Άρση μέτρων : Στην… αναμονή εστιατόρια και καφετέριες – Πότε θα ανοίξουν, τι θα γίνει με το ΦΠΑ
Στάση αναμονής έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της «πληγωμένης» εστίασης, που αιμορραγεί οικονομικά, ελέω κοροναϊού.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Στάση αναμονής έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της «πληγωμένης» εστίασης, που αιμορραγεί οικονομικά, ελέω κοροναϊού.
Η ανησυχία για το μέλλον επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι έντονη. Εστιατόρια και καφετέριες, προς το παρόν παραμένουν κλειστά, με τους ιδιοκτήτες τους να αγωνιούν για την «επόμενη μέρα» και να ανυπομονούν να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης το συντομότερο δυνατό.
Και παρότι, θεωρητικά, επίκειται επαναλειτουργία τους, οι προϋποθέσεις που θα χρειάζεται να πληρούν, η μεγάλη ζημία που έχουν ήδη υποστεί και η κάθετη πτώση του τουρισμού από την πανδημία, προκαλούν περαιτέρω ανησυχίες.
Πότε θα ανοίξουν
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ωστόσο εάν υπάρξει ανάλογη εισήγηση της «επιτροπής σοφών» υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, εξετάζεται να ανοίξουν και μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Μαΐου.
Οι οριστικές αποφάσεις για τα καταστήματα θα ληφθούν 18 με 20 Μαΐου με βάση τις οδηγίες της επιτροπής, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις της εστίασης το συντομότερο δυνατόν,καθώς «όσο αργούμε, τόσο η ζημιά είναι μεγαλύτερη και ο χρόνος της ανάρρωσης είναι μακρύτερος».
Τι θα γίνει με το ΦΠΑ
Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ περιμένουν και τις αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. Για τις καφετέριες, συζητείται να μειωθεί ο συντελεστής από το 24% στο 13%, ενώ για την εστίαση από 13% στο 11-12%. Ωστόσο, στο ζήτημα της εστίασης υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από τους θεσμούς.
Αιτήματα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ έχουν διατυπωθεί και για τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Ειδικότερα, υπάρχει το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%, ενώ έχει αναφερθεί επίσης η κατάργηση του τέλους διαμονής.
Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, αφότου υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός, καθώς αυτή τη στιγμή το τοπίο παραμένει θολό.
Εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα
Εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.
Οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, θα περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ που θα κατατεθεί για κύρωση, πιθανότατα την Τετάρτη.
Όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο Star, με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν το χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους.
Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.
Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους, σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ότι πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1.80 m για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις