Υπό τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα αντλεί δύναμη από την κρίση του κορονοϊού», το δίκτυο εφημερίδων «Redaktionsnetzwerk Deutschland» δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία o συντάκτης, βασιζόμενος στα στοιχεία έρευνας, επισημαίνει ότι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, στην Ελλάδα «υπάρχει πνεύμα αισιοδοξίας».

Ο συντάκτης τονίζει ότι, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης «διαΝΕΟσις» που διενεργήθηκε στο τέλος Απριλίου, το 40% των ερωτηθέντων εκφράζει «αισιοδοξία», ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 30%. Αντίστοιχα, η «αβεβαιότητα» έφθανε τότε το 38%, ενώ τώρα περιορίζεται στο 31%. Σε ποσοστό 21% οι Έλληνες εκφράζουν «υπερηφάνεια», κατά επτά μονάδες περισσότερο από ότι τον Δεκέμβριο και περίπου εννέα στους δέκα εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στον «σωστό δρόμο».

«Για την αισιοδοξία υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας από αυτούς ονομάζεται Σωτήρης Τσιόδρας», συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στην καθημερινή ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας για την εξέλιξη της πανδημίας, περιγράφοντάς τον ως «οικογενειακό γιατρό του έθνους – μια μορφή εμπιστοσύνης».

Ο κ. Τσιόδρας είναι και «ο σημαντικότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ακούει τους ειδικούς», τονίζεται στο δημοσίευμα και εξηγείται η τακτική που ακολούθησε η Ελλάδα, η οποία επέβαλε περιορισμούς «νωρίτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και είχε ως αποτέλεσμα να περάσει την πανδημία σχετικά ελαφρά.

«Η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στην έγκαιρο και συντεταγμένο περιορισμό επαφών, λένε οι ειδικοί, αλλά και στην πειθαρχία του πληθυσμού». Οι κανόνες τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει ο συντάκτης, κάνοντας λόγο για «εκπληκτικό φαινόμενο», καθώς, όπως σημειώνει, «οι εντολές συνήθως δεν γίνονται καλά αποδεκτές στην Ελλάδα, ενώ η προσωπική ελευθερία είναι για τους Έλληνες ύψιστο αγαθό».

Ο ανταποκριτής υποστηρίζει ακόμη ότι ενώ κατά την διάρκεια της κρίσης του ευρώ η Ελλάδα είχε την εικόνα ενός «κατεστραμμένου κράτους», τώρα το πολιτικό σύστημα είναι «πιο σταθερό από ποτέ» και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός αξιολογείται από τους πολίτες θετικά για τις επιδόσεις του στην διαχείριση της κρίσης. Θετικά αξιολογούνται ακόμη οι θεσμοί και το κράτος στο σύνολο του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