Το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ: Μην χάσετε ποτέ την ελπίδα
Η ομιλία της Ελισάβετ μεταδόθηκε από το BBC στις 20.00 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή την ακριβή ώρα που ο πατέρας του βασιλιάς Γεώργιος Ε' μίλησε στο ραδιόφωνο το 1945.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘ ανέλαβε να ενισχύσει το ηθικό των Βρετανών, που πλήττονται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού, υπενθυμίζοντάς τους ότι «δεν πρέπει ποτέ να χάνουν την ελπίδα», κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε σήμερα, ημέρα εορτασμού της 8ης Μαΐου 1945.
«Στην αρχή, οι προοπτικές φαίνονταν ζοφερές, η έκβαση μακρινή, το αποτέλεσμα αβέβαιο», δήλωσε η βασίλισσα, μιλώντας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αλλά συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι ο σκοπός ήταν δίκαιος και αυτή η πεποίθηση ήταν που μας έκανε να αντέξουμε. Μην παραιτηθείτε ποτέ, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα, αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη».
Η ομιλία της Ελισάβετ μεταδόθηκε από το BBC στις 20.00 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή την ακριβή ώρα που ο πατέρας του βασιλιάς Γεώργιος Ε’ μίλησε στο ραδιόφωνο το 1945.
Η ομιλία ηχογραφήθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, περίπου 40 χλμ. από το Λονδίνο, όπου η 94χρονη μονάρχης και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 98 ετών, έχουν αποσυρθεί από την αρχή της πανδημίας.
Είναι η δεύτερη τηλεοπτική ομιλία της βασίλισσας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίζει τη ζωή περισσοτέρων από 31.000 ανθρώπων στη Βρετανία, τη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο.
Μιλώντας για τους πεσόντες στη μάχη, η βασίλισσα είπε ότι «ο μεγαλύτερος φόρος τιμής στη θυσία τους είναι ότι οι χώρες που κάποτε ήταν ορκισμένοι εχθροί, τώρα είναι φίλες χώρες, που συνεργάζονται για την ειρήνη, την υγεία και την ευημερία όλων».
Αυτή η 8η Μαΐου είναι κατ΄εξαίρεση αργία στη Βρετανία, ώστε οι Βρετανοί να γιορτάσουν τη συνθηκολόγηση του ναζιστικού καθεστώτος απέναντι στους Συμμάχους, πριν από 75 χρόνια. Αλλά λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί ακυρώθηκαν και οι Βρετανοί κλήθηκαν να τιμήσουν την επέτειο στο σπίτι τους, και συγκεκριμένα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι που είχε στόχο να εξυψώσει το ηθικό των στρατευμάτων, το «We’ll meet again» (Θα συναντηθούμε ξανά).
Στις 10:00 ώρα Γκρίνουιτς, οι Βρετανοί τήρησαν δύο λεπτών σιγή μετά την επίδειξη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στον ουρανό του Λονδίνου.
Παρά την απουσίας της παρέλασης, «οι δρόμοι μας δεν είναι άδειοι, είναι γεμάτοι από την αγάπη και τη φροντίδα που έχουμε ο ένας για τον άλλο», δήλωσε η Ελισάβετ Β’. «Και όταν κοιτάζω τη χώρα μας σήμερα και βλέπω αυτά που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε για να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, παρατηρώ με περηφάνια ότι παραμένουμε ένα έθνος που αυτοί οι γενναίοι στρατιώτες, οι ναύτες και οι αεροπόροι θα αναγνώριζαν και θαύμαζαν», τόνισε
Το 1945, η 19χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, είχε αφήσει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συμμετάσχει στους εορτασμούς στους δρόμους.
Ήταν «μια από τις πιο αξέχαστες νύχτες της ζωής μου», είχε δηλώσει το 1985 στο BBC.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις