξακολουθούν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους επιστήμονες και Αρχές, καθώς η παράκαμψη των αποστάσεων προστασίας μπορεί να εκτρέψει την τροχιά της πανδημίας.
Για άλλη μια φορά, το βράδυ της Παρασκευής, το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου
Το σκηνικό θύμιζε κατάληψη, ενώ επικρατούσε άνευ προηγούμενου συνωστισμός, κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον αλλον, αδιαφορώντας πλήρως για το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού.
Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν τα υπαίθρια πάρτι διασκέδασης εστίες υπερμετάδοσης του ιού και έτσι η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε συναγερμό για την αποτροπή τους.
Με δεδομένο ότι το Σαββατοκύριακο είναι το πρώτο χωρίς περιορισμούς κυκλοφορίας, μετά την «καραντίνα», οι Αρχές καλούνται να εκπονήσουν σχέδια για τη διαχείριση περιπτώσεων συνωστισμού για διασκέδαση κατά τις νυχτερινές ώρες.
Και αυτό γιατί η πλατεία του Αγίου Ιωάννη δεν είναι η μόνη περίπτωση. Η πλατεία Βαρνάβα, ο πεζόδρομος της Νέας Σμύρνης αλλά και πολυσύχναστα σημεία της δυτικής Αττικής έχουν μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία.
Υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων κόσμου για διασκέδαση το Σαββατοκύριακο, η ΕΛ.ΑΣ επιδιώκει να αποφύγει συγκρούσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Αγία Παρασκευή. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Αγία Παρασκευή, το Παγκράτι και η Νέα Σμύρνη, όπου λόγω και του καλού καιρού βρίσκονται έξω για να περπατήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και πολλοί έφηβοι.
Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν πάρει εντολές να εξαντλούν όλα τα διαπραγματευτικά τους μέσα για την αποτροπή φαινομένων συνωστισμού. Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεκάδες θα είναι τα περιπολικά που θα βρίσκονται γύρω από πολυσύχναστες πλατείες και πάρκα για να καλούν μέσω μεγαφώνων τον κόσμο να μη συνωστίζεται.
Σε επιφυλακή, πάντως, θα βρίσκονται και κατασταλτικές μονάδες, όπως η ΥΜΕΤ και τα ΜΑΤ, σε περίπτωση που υπάρξουν οργανωμένες ομάδες ατόμων που απαντήσουν με βία στις προτροπές των αστυνομικών.
«Ειρηνοποιοί» αστυνομικοί
Βλέποντας ότι με την καταστολή δε λύνεται το πρόβλημα του συνωστισμού στις πλατείες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου λόγω και του καλού καιρού βρίσκονται έξω για να περπατήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και πολλοί έφηβοι, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές επιστρατεύουν τους «ειρηνοποιούς» αστυνομικούς στις πλατείες.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, με εντολή που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης και εστάλη σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής κι άλλες πλατείες, ζητά από τους αστυνομικούς να παίξουν ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό απέναντι στους νεαρούς και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει τη χρησιμοποίηση «ειρηνοποιών» αστυνομικών. Αστυνομικών δηλαδή που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους από τις πλατείες και άλλα σημεία όπου παρατηρείται υπερβολικός συνωστισμός.
Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεκάδες θα είναι τα περιπολικά που θα βρίσκονται γύρω από πολυσύχναστες πλατείες και πάρκα για να καλούν μέσω μεγαφώνων τον κόσμο να μη συνωστίζεται.
Οι φόβοι των επιστημόνων
Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο.
Οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους αποτελούν υγειονομική βόμβα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και σε εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.
Μάλιστα οι επιστήμονες δίνουν συχνά το παράδειγμα της Ιταλίας με αντίστοιχα πάρτι να δημιουργήσουν δεκάδες περιστατικά της νόσου και να προκαλέσουν την τραγωδία που ακολούθησε αλλά και της Αυστρίας όπου πάνω από 1.000 άτομα μολύνθηκαν σε τέτοιες συναθροίσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις