«Πονοκέφαλος» το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης – Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν οι μαγαζάτορες τον χώρο για τραπέζια, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός αλλά και να διατηρηθεί με αυτόν τον τρόπο το 80% της δυναμικότητας που υπήρχε πριν την πανδημία κοροναϊού.
«Σπαζοκεφαλιά» έχει αποδειχτεί για την κυβέρνηση το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης τα οποία προβλέπονται να ανοίξουν 1η Ιούνη.
Ωστόσο τα σχέδια προβλέπονται να αλλάξουν με τους μαγαζάτορες να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να ανοίξουν νωρίτερα καθώς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα όπως λένε με την κρίση του κοροναϊού.
Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν οι μαγαζάτορες τον χώρο για τραπέζια, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός αλλά και να διατηρηθεί με αυτόν τον τρόπο το 80% της δυναμικότητας που υπήρχε πριν την πανδημία κοροναϊού.
Τα 16 αιτήματα από επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης
Σειρά αιτημάτων για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης, καταθέτει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. Πρόκειται για έναν φορέα που έχει μέλη εκατοντάδες μαγαζιά τα οποία έχουν πληγεί κι αυτά από την πανδημία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύκλου:
Από την Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωναϊού και η χώρα μας επανέρχεται σταδιακά στην «κανονικότητα».
Καφέ και εστιατόρια θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Η λειτουργία τους αρχικά, θα αφορά μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με αυστηρές προϋποθέσεις αποστάσεων μεταξύ των πελατών, που θα μειώσουν συντριπτικά τα ημερήσια έσοδα -σε βαθμό που αναρωτιόμαστε αν πρέπει να ανοίξουμε τα καταστήματά μας.
Η 1η Ιουνίου θα βρει τα μαγαζιά μας χωρίς πρώτες ύλες, χωρίς την δυνατότητα κάλυψης των ημερήσιων εξόδων, με συσσωρευμένα χρέη, κυρίως όμως χωρίς πελάτες, χωρίς την δυναμική που κινεί την αγορά και παρέχει εισόδημα σε επαγγελματίες και εργαζομένους. Αν προσθέσουμε και την προβλεπόμενη ολοκληρωτική απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό και την πιθανότητα επαναφοράς των μέτρων αποφυγής από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, μόνο σε ένα συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε: το τέλος του 2020 θα βρει τους περισσότερους από εμάς κλειστούς, με αξεπέραστα σε κάθε περίπτωση χρέη.
Η πανδημία βρήκε την χώρα και τις επιχειρήσεις μας γονατισμένες από την οικονομική κρίση. Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας, είναι αποκλεισμένη από την πιστοληπτική αγορά, με χρέη στο Δημόσιο και ιδιώτες.
Είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ να ζητήσουμε:
• Κάλυψη του συνόλου των ενοικίων από το κράτος για το διάστημα του υποχρεωτικού κλεισίματος των επιχειρήσεων.
• Μείωση με νομοθετική πράξη των ενοικίων κατά 50% με παράλληλη παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες. Απαγόρευση δια νόμου εξώσεων και αυξήσεων (σε περίπτωση λήξης συμβολαίων).
• Επιδότηση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που είναι σε αναστολή για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
• Πάγωμα χρεών και ρυθμίσεων στο Δημόσιο τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2020.
• Άμεση επιδότηση μέχρι τέλη Μάη ίση με το 5% του κύκλου εργασιών του 2019, για τα έξοδα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων.
• Πάγωμα των ρυθμίσεων στην ΑΑΔΕ και μετακίνηση της υποχρέωσης πληρωμής από 1/1/2021. Εκ νέου άνοιγμα των 120 δόσεων, στην ίδια ημερομηνία και δυνατότητα ένταξης σε αυτές των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Αποσύνδεση των δόσεων από τις τρέχουσες οφειλές και δυνατότητα νέων παράλληλων ρυθμίσεων.
• Μείωση κατά 30% των χρεώσεων των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Ρύθμιση των χρεών που θα δημιουργηθούν χωρίς υποχρέωση προκαταβολής και σε τουλάχιστον 36 δόσεις. Να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό σε καμία επιχείρηση.
• Αναστολή των Δημοτικών τελών και πάγωμα της πληρωμής των ρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τέλους του 2020.
• Μείωση ΦΠΑ στο 6% για όλα τα καταστήματα εστίασης.
• Υπαγωγή των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας, εθνικά ή ΕΣΠΑ, ανεξαρτήτως τζίρου και οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο.
• Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής φόρου.
• Ανάγκη προέκτασης του ακατάσχετου και στους επαγγελματικούς λογαριασμούς.
