Κοροναϊός: «Κενά» στο κινεζικό σύστημα υγείας παραδέχεται το Πεκίνο
Η ασιατική χώρα ήταν η πρώτη που επλήγη από την επιδημία στα τέλη του 2019. Η μεγάλη πόλη Ουχάν (κέντρο) όπου εντοπίστηκε ο νέος κοροναϊός, υπέστη ιδιαίτερα φονικό πλήγμα.
Η Κίνα παραδέχθηκε το Σάββατο πως ο κοροναϊός αποκάλυψε «κενά» στο κινεζικό σύστημα υγείας και πρόληψης μολυσματικών ασθενειών, δηλώσεις που διατυπώνονται σε ένα υπόβαθρο επικρίσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η ασιατική χώρα ήταν η πρώτη που επλήγη από την επιδημία στα τέλη του 2019. Η μεγάλη πόλη Ουχάν (κέντρο) όπου εντοπίστηκε ο νέος κοροναϊός, υπέστη ιδιαίτερα φονικό πλήγμα.
Η έναρξη της κρίσης υπήρξε σκληρή: γιατροί και νοσηλευτές αντιμέτωποι με μια άγνωστη τότε ασθένεια, πλημμυρισμένα από κόσμο νοσοκομεία που αναγκάζονταν να απορρίπτουν ασθενείς, μη διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ, ασθενείς που δεν είχαν εντοπιστεί ή ακόμη ελλείψεις υλικών.
Γιατροί της Ουχάν που είχαν εκπέμψει σήμα συναγερμού για την εμφάνιση ενός νέου ιού ανακρίθηκαν από την αστυνομία και κατηγορήθηκαν ότι διασπείρουν «φήμες».
«Η μάχη κατά της επιδημίας Covid-19 ήταν ένα μεγάλο τεστ για το σύστημα και τις ικανότητες διακυβέρνησης της χώρας», παραδέχθηκε σήμερα ο Λι Μπιν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Κίνας.
«Αποκάλυψε επίσης πως η Κίνα είχε ακόμη κενά στα συστήματα και στους μηχανισμούς της για την πρόληψη και τον έλεγχο μεγάλων επιδημιών και στο σύστημά της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο λεξιλόγιο τον Φεβρουάριο.
Όμως οι σημερινές δηλώσεις γίνονται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Πεκίνο ότι απέκρυψε πληροφορίες και δεν διαχειρίστηκε καλά την κρίση.
«Θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για την επιδημία.
Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι μοιράστηκε γρήγορα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες χώρες όλα τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε διάφορα που θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί το κινεζικό σύστημα υγείας, μεταξύ των οποίων η δημιουργία μιας «κεντρικής, ενιαίας και αποτελεσματικής διοίκησης».
Έκανε επίσης λόγο για μια καλύτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγαδεδομένων ( big data) για την πρόληψη των επιδημιών.
Τέλος, το υπουργείο μάχεται για μια βελτίωση των νόμων για την υγεία ή ακόμη «μια ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας», είπε ο Λι Μπιν.
Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στην Κίνα και 4.633 πέθαναν, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.
Το Πεκίνο δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι υποστηρίζει τη δημιουργία μιας επιτροπής υπό την αιγίδα του ΠΟΥ προκειμένου να αποτιμήσει «την παγκόσμια απόκριση» στην Covid-19, αλλά μόνο «μετά το τέλος της επιδημίας».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ηράκλειο: Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε στο λιμάνι – Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
- Στο Αυτόφωρο η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Και τώρα τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος; Ο παράγοντας Τραμπ
- 37ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Ποιες ταινίες και αφιέρωματα θα δούμε μέχρι τις 27/11
- Βορίδης: «Δεν υπάρχουν στρατόπεδα στη ΝΔ, είμαστε ενωμένοι» – Τι είπε για τους «κρυπτόμενους υπουργούς»
- Μαρόκο: Ο διάδοχος του θρόνου υποδέχτηκε στην Καζαμπλάνκα τον πρόεδρο της Κίνας