Εκλογικό αιφνιδιασμό από το Μητσοτάκη φοβάται ο Τσίπρας
Τον εκλογικό αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας και είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως μπορεί να το κρύψει ήδη από τις τελευταίες ημέρες πριν από την σταδιακή άρση της καραντίνας. Έτσι μετά την εκτίμηση που είχε καταθέσει στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε ένα βήμα παραπέρα με το χτεσινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Τον εκλογικό αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας και είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως μπορεί να το κρύψει ήδη από τις τελευταίες ημέρες πριν από την σταδιακή άρση της καραντίνας.
Έτσι μετά την εκτίμηση που είχε καταθέσει στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε ένα βήμα παραπέρα με το χτεσινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Καμπανάκι εκλογικής ετοιμότητας
«Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι αυτά που θα γίνουν, αν σύντομα δεν φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ για να αναλάβει τις τύχες του τόπου ξανά μια προοδευτική κυβέρνηση, αυτά που μας περιμένουν δηλαδή, είναι πολύ χειρότερα» κατέληγε στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.
Η διατύπωση κατά ορισμένους θα μπορούσε να θεωρηθεί υπό άλλες συνθήκες ως μια προσπάθεια διαμόρφωσης του εδάφους για να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές.
Η φράση πάντως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως «αν σύντομα δεν φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ […] αυτά που μας περιμένουν είναι πολύ χειρότερα» παραπέμπει σε μια τέτοια ερμηνεία.
Ωστόσο η ως τώρα ρητορική του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, η αρχική απαξίωση των σεναρίων των πρόωρων εκλογών, οι κατηγορίες προς την κυβέρνηση ότι διαρρέει τέτοια σενάρια και προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά και επικοινωνιακά από την πανδημία, αλλά κυρίως τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν ευνοούν το να αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία και να θέσει στην δημόσια ατζέντα ζήτημα εκλογών εν είδη αιτήματος προς την κυβέρνηση.
Κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά προβλήματα
Η κατάληξη του άρθρου αυτού είναι περισσότερο -κατά μία άλλη ερμηνεία- προσπάθεια να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα το ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά προβλήματα που εκφράζονται με διχογνωμίες των στελεχών και δυσαρέσκεια για την ως τώρα αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα σε αυτές τις ανησυχίες και κριτικές προσπάθησε ο κ. Τσίπρας να απαντήσει με το «τι θα γινόταν αν…» ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα πως έρχεται οικονομικός όλεθρος με απολύσεις, ανεργία, ύφεση και λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρώντας προ των πυλών ένα πέμπτο μνημόνιο οδηγεί και σε μια δεύτερη εκτίμηση τον πρώην πρωθυπουργό, ότι είναι δεδομένη η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Η δεύτερη ανάγνωση του 2010, 2012 και 2015
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση των τρίτου μνημονίου και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 να καταστεί ο μακροβιότερος πρωθυπουργός των μνημονίων.
Από την άλλη μεριά, η ανάγνωση του πειράματος της τρικομματικής συγκυβέρνησης Παπαδήμου το 2011-2012 για να μην γίνουν εκλογές πριν την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, ουσιαστικά, έφθειρε τον Αντώνη Σαμαρά πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, πολλοί αναρωτιούνται «τι θα γινόταν αν…» σε ότι αφορά την τύχη του ΠΑΣΟΚ αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πάει σε εκλογές την Άνοιξη του 2010 αλλάζοντας την ατζέντα ενόψει του πρώτου μνημονίου.
Με βάση όλα αυτά ο κ. Τσίπρας φοβάται μήπως συμβεί και στον ίδιο ότι συνέβη όταν πήγε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015 αιφνιδιάζοντας τον τότε πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ο φόβος μιας νέας ήττας
Μάλιστα εκείνες οι εκλογές στην πραγματικότητα αποδιοργάνωσαν τη ΝΔ και τη βύθισαν σε βαθιά εσωκομματική κρίση δίνοντας έτσι χρόνο στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, αλλά και να ελίσσεται χωρίς κάποια ουσιαστική πίεση από το βασικό πολιτικό αντίπαλο της τότε κυβέρνησης.