• Επιδότηση κατά 50% από το κράτος των χρεώσεων για τα πνευματικά δικαιώματα για το 2019.
• Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
• Στην παραπάνω μέριμνα πρέπει να περιλαμβάνονται και όσοι συνάδελφοι κρίνουν ότι είναι ζημιογόνο να ανοίξουν τα καταστήματά τους για το επόμενο τρίμηνο, αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου.
Λίγο πριν το άνοιγμα των επιχειρήσεων μας, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το σύνολο των κρατικών μέτρων ενίσχυσης και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως δεν θα έχουμε τελικά πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο! Εδώ να σημειώσουμε πως αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως μικρομεσαία μία επιχείρηση που απασχολεί 500 άτομα.
Επίσης έχουμε μεγάλη ανησυχία για την τυχόν δημιουργία μεγάλων συναθροίσεων κοντά στα καταστήματα μας και την επιλογή από την πλευρά της πολιτείας της εύκολης λύσης επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ρητά πως δεν έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε τον δημόσιο χώρο, πάρα μόνο αυτόν που αφορά στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων μας.
Για να λειτουργήσει μια επιχείρηση γενικά, πόσο δε μάλλον σε καιρό «πολέμου» πρέπει να έχει την δυνατότητα ενός μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδιασμού. Κάθε μήνα επιβαρυνόμαστε με τουλάχιστον 5000 ευρώ ανά επιχείρηση, χωρίς να υπολογίζουμε τα προσωπικά μας έξοδα και χωρίς να γνωρίζουμε πότε και αν θα ξανά μπορέσουμε να ζήσουμε από την δουλεία μας.
Ο χρόνος είναι θέμα επιβίωσης και η επιβίωση αφορά σε χιλιάδες ανθρώπους».
Γώγος: Η επιτροπή συζητά το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα
Με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και τα καφέ μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ένα θέμα που «καίει» τους επιχειρηματίες, ασχολήθηκε σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμοξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπο Γώγο, συζητήθηκε επίσης και το θέμα να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.
Ο λόγος της συζήτησης αυτής είναι ο προβληματισμός που υπάρχει προέρχεται από τον συγχρωτισμό πολιτών σε πλατείες, άλση και ελεύθερες παραλίες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γώγος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των κλειστών χώρων στα καταστήματα εστίασης.
Μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένο οι χώροι εστιάσεις και τα καφέ να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ενώ ο διάλογος γίνεται για το αν αυτό θα γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα στις 25 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Υπέρ του να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες τάχθηκε και ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλος.
Μάλιστα όπως είπε υπήρξε και σχετική επικοινωνία με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος του είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.
Όπως είπε ο κ. Κωνσταντέλος, ενόψει και του επικειμένου καύσωνα είναι επιτακτική η ανάγκη να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες και αλλά και τα καταστήματα εστίασης, ώστε να μην υπάρχει άναρχος συνωστισμός στις ελεύθερες παραλίες και τα άλση.
Νέες ρυθμίσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα του χώρου που καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα εστίασης.
Στη νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση του χώρου στα καταστήματα εστίασης αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας για την άρση των μέτρων στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθούν την Τετάρτη στη Βουλή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Βάσει των λεγομένων του κυρίου Θεοδωρικάκου:
Τα καταστήματα με άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων θα μπορούν, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο για τραπέζια.
Οι δήμοι θα αποφασίζουν την πεζοδρόμηση χώρων σε συνεργασία με την αστυνομία εφόσον είναι εφικτό, χωρίς όμως ηχορύπανση και πρόσθετες κατασκευές.
Τα καταστήματα δεν θα πληρώνουν επιπλέον δημοτικά τέλη για τους παραπάνω χώρους.
Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς, τουλάχιστον 1,8 μέτρα, και να μην παρεμποδίζεται η διέλευση ατόμων με αναπηρία.
Εφόσον δεν είναι εφικτή η επέκταση χώρου, δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να μειώσουν έως και 50% τα δημοτικά τέλη.
Ο κ. Θεοδωρικάκος προειδοποίησε πως, σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών, αρχικά θα υπάρχουν πρόστιμα και σε δεύτερη φάση αφαίρεση αδειών.
Γεωργιάδης: Στόχος να διατηρηθεί το 80% της προηγούμενης δυναμικότητας
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η μελέτη για την οργάνωση των χώρων των καταστημάτων εστίασης, μετά την άρση των μέτρων τα οποία είχαν ληφθεί λόγω κοροναϊού, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι η διατήρηση του 80% της δυναμικότητας που υπήρχε πριν την πανδημία κορονοϊού.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό