Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας απαντά σε Μάρδα: Δεν έχει καταγραφεί αυτοκτονία σχετική με κοροναϊό

Το Κέντρο Πρόληψης Αυτοκτονίας απαντά σε Μάρδα: Δεν έχει καταγραφεί αυτοκτονία σχετική με κοροναϊό

Απάντηση στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα, αναφορικά με τους θανάτους από αυτοκτονίες λόγω lockdown που πρέπει να συνυπολογιστούν στους νεκρούς του κοροναϊού, έδωσε ο επιστημονικός επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας

Απάντηση στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μάρδα, αναφορικά με τους θανάτους από αυτοκτονίες λόγω lockdown που πρέπει να συνυπολογιστούν στους νεκρούς του κοροναϊού, έδωσε ο επιστημονικός επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας.

Συγκεκριμένα, μέσω Facebook, ο κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, απάντησε στον κ. Μάρδα, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ είχε υποστηρίξει πως «πρέπει να υπολογίζονται και οι αυτοκτονίες λόγω lockdown στον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσαδώρος ανέφερε πως «μέσα στις 5000 κλήσεις αλλά και τηλεδιασκέψεις και επείγοντα ραντεβού που διαχειριστήκαμε και αναλύσαμε Πανελλαδικά δεν βρέθηκε αυτοκτονία που να σχετιζόταν με τον κοροναϊό, αλλά ακόμα και ο αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράψαμε τον Απρίλιο δεν διέφερε από τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ κ. Καθηγητα κ. Δ. Μάρδα

Το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας (υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας από το 2012 επίσημα) και εγώ προσωπικά ασχολούμεθα με τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ένα παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας όπως το αναγνωρίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ο Π.Ο.Υ .

Η παρουσία μας από το 2007 στο πεδίο των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με συνεργασίες, επισκέψεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκπροσωπήσεις, με θέσεις και προτάσεις σε θέματα στρατηγικών πρόληψης σε όλα τα πεδία που έχουν σχέση με τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μας δίνει την δυνατότητα να εκφράσουμε την επιστημονική μας προσέγγιση στο θέμα που αναφέρατε.

Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως όλες οι ασθένειες είναι πολυπαραγοντικές, [ασθένεια την χαρακτηρίζω γνωρίζοντας ότι η αυτοκτονία συμβαίνει σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από 95% σε άτομα που παρουσιάζουν ένα ψυχικό πρόβλημα], που θα ήταν αντιμετωπίσιμες εάν η κοινωνία μας ήταν ευαισθητοποιημένη σε θέματα πρόληψης που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, που ακόμη στις μέρες μας το στίγμα και τα στερεότυπα συνεχίζουν να υπάρχουν, και οι κυβερνήσεις μας αδυνατούν να κατανοήσουν την σοβαρότητα του προβλήματος για την Δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης της Αυτοκτονίας όπως στα πολιτισμένο Κράτη .

Έρχομαι να σας απαντήσω επιστημονικά και μόνο στην προσέγγιση σας που έχει να κάμει με τον κορωνοϊό και τις αυτοκτονίες .

Κάθε κρίση στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και σε επί μέρους κράτη, γνωρίζετε καλύτερα από τον γράφοντα, την εύκολη μετατροπή της κρίσης από οικονομική σε κοινωνική, φθάνοντας να γίνεται πολλές φορές ανθρωπιστική με όλες τις συνέπειες.

Η οποιαδήποτε κρίση πέρα από τα γενεσιουργά αίτια που την προκαλούν, ακουμπά μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού , κινητοποιώντας εξατομικευμένα την ευαλωτότητα του καθενός μας , έτσι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που αναφέρεστε , που η χώρα μας βίωσε για 10 χρόνια περίπου, οι αριθμοί όντως αυξήθηκαν και πρέπει να σας τονίσω ότι συνεχίζουν να είναι αυξημένοι μέχρι σήμερα και μάλιστα με ανοδική τάση [είναι θέμα που διερευνάται το γιατί].

Τα νούμερα που ζητάτε όσον αφορά τις αυτοκτονίες όλων των χρόνων αναλυτικά προσεγγίζοντας ακόμα και τον Απρίλιο του 2020 μπορείτε να τα βρείτε στις ιστοσελίδες μας του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας της Κλίμακα.

Θα προσθέσω ότι το Παρατηρητήριο καταγραφής αυτοκτονιών του κέντρου της Κλίμακας με την ανάλυση των προσφάτων στοιχείων από την Εθνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία <<1018 >> από τις κλήσεις στο τηλεφωνικό μας κέντρο, με την συμμετοχή μας στην γραμμή του Υπουργείου Υγείας 10306, αλλά και με την συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, μέσα στις 5000 κλήσεις αλλά και τηλεδιασκέψεις και επείγοντα ραντεβού που διαχειριστήκαμε και αναλύσαμε Πανελλαδικά δεν βρέθηκε αυτοκτονία που να σχετιζόταν με τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και ο αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράψαμε τον Απρίλιο δεν διέφερε από τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών .

Θα τελειώσω κ. Υπουργέ και κ. Καθηγητή με σεβασμό και στις δυο ιδιότητες που είχατε και έχετε, κάτι που είναι γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δυστυχώς το ξεχνούμε και εμείς, έχει να κάνει με το στίγμα τον φόβο και την προκατάληψη.

Δεν υπάρχει «ανοσία» στις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και κανένας μας δεν γνωρίζει ποιοι παράγοντες από το εξωτερικό περιβάλλον μας θα κινητοποιήσουν την εσωτερική ευαλωτότητά μας, εκδηλώνοντας τις συναισθηματικές μας ακρότητες.

Εκείνο που έπρεπε και πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας με καταρτισμένο προσωπικό και υπευθυνότητα, που όπως ξέρετε σε περιόδου κρίσεων είναι ακόμα πιο αναγκαίο.

Η θέση μου κ. Υπουργέ δεν είναι αντιπολιτευτική είναι επιστημονική».

Με εκτίμηση

Κυριακός Κατσαδώρος

Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης αυτοκτονίας και της Γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία  <<1018 >>

Μάρδας: Να μετρηθούν στους νεκρούς του κοροναϊού οι αυτοκτονίες

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάρδας επιχείρησε να συγκρίνει τον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό  σε χώρες με περίπου ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως είναι πχ το Βέλγιο και επειδή η χώρα μας έχει μακράν τον μικρότερο αριθμό θυμάτων ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να καταγραφούν οι αυτοκτονίες από το lockadown ώστε να προκύψει το «συνολικό κόστος σε ζωές ή άλλως η αποτελεσματικότητα των μέτρων της περιόδου».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μάρδα έχει ως εξής:

«Κοροναϊός: Από την μερική ανάλυση στο τελικό οδυνηρό αποτέλεσμα…

Οι νεκροί από τον Κοροναϊό σε χώρες όμοιες της Ελλάδας σε πληθυσμό είναι: στο Βέλγιο είναι 8.339, στη Σουηδία 2.941 και στην Ελλάδα se 149 άτομα. Η Ελλάδα είναι όμως η χώρα με τις ιδιαίτερα άσχημες επιδόσεις την οικονομία, με δυνητικά άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα (βραχυχρόνια επίπτωση στο ΑΕΠ, όχι ετήσια) της τάξης του 34% (τις χειρότερες σε 50 χώρες) κατά τον ΟΟΣΑ, με ύφεση για το 2020 της τάξης του 10%, με ανεργία που θα προσεγγίσει το 22%, με κρατικό προϋπολογισμό που έχει εκτροχιαστεί πριν τον Απρίλιο και με χρέος που θα εκτιναχθεί στο 194,8%, σύμφωνα με τον Fitch, καταγράφοντας έτσι μοναδικές δυσμενείς εξελίξεις στο πλαίσιο της ΕΕ και όχι μόνο.
Για να υπολογιστεί το συνολικό κόστος σε ζωές (ή άλλως η αποτελεσματικότητα των μέτρων της περιόδου) θα είναι σκόπιμο να προσμετρηθούν στα θύματα από τον Κοροναϊό και τα θύματα (αυτοκτονίες) της κρίσης του lockout της μορφής που επιλέχθηκε. Σημειώνουμε ότι οι αυτοκτονίες εκτινάχθηκαν κατά την περίοδο μετά το 2011 αγγίζοντας ή ξεπερνώντας τα 500 άτομα ανά έτος. (Βλ. Διάγραμμα Αν έχετε στοιχεία αυτοκτονιών μετά το 2015 παρακαλώ να τα ανακοινώσετε.

Κρατούνται τα σχόλια με κάποιες απόψεις επί του θέματος, κρίσεις, επιχειρήματα, ή αξιοπρεπείς διαφωνίες».

InView

Χιόνισε επιτέλους στο όρος Φούτζι της Ιαπωνίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς η θερμοκρασία στην κορυφή του όρους Φούτζι ήταν υψηλή από τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024