Στην σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σίγουρα ο κ. Τσίπρας έχει λόγους να φοβάται μια νέα εκλογική αναμέτρηση και ενδεχομένως και μια νέα ήττα, κάτι που σίγουρα θα προκαλέσει εξελίξεις και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών
Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν παράλληλα με τον παράγοντα χρόνο να προετοιμαστούν ώστε να μην καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες ως προς την εναλλακτική που διαθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να διαχειριστεί την επερχόμενη ύφεση.
Συχνά πυκνά τονίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου πως όσο ο καιρός περνάει οι προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δεν υιοθετούνται και δεν εφαρμόζονται τότε η οικονομική τους αποτελεσματικότητα όσο περνάει ο καιρός θα εξανεμίζεται. Ουσιαστικά προλειαίνεται το έδαφος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βρεθεί αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις όπως συνέβη τον Γενάρη του 2015.
Αυτές τις σκέψεις αλλά και τις φοβίες της Κουμουνδούρου εκφράζουν μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν τοποθετούνται γύρω από τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Εκλογές λόγω των επερχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων
«Δεν ξέρω ποιος έθεσε το θέμα των εκλογών και γιατί. Για εμάς πάνω απ’ όλα είναι η υγεία» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στο MEGA και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση:
«Ωστόσο, αν κάποιος αισθάνεται πολιτική αδυναμία ή αισθάνεται ότι έχει μπροστά του δύσκολη θάλασσα να το ομολογήσει στη Βουλή και μέσα από αυτή τη διαδικασία η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».
Στην ίδια κατεύθυνση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε σχετικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών ότι «με δεδομένες τις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και το κύμα ύφεσης ίσως να είναι και αναπόφευκτες».
Ο κ. Μητσοτάκης «δεν κλείνει αυτά τα σενάρια γιατί σκέφτεται ότι έτσι μπορεί να κερδίσει κάποιο χρόνο σε σχέση και με τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν», πρόσθεσε η κα Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα νέο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία».
Όχι σε εκλογές με γάντια, μάσκες και αντισηπτικά
Πάντως τις εκλογές για τους δικού του λόγους φοβάται και το ΚΙΝΑΛ.
«Τα σενάρια των εκλογών πηγάζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Αν η ΝΔ έχει πάρει απόφαση ότι, με τον κόσμο να φορά μάσκες και γάντια και με αντισηπτικά στα παραβάν, πρέπει να πάει σε εκλογές επειδή με αυτές τις συνθήκες ενισχύεται η λογοδοσία και η δημοκρατία, θα κριθεί από αυτή της την αντίληψη. Αν λοιπόν, τις προκαλέσουν, θα μείνουν στην ιστορία», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΛΑΛ.
Προέχει η αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι εκλογές
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χρηστίδης εκφράζοντας την απορριπτική διάθεση του ΚΙΝΑΛ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνισε ότι το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν ανάγκες για να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική κρίση που έρχεται.
Εθνική ανευθυνότητα
«Αν για τον κ. Μητσοτάκη η απάντηση σε αυτό είναι οι εκλογές ας κάνει εκλογές και θα κριθεί από τους πολίτες και τώρα και στην συνέχεια. Βλέπουμε μια σειρά υπουργών οι οποίοι δίνουν δεκάδες συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της μέρας και όταν έρχεται η ώρα να δούμε το τι αποτέλεσμα έχουν στα υπουργεία τους βλέπουμε ότι είναι πολύ πίσω και αυτό στερεί στους Έλληνες ευκαιρίες και δυνατότητες.
Η ουσία του ζητήματος είναι ότι από μέρους της κυβέρνησης χρειάζεται περισσότερη πολιτική και πράξη και λιγότερα λόγια και επικοινωνία» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ
«Εάν δεν έχει χαθεί το αίσθημα υπευθυνότητας, δεν θα γίνουν εκλογές» ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, χαρακτηρίζοντας εθνική ανευθυνότητα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις